Incendiul de marti din cadrul complexului Confort City, precum si dezvaluirile HotNews.ro despre neregulile si deficientele din cadrul Confort Residence, au ridicat multe semne de intrebare asupra masurilor de siguranta din cadrul noilor complexuri de locuinte, precum starea retelei de hidranti, reteaua de bariere, modul de parcare si acces in complex, folosirea de materiale ignifuge sau obtinerea tuturor avizelor necesare. Un cititor HotNews.ro ne-a scris ca si in cadrul complexului rezidential Militari Residence ar putea exista probleme: "Daca se intampla ceva, nu se pune problema hidrantilor care oricum nici aici nu exista, dar nu pot intra nici masinile de pompieri din cauza masinilor parcate".

Incendiu la complexul Confort CityFoto: Agerpres
  • Ilias Papageorgiadis, expert imobiliar: "Am observat mii de oameni care vor sa cumpere o proprietate si refuza sa plateasca 1 euro pentru a o controla inainte"
  • Vezi in articol o serie de nereguli depistate la complexul care a fost afectat de incendiu, precum si la alte complexuri rezidentiale. HotNews.ro isi invita cititorii sa semnaleze ce alte probleme sau vulnerabilitati au constatat la alte noi complexuri imobiliare

Marti, 2 octombrie - 15 apartamente dintr-o cladire de apartamente din complexul rezidential Confort City, construit de fratii Negoita, au fost mistuite de flacari. Incendiul a cuprins toata mansarda de lemn de la etajul 11 al cladirii.

Pompierii care au ajuns la fata locului nu au putut interveni timp de mai bine de 30 de minute din cauza ca hidrantii din complex nu aveau apa si au fost nevoiti sa alimenteze autospecialele direct din raul Dambovita. In plus, accesul pompierilor s-a petrecut cu dificultate din cauza barierelor din complex si a masinilor parcate intre blocuri.

In plus, pe langa problemele care au aparut marti, complexul in cauza mai are o hiba: blocurile sunt construite in zona de protectie a gropii de gunoi Glina, iar in 2011 nu avea avizul Garzii de Mediu, noteaza b365.ro

Problema hidrantilor sau a masurilor de protectie antitincendiu

"Pompierii de la ISU Bucuresti au intampinat greutati in stingerea incendiului din cauza faptului ca reteaua de hidranti de la acest complex nu a functionat, iar pompierii militari au fost nevoiti sa foloseasca apa din rezerva proprie, din raul Dambovita si de la un agent comercial", precizeaza un comunicat de presa emis de IGSU.

Pentru stingerea incendiului, pompierii au avut nevoie de peste 30 de autospeciale de stingere cu apa si spuma, 10 autospeciale de lucru la inaltime, doua masini de descarcerare si mai multe ambulante SMURD.

O problema asemanatoare cu cea a hidrantilor din complexul Confort City a fost relatata, miercuri, in exclusivitate, de catre HotNews.ro care a prezentat un raport de expertiza tehnica asupra unui bloc de locuinte dintr-un alt complex rezidential construit de fratii Negoita - Confort Residence din Pipera, Voluntari.

Raportul de expertiza tehnica arata ca blocul din complexul Confort Residence sufera de "defecte semnificative de executie" si ca "pregatirea si protectia anti-incendiu cu hidranti si/sau stingatoare de foc, precum si protectia descarcarilor electrice cu paratrasnet" nu s-a realizat.

Deficientele au fost constatate in 2010, iar pana in prezent acestea nu au fost remediate, sustin membrii Asociatiei de Proprietari. In plus, la solicitarile Asociatiei, dezvoltatorul nu a oferit niciun raspuns, iar ANPC si ISC au sugerat proprietarilor sa se adreseze in instanta.

Problema accesului in complex in situatii de urgenta

In cazul incendiului de la Confort City, pompierii au mai intalnit o problema: au intampinat greutati la intrarea in complexul respectiv, din cauza barierelor de acces si a autovehiculelor aflate in parcare, fiind necesara mutarea acestora pentru a permite desfasurarea interventiei, dupa cum arata IGSU intr-un comunicat.

Un cititor HotNews.ro ne semnaleaza ca astfel de probleme legate de parcarea masinilor si a riscului de ingreunare a unei interventii in caz de incediu se regasesc si in cadrul Complexului Militari Residence din Rosu, comuna Chiajna.

"Militari Residence din Chiajna, Rosu - Sunt peste 30 blocuri, iar intre ele sunt inghesuite stradute foarte foarte inguste. Daca se intampla ceva, Doamne fereste, nu se pune problema hidrantilor care oricum nici aici nu exista, dar nu pot intra nici masinile de pompieri. Este imposibil sa poata sa ajunga masinile in anumite zone datorita lipsa locurilor de parcare. Lumea parcheaza total aiurea si se blocheaza absolut toate caile importante de acces", ne-a scris cititorul HotNews.ro.

Problema mansardelor din lemn

O alta problema care ar putea fi un risc la noile cladiri de locuinte din ansamblurile rezidentiale ar putea fi mansardele realizate din lemn.

Incendiul de marti, de la Confort City, a izbucnit la mansarda din lemn a cladirii, pe o suprafata de aproximativ 500 mp, extinzandu-se si la etajul 10 al blocului de locuinte.

Ministrul delegat al Administratiei, Radu Stroe, prezent la fata locului, a declarat ca va dispune o ancheta privind hidrantii din zona. In plus, ministrul radu Stroe a mai precizat ca se va verifica si modul in care s-a mansardat cu lemn cladirea in cauza.

"Nu este clar cum s-au construit aceste etaje supramansardate. Sunt toate din lemn si asta este o problema. Cand faci la asemena blocuri de 11 etaje supramansardari din lemn, e periculos. Vom vedea care este situatia autorizatiilor", a declarat Stroe.

Potrivit IGSU, mansardarea cladirilor de locuit este permisa doar daca se respecta conditiile de protejare la foc cu materiale incombustibile.

"Conform reglementarilor tehnice in vigoare (Normativ de siguranta la foc a constructiilor, indicativ P 118-99; Normativ pentru proiectarea mansardelor la cladiri de locuit, indicativ NP 064-02), este permisa mansardarea cladirilor de locuit daca se respecta conditiile de protejare la foc cu materiale incombustibile a structurii portante a acoperisului si a conditiilor de compartimentare la foc (prin elemente incombustibile) dintre blocuri, tronsoane si apartamente", precizeaza IGSU.

Asemenea complexului Confort City, HotNews.ro a scris ca si la complexul Confort Residence, unde au fost constatate mai multe nereguli si "defecte semnificative de executie", mansarda e tot din lemn realizata, iar locuitorii se tem sa nu pateasca la fel ca la incendiul din complexul din Popesti-Leordeni.

Confort Residence

Confort Residence

Foto: Google Street View

"Constructia este asemanatoare ca acolo [n.r. complexul afectat de incendiu], doar ca la noi e P+5 si acolo era P+11. Si la noi mansarda e construita tot din lemn", a declarat pentru HotNews.ro unul dintre locatari.

Raportul de expertiza tehnica prezentat de HotNews.ro in cazul imobilului din cadrul Confort Residence subliniaza ca "o mare parte a tencuielilor executate la intradosul teraselor exterioare ale apartamentelor se desprind de stratul suport" si ca, din cauza problemelor la acoperis, apa se inflitreaza in pereti.

Problema autorizatiilor

Prefectul judetului Ilfov, Florentina Pencea a declarat marti ca blocul din cadrul Confort City in care a izbucnit incendiul nu are autorizatie PSI (n.r. Prevenirea si stingerea incendiilor) din partea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU), insa, potrivit reprezentantilor ISU contactati de HotNews.ro, complexul in cauza nu avea nevoie de astfel de autorizatii.

Seful ISU Ilfov, inspectorul Cristian-Claudiu Avram a explicat pentru HotNews.ro ca blocurile din cadrul complexului Confort City nu aveau nevoie de o autorizatie din partea ISU din cauza ca aceasta autorizatie se da doar in cazul blocurilor cu mai mult de 11 etaje.

"Nu au autorizatie ISU pentru incendii pentru ca nu au nevoie de asa ceva. Aceasta autorizatie se da doar in cazul blocurilor cu peste 11 etaje. Aici era vorba de un bloc cu 11 etaje, ultimul fiind mansarda care a luat foc", a declarat inspectorul Avram de la ISU Ilfov.

Informatia este confirmata si de catre IGSU printr-un comunicat in care se precizeaza ca "in conformitate cu prevederile art. 30 din Legea nr. 307/2006, coroborate cu art.1 din H.G.R. nr.1739/2006, pentru blocurile de locuinte beneficiarul nu trebuie sa solicite si sa obtina avizul/autorizatia de securitate la incendiu, cu conditia ca regimul de inaltime sa nu depaseasca P+11.

Blocurile de locuinte pana in 11 etaje nu au nevoie de autorizatie ISU

Blocurile de locuinte pana in 11 etaje nu au nevoie de autorizatie ISU

Foto: Agerpres

n conformitate cu prevederile art. 13 lit. h din Legea nr. 307/2006, consiliul local trebuie sa asigure includerea in planurile de organizare, de dezvoltare urbanistica si de amenajare a teritoriului a cailor de acces pentru interventii, a lucrarilor pentru realizarea sistemelor de anuntare, alarmare, precum si de alimentare cu apa in caz de incendiu".

O alta problema ce tine de autorizatii este modul inca re acestea au fost acordate de catre autoritati si cui.

In articolul despre problemele de la Confort Residence, HotNews.ro relata nemultumirea unui proprietar care sustine ca ceic are au construit au primti autorizatii de la autoritati si ca oricum, din cauza ca unele complexuri sunt construite pe persoana fizica, amenzile oricum sunt mai mici decat pentru firme.

"Din pacate, se pare ca domnul Negoita este acoperit. In primul rand ca totul este construit pe persoana fizica si pentru persoanele fizice amenzile sunt mult mai mici decat cele pentru firme. Apoi se pare ca are toate actele in regula. ISC-ul ne-a informat ca la receptia lucrarilor totul era in ordine si ne-a spus sa ne cautam dreptatea in instanta", ne-a declarat proprietarul.

  • Blocurile de la Confort City avizate in 2007 de catre ISU ca "blocuri de birouri"

"In 2007 dezvoltatorul a depus o cerere de avizare la ISU Ilfov pentru aceste cladiri cu destinatie de birouri. In cazul caldirilor de birouri trebuie sa existe avizul ISU. Noi am eliberat avizul pentru acele cladiri ca destinatie de birouri, dar intre timp ele au fost schimbate in cladiri de locuinte pentru care nu mai era nevoie de vreun aviz de la ISU", a mai declarat pentru HotNews.ro seful ISU Ilfov.

Despre alte complexuri ce ar putea avea probleme - Cazul Asmita Gardens

Incendiul de marti a scos in evidenta o serie de vulnerabilitati ce ar putea exista si in cadrul altor complexe rezidentiale realizate dupa anii 2000 in Capitala, perioada in care astfel de constructii au fost realizate in numar foarte mare.

Un exemplu de alt complex rezidential care, potrivit unor rapoarte tehnice, ar avea "probleme grave de rezistenta", este Asmita Gardens, complexul cu cele mai inalte blocuri de locuit din Bucuresti - sapte blocuri turn, cu 17 pana la 25 de etaje, care masoara intre 66 si 90 de metri inaltime.

In 2010, dezvoltatorul - firma indiano-britanica Asmita Gardens SRL - a fost dat in judecata de antreprenorul general la santierului, compania austriaca Strabag, pentru recuperarea unei datorii de 8,2 milioane de euro. Ca sa limiteze pretentiile Strabag, Asmita Gardens a depus in instanta probe legate de executia defectuoasa a cladirilor, informeaza adevarul.ro.

Tribunalul Bucuresti a dat dreptate dezvoltatorului, iar Strabag a pierdut procesul, in martie 2011. Sentinta mentioneaza: "lucrarile sunt de o calitate indoielnica, expertiza tehnica comandata de reclamanta si realizata de Tecton International reveland vicii ale structurii de rezistenta si defecte majore ale betonului incorporat in constructie. Expertiza a scos la iveala defecte la toate cele 7 turnuri construite de Strabag".

Expertiza citata de Tribunal a fost realizata de inginerul danez Bjarne Moller Virenfeldt (56 de ani), patron al firmei Tecton International si fost director general al Tiriac Imobiliare. In expertiza, Virenfeldt a scris: "Gauri in forma de fagure de miere si segregare. Calitatea foarte redusa a executiei betonarii. Daunele necesita lucrari de reparatie foarte ample".

De cealalta parte, atat arhitectul cladirilor apara rezistenta lor, iar firma constructoare - Strabag, sustine ca "nu exista nici un motiv pentru a pune la indoiala calitatea structurii de rezistenta a proiectului si ca toate defectele intermediare constatate pe parcurs, au fost remediate de Strabag inainte de receptie".

In plus, Inspectoratul de Stat in Cosntructii (ISC) sustine, de asemenea, ca la proiectul Asmita Gardens nu au fost inregistrate defecte la structura de rezistenta.

Ilias Papageorgiadis, expert imobiliar: "Am observat mii de oameni care vor sa cumpere o proprietate si refuza sa plateasca 1 euro pentru a o controla inainte"

Ilias Papageorgiadis, expert in piata imobiliara scrie, intr-o postare pe HotNews.ro si Contributors.ro, despre problema calitatii slabe a noilor constructii si despre mentalitatea cumparatorului care nu isi ia toate masurile de protectie si nu apeleaza la experti atunci cand achizitioneaza o locuinta.

"Am vazut zeci de cladiri cu o calitate proasta a constructiei, vizibila cu ochiul liber, vandute integral. Am auzit de sute de oameni care si-au construit casa fara sa cumpere materialele necesare, economisind la otel si ciment. Si am observat mii de oameni care vor sa cumpere o proprietate si refuza sa plateasca 1 euro pentru a o controla inainte. Majoritatea au o gama larga de probleme insa trebuie sa le gasesti.

Dezvoltatorul va face ce va vrea. Staul il va controla sau il va "controla" (nu poti da vina pe Stat, vei pierde de fiecare data). Media iti va spune cat de fantastic este proiectul si toata lumea va cauta sa isi asigure pozitia.

Insa cumparatorul este cel care pune banii pe masa. Acesta cumpara o proprietate pentru urmatorii 20-30 de ani din viata sa. Banii sai sunt cei ce asigura salariile/comisioanele celorlalti. Greseala sa ii va distruge viata LUI, nu a altor persoane.

De aceea cumpararea unei proprietati dupa preferintele inimii nu este o abordare corecta. Cine te astepti sa te protejeze, daca tu refuzi sa te protejezi?", scrie Ilias Papageorgiadis.

In 2010, Ilias Papageorgiadis publica pe HotNews.ro un articol care propunea mai multe sfaturi la cumpararea de apartamente noi si trata problema calitatii proaste a constructiilor.

"Sunt zeci de persoane pe care le cunosc care si-au cumparat un apartament intr-un bloc nou. Din pacate pentru 30% dintre acestia, cand au intrat in posesia noii lor locuinte, sentimentele lor se incadrau undeva intre disperare si furie. O calitate foarte proasta a finisajelor, multe probleme cu structura cladirii, si alte minciuni raportandu-ne la calitatea promisa", scria Ilias Papageorgiadis.

Printre sfaturi, Papageorgiadis sfatuia ca, inainte de a achiziona o locuinta, orice cumparator sa consulte un arhitect, un avocat, precum si un consultant imobiliar si sa fie sceptic la expresii de genul "calitate excelenta a constructiei".

"Trebuie sa verificati cu MARE atentie calitatea constructiei. Un pret mai scazut poate reflecta o decizie cinstita luata de catre dezvoltator sau incercarea acestuia de a compensa calitatea proasta a constructiei, in incercarea de a va face sa va concentrati doar pe pret", scria Papageorgiadis.

​DEZBATERE HotNews.ro: Ce probleme au blocurile noi in care s-au mutat mii de familii?

Incidentul de marti din cadrul complexului Confort City, precum si dezvaluirile HotNews.ro despre neregulile si deficientele din cadrul Confort Residence, au ridicat multe semne de intrebare asupra masurilor de siguranta din cadrul noilor complexuri de locuinte, precum starea retelei de hidranti, reteaua de bariere si locurile de parcare, modul de parcare si acces in complex, folosirea de materiale ignifuge sau obtinerea tuturor avizelor necesare.

Avand in vedere cele prezentate mai sus, precum si numarul foarte mare de alte complexuri rezidentiale din Capitala, HotNews.ro isi invita cititorii sa semnaleze mai jos ce alte probleme sau vulnerabilitati au constatat la noile complexuri de locuinte. Folositi formularul de comentarii de la sfarsitul articolului.