Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Valcea solicita instantei arestarea preventiva pentru 29 de zile a sefului de lucrari de la Universitatea Bioterra Bucuresti, Adrian Dulugeac. Procurorii arata ca profesorul a primit mita de la studenti bani, doua cife cu beton si servicii de reparare a instalatiilor electrice pentru a le da raspunsuri prin SMS la examene, a le obtine lucrari de licenta sau a le da note fara sa se prezinte la examene, informeaza Mediafax.

Procurorii solicita instantei arestarea preventiva a lui Dulugeac sub aspectul savarsirii infractiunilor de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii, ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, luare de mita, primire de foloase necuvenite, fals intelectual si material in inscrisuri oficiale, uz de fals si instigare la fals intelectual si material in inscrisuri oficiale.

Anchetatorii au stabilit ca, in 4 iulie, Dulugeac i-a transmis unui student, prin mesaj SMS, in timpul sustinerii uneia dintre probele examenului de licenta, raspunsurile corecte la intrebarile testului grila care au constituit subiectele examenului. Ulterior, s-a constatat ca studentul respectiv a promovat proba scrisa a examenului de licenta cu nota 9.

De asemenea, in 3 si 4 iulie, Adrian Dulugeac a transmis, in timpul probelor scrise, prin mesaje tip SMS, raspunsurile corecte la subiectele examenului si altor patru candidati.

Procurorii il acuza pe Dulugeac si ca a acordat note la examenele semestriale sau anuale aferente anilor I si II de studiu la Facultatea de Drept unui alt student, fara ca acesta sa sustina ori sa se prezinte in vederea sustinerii vreunui examen.

"Totodata, inculpatul a modificat sau a notat, la data de 16.07.2012, notele obtinute de catre alti 7 studenti la examenele anuale, fie in scopul majorarii notelor obtinute, fie in scopul promovarii examenelor", potrivit procurorilor.

Adrian Dulugeac mai este acuzat ca, folosindu-se de calitatea sa de cadru didactic, a cerut si a determina alti profesori de la Universitatea Bioterra care au examinat candidati la proba orala a examenului de licenta sa acorde pentru alti trei studenti note mai mari fata de cele corecte.

In acelasi mod, Dulugeac a determinat alti angajati ai Universitatii Bioterra sa modifice notele obtinute de doi candidati la probele orale de la examenul de licenta.

In aceleasi imprejurari, la data de 11 septembrie, Adrian Dulugeac i-a cerut Laurei Harcan, cadru didactic la Facultatea de Drept de la Universitatea Bioterra, sa corecteze si sa noteze lucrarile scrise ale altor studenti de la examenele anuale ori semestriale restante, solicitandu-i acesteia sa treaca notele si in cataloage.

Procurorii l-au pus sub acuzare pe Dulugeac si pentru luare de mita, stabilind ca a primit diferite sume de bani ori alte servicii de la studenti sau absolventi ai Universitatii Bioterra, in schimbul raspunsurilor corecte la subiectele de la proba scrisa a examenului de licenta sau al obtinerii unor lucrari de licenta.

Totodata, Dulugeac a luat mita pentru notarea anuala a unor studenti fara ca acestia sa fie prezenti la examene, pentru inscrierea in fiecare an universitar, ori intocmirea unor situatii scolare nereale, in vederea absolvirii facultatii, inscrierii la examenul de licenta, promovarii acestuia si obtinerii diplomelor de licenta.

Potrivit anchetatorilor, in perioada 2008 - iulie 2012, Dulugeac a primit de la un student, in mod repetat, fie direct, fie prin intermediul unei alte persoane, diferite sume de bani in valoare totala de aproximativ 1.500 euro, pentru a asigura inscrierea acestuia la Facultatea de Management Agroturistic de la Universitatea Bioterra, incheierea situatiilor scolare anuale, in conditiile in care nu s-a prezentat si nu a sustinut niciun examen anual ori semestrial pe parcursul celor patru ani de studiu, inscrierea la examenul de licenta, furnizarea raspunsurilor corecte la intrebarile testului grila la examenul de licenta - proba scrisa, obtinerea unei note mari la proba orala a examenului de licenta, cu consecinta obtinerii diplomei de licenta, informeaza Mediafax.

Dupa ce i-a dat raspunsurile la subiectele la licenta, iar studentul a promovat, Dulugeac i-a mai cerut doua cife cu beton, primind de la acesta noua tone de beton in valoare de 2.200 lei, fara a achita contravaloarea.

Adrian Dulugeac a fost retinut joi de procurori. Potrivit Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), din probatoriul administrat in cauza, pana la acest moment al urmaririi penale, s-a retinut faptul ca, in perioada iunie - iulie 2012, Dulugeac a furnizat informatii ce nu sunt destinate publicitatii mai multor persoane care au sustinut examenul de licenta la Universitatea Bioterra Bucuresti.

Anchetatorii precizeaza ca printre cei vizati in ancheta se numara doi profesori universitari, iar alti cinci sunt salariati ai institutiei de invatamant superior in care s-au efectuat perchezitiile.

Adrian Dulugeac este sef de lucrari si prodecan la Facultatea de Control si Expertiza a Produselor Alimentare din Universitatea Bioterra. El a fost pus sub acuzare alaturi de Laura Harcan, sef de lucrari la Facultatea de Drept, in legatura cu divulgarea de subiecte de licenta.

Angajatii de la Universitatea Bioterra cercetati de procurori ar fi cerut de la studenti intre cateva sute si 1.000 de euro pentru o marire de nota si intre 1.000 si 3.000 de euro pentru o diploma de licenta, au declarat, joi, surse judicare.