Echipa campaniei paneuropene antifumat 'Ex-fumatorii sunt de neoprit' va participa pentru al doilea an consecutiv la Maratonul International Bucuresti, intre 5 si 7 octombrie, relateaza Agerpres.

La standul campaniei, amplasat in Piata Constitutiei, cei interesati vor primi informatii utile si sfaturi practice si se vor putea inscrie pe iCoach, un instrument online pe probleme de sanatate ce ofera consiliere gratuita celor care vor sa renunte la fumat, disponibil acum si ca aplicatie mobila.

Vizitatorii isi vor putea afla la stand si cantitatea de monoxid de carbon din sange, prin intermediul unor teste speciale, efectuate gratuit cu sprijinul voluntarilor Societatii Studentilor in Medicina din Bucuresti.

Pe langa activitatea de la stand, o echipa de alergatori voluntari va participa la cele patru curse ale MIB 2012 - maraton, semimaraton, maraton stafeta si cursa populara -, cu scopul de a promova mesajul campaniei si de a demonstra ca ex-fumatorii sunt, intr-adevar, de neoprit.

Alergatorii participanti la maraton si la celelalte probe ale competitiei vor purta tricouri de 'Ex-fumatori', pentru a promova campania.

Campania antifumat a Comisiei Europene 'Ex-fumatorii sunt de neoprit' (www.exsmokers.eu) revine pentru al doilea an consecutiv la Maratonul International Bucuresti (MIB 2012), pentru a demonstra inca o data ca nu exista limite pentru cei care reusesc sa renunte la fumat. In cele trei zile dedicate maratonului, 'Ex-fumatorii' vor promova o viata sanatoasa, fara fumat, potrivit organizatorilor.

Folosit in prezent de unu din 500 de europeni care incearca sa renunte definitiv la fumat, iCoach este o platforma online pe probleme de sanatate, disponibila gratuit si in limba romana, atat pe site-ul campaniei (www.exsmokers.eu), cat si ca aplicatie pentru telefoanele mobile.

Fumatorii din toate tarile Uniunii Europene au acces gratuit la iCoach in limbile lor, prin paginile nationale de Facebook. iCoach analizeaza obiceiurile fiecarui fumator si ofera sfaturi zilnice, personalizate.

Campania paneuropeana 'Ex-fumatorii sunt de neoprit' (2011-2013) are ca obiectiv incurajarea locuitorilor de pe continentul european sa renunte la fumat. Abordarea campaniei muta accentul de pe riscurile fumatului pe efectele benefice ale renuntarii la acest obicei, subliniind realizarile inspirationale ale ex-fumatorilor si oferind sfaturi practice pentru a renunta.

Campania include, de asemenea, evenimente nationale pentru public si presa, precum si parteneriate nationale si internationale.

O proportie de 28% dintre europeni sunt fumatori iar fumatul continua sa fie cea mai mare cauza de deces ce poate fi prevenita din Uniunea Europeana. 21% dintre fumatori au incercat sa renunte la fumat in ultimele 12 luni, releva Special Eurobarometer 385, Atitudinea europenilor fata de fumat, din mai 2012.