Tribunalul Bucuresti a respins cererea fostului prim-ministru Adrian Nastase de eliminare din pedeapsa cu inchisoarea a celor sase zile petrecute la Spitalul Floreasca, unde fusese internat dupa tentativa de sinucidere, judecatorul admitand argumentele Parchetului, transmite Mediafax.

Decizia tribunalului poate fi contestata de Nastase la Curtea de Apel Bucuresti, care va transa definitiv aceasta chestiune.

"Perioada de spitalizare nu poate fi calculata ca executata daca persoana condamnata isi provoaca afectiunile pentru care necesita internare", a spus, marti, procurorul de sedinta, in cadrul careia s-a luat in discutie cerererea lui Adrian Nastase de a-i fi scazute din pedeapsa cu inchisoarea cele sase zile cat a fost spitalizat.

Instanta Tribunalului Bucuresti a luat marti in discutie cererea lui Adrian Nastase de eliminare din condamnarea sa la doi ani de inchisoare dispusa in dosarul "Trofeul calitatii" a zilelor in care a stat internat la Spitalul Floreasca, in urma tentativei de sinucidere, respectiv din 20 pana in 26 iunie.

Procurorul de sedinta a aratat in fata instantei ca, potrivit normelor legale in vigoare, nu se computa la perioada efectiv executata zilele petrecute de condamnati in spitalele publice sau in spitalele penitenciarelor, cand afectiunile pentru care au fost internati au fost autoprovocate tocmai pentru a scapa de executarea pedepselor.

De asemenea, procurorul a aratat ca cererea lui Adrian Nastase este inadmisibila deoarece nu are un temei juridic concret. Procurorul a explicat ca, potrivit legii, se poate face o astfel de cerere atunci cand apare un incident procedural sau de orice alta natura, dar doar in timpul executarii pedepsei. El a precizat ca la momentul cand Adrian Nastase a incercat sa se sinucida - ceea ce constituie un incident, asa cum prevede legea -, Nastase nu se afla inca in executarea efectiva a pedepsei.

In replica, avocatul lui Adrian Nastase a spus ca la momentul la care clientul sau a incercat sa se sinucida avea in posesie ori el, ori membrii familiei sale cel putin o copie a mandatului de executare a pedepsei emis de instanta, ceea ce inseamna ca de la acel moment ar fi inceput executarea condamnarii.

Avocatul a aratat ca de la acel moment Nastase a fost in permanenta atat sub supravegherea politistilor de la Serviciul Urmariri din Politia Capitalei, cat si a celor de la Directia de Retinere si Arest Preventiv.

In final, condamnatul Adrian Nastase a sustinut ca este mai mult o chestiune de principiu solicitarea sa de a-i fi considerate ca efectuate zilele de spitalizare.

Nastase a spus ca sustinerea procurorului privind condamnatii care-si provoaca boala sau afectiunile nu are fundament, pentru ca in cazul sau s-a constatat de catre Parchetul General o tentativa de suicid, dar nefinalizata, amintand de ordonanata de neincepere a urmarii penale in ceea ce-l priveste in acest caz.

Totodata, Nastase a aratat ca cele sapte zile reprezinta sub 0,1 la suta din perioada efectiva pe care o are de executativ, respectiv de peste 730 de zile.

Adrian Nastase a fost adus, marti dimineata, de la Penitenciarul Jilava la Tribunalul Bucuresti pentru judecarea cererii sale de eliminare din condamnarea la doi ani de inchisoare dispusa in dosarul "Trofeul calitatii" a zilelor in care a stat internat la Spitalul Floreasca, in urma tentativei de sinucidere.

Potrivit avocatului acestuia, Adrian Nastase si-a inceput executarea efectiva a pedepsei la momentul la care politistii i-au inmanat, la el la domiciliu, mandatul de executare a pedepsei. Avocatul a precizat ca in 20 iunie i-a fost inmanat mandatul de executare, lucru consemnat in documentele anchetatorilor, iar din acel moment a fost arestat si a stat sub paza la Spitalul Floreasca pana in 26 iunie, cand a fost transferat la Penitenciarul Spital Rahova.

Astfel, a explicat avocatul Cazacu, Adrian Nastase era deja arestat in momentul in care a ajuns la Spitalul Floreasca, dovada fiind faptul ca a fost transportat la spital insotit de trei ofiteri.

Ion Cazacu a aratat ca instanta trebuie sa analizeze aceste aspecte si sa considere zilele petrecute de Nastase la Floreasca, sub paza permanenta a politistilor, ca executate in cadrul condamnarii de doi ani de inchisoare.

In 20 iunie, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii", in care a fost acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.

In seara aceleiasi zile, Adrian Nastase a incercat sa se sinucida, la locuinta sa din strada Zambaccian, fiind internat la Spitalul Floreasca din 20 pana in 26 iunie. In 21 iunie, Nastase a fost operat la Spitalul Floreasca.