Premierul Victor Ponta se afla vineri la Bruxelles, pentru a participa, in calitate de presedinte al Partidului Social-Democrat, la Congresul Partidului Socialist European, eveniment care fusese programat initial sa se desfasoare la Bucuresti. Intr-un briefing de presa desfasurat vineri la Bruxelles, secretarul general PES, Philip Cordery, a declarat ca premierul Victor Ponta a cerut mutarea congresului si ca ar fi fost o mare realizare pentru acesta sa aiba solidaritatea socialistilor europeni in contextual alegerilor din 9 decembrie, insa acestia cred ce va descurca bine oricum si ii ureaza succes, informeaza Mediafax.

Secretarul general PES, Philip CorderyFoto: Agerpres

"In contextul tensiunilor dintre presedinte si parlament, si Victor insusi a avut cererea si nu a vrut ca problemele interne din Romania sa distorsioneze mesajul pe care acest congres vrea sa-l dea la nivelul intregii UE. Din punctul nostru de vedere, poporul roman va da propriul verdict asupra a ceea ce s-a intamplat in decembrie, iar prezenta noastra acolo ar fi stat in calea acestui lucru. Dar as vrea sa-i multumesc public din partea PES lui Victor pentru intelegerea lui. Ar fi fost o mare realizare pentru el ca partidul sa-i arate toata aceasta solidaritate, dar ii dorim tot norocul si credem ca se va descurca bine oricum", a declarat Philip Cordery.

Intrebat daca viitorul Congres PES va fi la Bucuresti, el a aratat ca ar putea fi luat in considerare, insa dupa decembrie. "Avem acest congres la fiecare doi ani si va fi luat in considerare. Dar nu pana in decembrie", a afirmat Cordery

Victor Ponta va avea intrevedere, de la ora locala 18:15, cu presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, cei doi urmand sa sustina si o declaratie comuna de presa, potrivit agendei oficialului european.

Congresul PES trebuia organizat la Bucuresti, insa conducerea socialistilor europeni a luat decizia mutarii reuniunii la Bruxelles, anuntul fiind facut la o reuniune a Internationalei Socialiste desfasurata in Africa de Sud, dupa o intrevedere a lui Ponta cu presedintele PES, Serghei Stanisev, si liderul grupului S&D din PE, Hannes Swoboda.

Premierul Victor Ponta a transmis atunci o scrisoare liderilor PES, in care arata ca solicita organizarea Congresului la Bruxelles, lucru justificat de "inabilitatea" oficialilor de la Bucuresti de a explica in plan extern actiunile politice privind demiterea lui Traian Basescu.

"Din pacate, pe plan european, din cauza sprijinului neconditionat acordat de PPE si a inabilitatii noastre de a explica mass media exact conditiile constitutionale si politice, informarile partinitoare transmise de echipa lui Traian Basescu au avut succes si au afectat imaginea internationala a tarii si a Guvernului pe care il conduc. Concluziile au fost trase doar pe baza afirmatiilor facute de una dintre parti si este obligatia mea ca, in perioada urmatoare, sa explic tuturor partenerilor europeni adevarul despre situatia din tara mea", a scris Victor Ponta in scrisoarea adresata liderilor PES Sergei Stanishev si Philip Cordery, secretarul general.

Victor Ponta a mai precizat ca lideri formatiunii social-democrate din Germania - SPD - i-au spus ca n-ar fi venit la Bucuresti la Congresu PES, deoarece in Germania, unde vor fi alegeri, presa a fost foarte critica la adresa Romaniei. Premierul a mai afirmat, in acest context, ca "fosta securitate a lui Ceausescu" are in aceasta tara "cei mai buni oameni in presa".

"Liderii SPD mi-au spus: 'Dom'ne, in Germania principalele mijloace de presa au fost foarte critice cu Romania, noi suntem intr-o batalie cumplita'. Au alegeri si imi doresc foarte tare sa castige algerile, adica sa piarda doamna Merkel si CDU. Mi-au spus ca n-ar fi venit la Bucuresti (...) Au o batalie interna si Germania e Germania. Ideea a fost ca, daca veneau la Bucuresti, dupa ce tot ne-a facut noua presa germana, ii ataca", a afirmat Ponta

Citeste si: