Jurnalistii de la BBC, in colaborare cu o jurnalista romanca, au realizat un reportaj in care arata cum sunt tratati romanii si bulgarii care merg la munca in Marea Britanie. Jurnalista romanca, sub acoperire, a lucrat ca menajera intr-un hotel din Londra. Experienta jurnalistei arata ca, desi ambele tari sunt membre UE, muncitorii est-europeni sunt prost platiti si exploatati de angajatori.

Tanara s-a dat drept menajera si s-a dus la firma de recrutare Calibre International care i-a gasit un loc la un hotel de 4 stele din Londra, St. Hermin's Hotel,in care, in timpul Jocurilor Olimpice, o camera costa in jur de 300 de euro.

Pentru 2 zile de munca, in conditii extrem de stricte, tarnara a primit 33 de lire sterline, de 3 ori mai putin fata de venitul minim in Marea Britanie. Cerand explicatii agentiei Calibre, acestia ii explica ca e platita pentru numarul de camere curatate (si nu pentru ora de munca, asa cum sustine oficial agentia), rup in fata ei o copie a contractului ei de angajare si i se spune ca:

"Iti mai spun inca o data, voi, romanii si bulgarii, creati multe probleme pentru ca trebuie sa intelegi care este statutul vostru in tara asta".

Reporterii BBC arata atunci cand vine vorba de locuri de munca prost platite, angajatii sunt, adesea, romani sau bulgari - imigranti angajati ca persoane fizice autorizate.

Potrivit sondajelor realizate de Universitatea Oxford, 27.142 de romani lucreaza in Marea Britanie ca persoane fizice autorizate. Specialistii cred insa ca numarul real este mult mai mare, se arata in reportaj.

Potrivit BBC, o parte din informatii au fost transmise autoritatilor care au precizat ca iau in serios asemenea relatari si ca vor investiga.

Hotelul St Ermin's a anuntat ca nu mai lucreaza cu agentia Calibre dupa ce au fost date la iveala posibile nereguli ale practicilor de angajare.

Calibre a precizat, intr-o declaratie de presa, ca transmite Ministerului de Interne (Home Office)informatii cu privire la angajatii cu PFA, insa autoritatile nu au ridicat niciodata semne de intrebare cu privire la practicile sale.