Luni expira termenul pana la care Dan Diaconescu trebuie sa depuna banii pentru privatizarea Oltchim iar daca nu va depune cei 45 de milioane de euro, se considera practic ca nu se va putea incheia contractul cu acesta, a declarat, vineri, la Bruxelles, premierul Victor Ponta citat de Agerpres.

Potrivit lui Ponta, in masura in care privatizarea Oltchim esueaza, 'responsabilitatea apartine Ministerului Economiei', dar a adaugat ca actuala echipa a preluat ''din mers'' o procedura care era aproape de finalizare. 'Au facut tot ce puteau sa faca, nu cred ca puteau sa faca cu mult mai mult. Dar e adevarat, exista o lectie de tras dupa aceasta privatizare de care trebuie sa tinem cont in viitor, fie ca e vorba de Oltchim, fie de CFR Marfa', a spus premierul.

El a reamintit in context ca seful Oficiului pentru Privatizare a fost numit de ministrul Economiei.

'Pozitia mea a fost extrem de clara dar, in acelasi timp, cu rezerve impuse de lege. Luni expira termenul practic pentru asta, luni expira termenul maxim de 10 zile. Daca luni domnul Diaconescu nu va plati cei 45 de milioane de euro, se considera ca nu se mai poate incheia contractul cu domnia sa si se trece imediat in faza a doua, un imprumut de salvgardare si pregatirea in primavara anului viitor a unei noi proceduri de privatizare care sa tina cont de lucrurile care n-au mers. Noi am preluat practic o procedura din mers, am fost sub presiunea timpului. Daca n-am fi facut aceasta procedura criticata si criticabila, daca nu am fi indeplinit-o, astazi in boardul FMI n-am fi avut - in 20 minute, m-a informat ministrul Finantelor ca a fost cea mai scurta dezbatere (...) - o aprobare unanima a scrisorii de intentie. E cel mai bun semnal pe care Romania il poate primi referitor la stabilitatea sa financiara'', a declarat premierul intr-o conferinta de presa.

Acesta a tinut ca le multumeasca tuturor celor care au facut posibil acest lucru si a aratat ca, intr-un an in care majoritatea tarilor europene au mari probleme, in care Romania a trecut in alegeri, prin criza politica, in an electoral, este mare lucru sa reusesti sa mentii stabilitate economica. 'E un lucru cu care ma mandresc si care va ramane in bilantul pozitiv al guvernului', a adaugat seful Executivului.

Primul-ministru a reamintit ca Guvernul Romaniei s-a angajat, in aprilie 2012, ca va scoate la privatizare Oltchim, dar in aprilie guvernul Ungureanu n-a mai facut acest lucru.

'Speram ca guvernul actual sa indeplineasca procedura si sa stabileasca un termen le care sa prezinte ofertele. (...) Motiv pentru care astazi au votat in boardul FMI si au spus 'da, guvernul actual este un guvern serios cum ar spune dl Georgescu (...) 'Da, a dus fata la maritat'. Daca nu s-a gasit un petitor, nu-i nimic, ca pregatiti mai bine, dar vrem sa vedem de la guvernul Romaniei ca nu mai tinem societati comerciale care produc de ani de zile pierderi. Nu au fost acoperite din buzunarul dlui Adriean Videanu, ci din buzunarul nostru, al tuturor, din bani publici', a detaliat Victor Ponta.

El a remarcat, in context, ca, 'spre deosebire de presedintele Basescu', el nu a spus decat 'grup de interese'.