Vizita de lunea viitoare la Budapesta a ministrului de Externe Titus Corlatean a fost prefatata de o declaratie extrem de dura a lui Zsolt Nemeth, secretar de stat in MAE maghiar. "Suntem la faza in care vrem sa stim foarte clar: putem sa ne bazam pe guvernul roman? Este pregatit sa continue sau sa dezvolte sau nu relatiile construite in anii anteriori? ... Ne-a atins destul de sensibil faptul ca Victor Ponta in iunie la Bruxelles a ales sa acorde certificat negativ pentru Ungaria, numai ca sa estompeze sau doar ca sa isi lustruiasca propria imagine", a spus oficialul maghiar intr-un interviu pentru ziarul Nepszabadsag. In replica, secretarul de stat Bogdan Aurescu spune ca "in ultimul timp am inregistrat o serie de initiative si declaratii publice controversate ale unor responsabili politici ungari care au fost de natura sa afecteze spiritul Parteneriatului Strategic, fie ca este vorba despre chestiunea inhumarii lui Nyiro Joszef sau implicarea in campaniile pentru alegerile locale, ca sa nu mentionez declaratiile care vin in contradictie cu dreptul international sau Constitutia Romaniei legate, de pilda, de revizuirea Tratatului de la Trianon".

  • Vezi mai jos declaratiile complete ale lui Zsolt Nemeth si Bogdan Aurescu

Zsolt Nemeth: Este pregatit guvernul roman sa continue sau sa dezvolte sau nu relatiile construite in anii anteriori?

Intrebat despre stadiul relatiilor romano - maghiare, Zsolt Nemeth a spus ca "Ungaria si Romania au avut o perioada de <> in ultimii doi ani. Asta a durat pana in mai anul curent, cand a fost schimbat guvernul. Din pacate, motivul pentru caderea guvernului Ungureanu a fost o chestiune maghiara. Va reamintesc ca guvernul a cazut din cauza motiunii de cenzura referitoare la Universitatea din Targu Mures".

Cunoscut pentru opiniile sale transante, secretarul de stat Zsolt Nemeth a continuat: "Acum suntem la faza in care vrem sa stim foarte clar: putem sa ne bazam pe guvernul roman? Este pregatit sa continue sau sa dezvolte sau nu relatiile construite in anii anteriori? De asemenea, se pune problema daca este pregatit pentru ca solidaritatea din regiune sa se mentina. Atunci cand guvernul ungar a fost aspru criticat din strainatate, noi am primit sprijin de la polonezi, lituanieni si de la cehi. In comparatie, ne-a atins destul de sensibil faptul ca Victor Ponta in iunie la Bruxelles a ales sa acorde certificat negativ pentru Ungaria, numai ca sa estompeze sau doar ca sa isi lustruiasca propria imagine. Acest lucru este deja o bariera in cursul dezvoltarii regiunii. La aceste doua intrebari asteptam un raspuns luni, la vizita ministrului de Externe roman. Sa mai adaug faptul ca in ultimele luni deja politicienii au intrat in campania electorala din Romania, si asa va ramane pana in decembrie. M-as bucura daca relatiile bilaterale sau comunitatea maghiara nu ar deveni victimele acestei campanii", a spus Zsolt Nemeth.

Zsolt Nemeth a respins implicarea guvernului Viktor Orban in scandalul inhumarii lui Nyiro Joszef, spunind ca "a fost un eveniment funerar, guvernul a considerat ca derularea evenimentelor intra in competenta parlamentului, in pofida faptului ca MAE s-a implicat in organizare".

Oficialul din Ministerul de Externe al Ungariei a criticat si alte masuri pe care le califica luate "impotriva maghiarimii": modificarea legii electorale si procesul Szekely Miko.

Bogdan Aurescu: Situatia romanilor din Ungaria nu este nici pe departe satisfacatoare

In replica la declaratiile lui Zsolt Nemeth, secretar de stat pentru afaceri strategice in MAE roman, co-presedinte al partii romane al Comisiei Mixte romano-ungare privind minoritatile nationale, a declarat pentru HotNews.ro ca "din punctul de vedere al Romaniei, relatia dintre Bucuresti si Budapesta este o relatie foarte importanta, de buna vecinatate si de Parteneriat Strategic. Nu intamplator, vizita de pe 1 octombrie, la Budapesta, a ministrului roman de externe are loc in contextul in care in acest an se implinesc 10 de ani de la semnarea Declaratiei de Parteneriat Strategic (29 noiembrie 2002). Sunt deja nu mai putin de 16 ani de la semnarea si intrarea in vigoare a Tratatului de intelegere, cooperare si buna vecinatate dintre cele doua tari. Prin urmare, din punctul de vedere al Romaniei, reconcilierea romano-ungara este un fapt realizat si speram ca si pentru partea ungara".

"In ultimii ani, Romania a privilegiat in relatia cu Ungaria temele pozitive, de constructie - amintesc aici numai proiectul Strategiei UE pentru Dunare, initiat de Romania si Austria, dar care a fost adoptata in timpul si cu contributia esentiala a Presedintiei ungare a UE, sau faptul ca ambele state au practic aceeasi pozitie si conlucreaza eficient in ce priveste alocarile pentru Politica de Coeziune si Politica Agricola Comuna, in negocierile pentru bugetul UE 2014-2020. Si exemplele pot continua. De altfel, pe majoritatea temelor europene, pozitiile noastre sunt identice: extinderea UE, vecinatatea estica a UE, guvernanta economica. Suntem coinitiatori ai proiectului de securitate energetica de mare importanta AGRI. Nici partea economica nu este de ignorat: anul trecut schimburile bilaterale au fost de peste 7 miliarde de euro", a mai spus Aurescu.

"Iar daca vorbim despre solidaritate, vreau sa reamintesc colegului Nemeth ca Romania a sprijinit vocal Ungaria in Consiliul ECOFIN atunci cand, anul acesta, se punea problema suspendarii fondurilor europene pentru Ungaria ca urmare a declansarii unor proceduri de infringement la adresa sa", a mai spus Aurescu.

"Pe de alta parte, relatia a fost uneori, mai ales in ultimul timp dezechilibrata, mai ales in ce priveste aspectele care se refera la minoritatile nationale. Politica Romaniei privind sustinerea drepturilor persoanelor care apartin minoritatile nationale nu s-a modificat absolut deloc. Insa, din pacate, cu toate ca partea romana a facut eforturi, nu am fost in masura sa finalizam Protocolul Comisiei Mixte privind minoritatile, desi am inceput acest exercitiu inca din iunie 2011. Iar situatia romanilor din Ungaria nu este nici pe departe satisfacatoare: nu exista perspectiva unei reprezentari cu drept de vot in Parlament, asteptam inca solutii la fenomenul cunoscut al etno-businessului legat de autoguvernarile romanilor, la situatia invatamantului in limba romana, la unele proiecte culturale ale romanilor din Ungaria, cum este statuia Mitropolitului Saguna de la Jula, la problema sustinerii financiare adecvate a publicatiei <>, la problema personalului insuficient din redactiile in limba romana de radio si tv si altele", a mai spus secretarul de stat Bogdan Aurescu.

"Iarasi, in ultimul timp am inregistrat o serie de initiative si declaratii publice controversate ale unor responsabili politici ungari care au fost de natura sa afecteze spiritul Parteneriatului Strategic, fie ca este vorba despre chestiunea inhumarii lui Nyiro Joszef sau implicarea in campaniile pentru alegerile locale, ca sa nu mentionez declaratiile care vin in contradictie cu dreptul international sau Constitutia Romaniei legate, de pilda, de revizuirea Tratatului de la Trianon", a spus Aurescu.

"Asteptarea noastra este, prin urmare, in egala masura mare de la partea ungara. Ca sa ii raspund colegului Zsolt Nemeth: da, Ungaria poate sa se bizuie in continuare pe Romania. Speram sincer - eu personal sunt convins - ca si Romania se va putea sprijini pe Ungaria, iar Parteneriatul Strategic in spirit european pe care l-am creat acum exact 10 ani va putea sa se consolideze si sa se diversifice in interesul direct al cetatenilor nostri, fie ei romani sau maghiari", a mai spus Bogdan Aurescu pentru HotNews.ro.

Context:

Reamintim ca ministrul de Externe, Titus Corlatean, efectueaza luni, 1 octombrie 2012, o vizita oficiala in Ungaria, la invitatia omologului sau, Janos Martonyi. Corlatean se va intalni cu premierul Viktor Orban, presedintele Parlamentului, Laszlo Kover, si cu Janos Martonyi.