Aeroportul Otopeni are, incepand de luni, un post permanent al Jandarmiei Romane, unde vor lucra 31 de jandarmi, ministrul de Interne, Mircea Dusa, prezent la inaugurare, declarand ca fortele MAI au fost reorganizate astfel incat cei care vin pe acest aeroport sa se simta in siguranta, relateaza Mediafax.

"Am reorganizat fortele pe care MAI le are in asa fel incat cei care sosesc pe aeroport sa se simta in siguranta, indiferent ca sunt cetateni romani sau straini", a spus Dusa.

Ministrul a precizat ca, pe langa infiintarea acestui post de jandarmi, au fost suplimentate si efectivele de pe aeroport ale Politiei Transporturi.

"Ministerul Administratiei si Internelor ia masuri dure si serioase legat de asigurarea ordinii si disciplinei pe Aeroportul ￯Henri Coanda￯, principala poarta de intrare in tara", a mai spus Mircea Dusa, precizand ca aceste masuri au fost dispuse de el in urma cu doua saptamani.

Ministrul Administratiei si Internelor a mai anuntat ca este in pregatire o "hotarare de guvern cu un plan de masuri foarte amplu privind securitatea aeroportuara".

"Cred ca, printr-o buna repartizare a atributiilor si redistribuire a lucratorilor MAI, vom asigura paza si securitatea aeroportului, si nu numai a acestuia, si in alte aeroporturi, locatii cu trafic intens, precum Gara de Nord, Gara Brasov, Craiova, Cluj, Constanta", a precizat Dusa.

La postul permanent de la Aeroportul Otopeni vor lucra 31 de jandarmi - patru ofiteri si 28 de subofiteri care au fost redistribuiti de la unitati ale Jandarmeriei din Bucuresti. Acestia vor asigura patrularea in zona interioara si exterioara a aeroportului, 24 de ore din 24, urmand ca supravegherea sa fie extinsa pana la DN 1, potrivit lui Dusa.

Seful Jandarmeriei Romane, Gavrila Pop, prezent la eveniment, a declarat ca Aeroportul Otopeni pune la dispozitia jandarmilor echipamentele pentru monitorizarea a zece zone din interior si din exterior, prin 16 camere. De asemenea, postul este dotat cu statii, un birou pentru reclamatii si sesizari, iar personalul stie si limba romana si limba engleza.

Jandarmii vor coopera cu Politia Transporturi si Politia de Frontiera din aeroport.

Pana in prezent, au fost interventii ale Jandarmieri pe aeroport doar la solicitare, a precizat Pop.

Intrebat daca masura a fost luata dupa cazul uciderii tineri japoneze, seful Jandarmeriei a spus ca problema infiintarii unei statii permanente de jandarmi pe Aeroportul Henri Coanda s-a pus inca din 2003.

Sectia de jandarmi care va functiona permanent la Aeroportului International "Henri Coanda" Bucuresti va avea in competenta mentinerea ordinii publice in zona interioara (sali de asteptare, spatii comerciale) si exterioara (parcari si caile de acces).

Una dintre primele masuri de prevenire in zona aeroportului consta in intensificarea actiunilor care vizeaza depistarea si sanctionarea persoanelor care practica ilegal taximetria sau desfasoara alte activitati fara sa respecte legislatia in vigoare.

Pentru informarea persoanelor care intentioneaza sa utilizeze servicii de taximetrie, in zona aeroportuara vor fi afisate placute de informare prin care se recomanda doar serviciile autorizate de taxi.

Postul permanent al Jandarmeriei a fost deschis dupa uciderea japonezei Yurika Masuno, care a fost abordata, in 15 august, de Vlad Nicolae in incinta Aeroportului "Henri Coanda" Otopeni-Bucuresti si doua zile mai tarziu a fost gasita moarta, la marginea unei paduri din Corbeanca.

Dupa uciderea japonezei, a izbucnit un scandal privind siguranta celor care tranziteaza Aeroportul Otopeni, care a dus la controale la taximetristii din zona aeroportului si a culminat cu demiterea directorului companiei Aeroporturi Bucuresti Cornel Poterasu.