VIDEO Comisia Europeana a atentionat Guvernul ca ia in calcul presuspendarea tuturor Programelor Operationale Sectoriale

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 28 septembrie 2012, 15:50 Actualitate | Esenţial


Comisia Europeana (CE) analizeaza situatia Programelor Operationale Sectoriale (POS) derulate de Romania si are in vedere o decizie de presuspendare, luand in calcul toate variantele, respectiv presuspendarea tuturor programelor, a unora dintre aceste programe sau doar a unor axe prioritare, anunta Mediafax.

Presuspendarea platilor din partea Comisiei Europene obliga autoritatile romane sa puna in aplicare in termen de doua luni recomandarile CE pentru rezolvarea problemelor constatate in derularea programelor.

Avertismentul privind presuspendarea platilor CE a fost transmis autoritatilor romane in urma cu trei saptamani de catre Angela Martinez-Sarasola, sefa Unitatii pentru Romania din cadrul DG REGIO (Directoratul General pentru Politica Regionala al Comisiei Europene), prin intermediul Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeana de la Bruxelles.

In discutia avuta cu membrii Reprezentantiei, oficialul CE a precizat, conform unui document confidential obtinut de agentia de presa si datat 7 septembrie 2012, ca este in continuare preocupat din cauza nivelului deosebit de scazut al gradului de absorbtie a fondurilor europene, mai ales ca distanta dintre Romania si celelalte state membre, in aceasta privinta, s-a marit considerabil in ultima perioada. In acest context, reprezentantul Comisiei Europene a apreciat ca "riscul dezangajarii automate a unor fonduri europene a crescut vizibil", mai ales ca nu intrevede ca problemele existente sa fie solutionate in scurt timp.

Pentru diminuarea nivelului dezangajarilor automate, responsabila DG REGIO a recomandat ca partea romana sa aiba pregatite cat mai multe cereri de plata si sa le transmita Comisiei inainte de sfarsitul acestui an, chiar daca la acel moment deficientele identificate nu vor fi fost solutionate, iar, potrivit Regulamentului CE, platile trebuie suspendate. In acest fel, odata introduse cererile de plata, dupa ridicarea suspendarii cererile respective vor putea fi onorate, iar sumele corespunzatoare nu vor fi pierdute.

"Comisia continua sa analizeze situatia Programelor Operationale Sectoriale (POS), urmare raportului care i-a fost transmis de Autoritatea de Audit la inceputul lunii iulie privind functionarea sistemului de management si control al fondurilor. Pentru moment, procedurile interne isi urmeaza cursul, Comisia avand in vedere o decizie de presuspendare si luand in calcul toate variantele: presuspendarea tuturor programelor, a unora dintre acestea sau doar a unor axe prioritare. Proiectul de decizie este in circulatie la nivelul serviciilor implicate, acesta putand fi adoptat in perioada urmatoare", este avertismentul transmis Guvernului de la Bucuresti.

Surse oficiale au declarat ca o decizie in acest sens ar urma sa fie luata de Comisia Europeana in luna octombrie.

In document se arata ca, in abordarea Comisiei, prin prelungirea procesului de analiza inclusiv in contextul vacantei de vara, s-a lasat "o marja de manevra" Romaniei de a transmite din partea Autoritatii de Audit un eventual nou raport, daca intre timp lucrurile au evoluat. In eventualitatea in care sunt modificari si noutati fata de situatia prezentata de la inceputul lunii iulie, s-a aratat ca ar fi util ca acestea sa fie aduse la cunostinta Comisiei printr-un nou raport al Autoritatii de Audit, cat mai curand posibil, pentru ca documentul sa fie avut in vedere in finalizarea deciziei. Aceasta intrucat Comisia nu va putea, in decizia pe care o va lua, sa neglijeze punctul de vedere al Autoritatii de Audit, desi Comisia nu va cere, insa, oficial, un nou raport al Autoritatii de Audit.

Sursa citata releva insa in acelasi timp ca situatia POS Competitivitate este "una foarte delicata", iar Comisia Europeana asteapta clarificarile solicitate prin scrisoarea de avertizare transmisa partii romane la inceputul lunii iulie, precum si raspunsul la constatarile incluse in proiectul raportului de audit intocmit de Comisie in urma ultimelor misiuni intreprinse in Romania.

In privinta Programului Operational Regional (POR), oficialii CE considera situatia ca fiind "foarte complicata", calificativul 3 acordat sistemului de catre Autoritatea de Audit prin ultimul sau raport constituind un element care va trebui sa fie avut in vedere de Comisie in decizia pe care o va lua.

"Responsabila DG REGIO a lasat sa se inteleaga ca, in lipsa unui nou raport al Autoritatii de Audit, exista o probabilitate foarte mare de presuspendare a intregului program", este un nou avertisment la adresa autoritatilor romane.

In cazul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AM POSDRU), Romania a primit deja, in 7 august, o scrisoare de presuspendare a platilor din partea Comisiei Europene, gradul de absorbtie de la UE fiind de doar 7,73%.

Romania nu mai trimite catre Comisia Europeana cereri de rambursare pentru patru programe operationale incepand cu 1 iulie si pana la o data care urmeaza sa fie decisa, interval in care Executivul comunitar analizeaza daca autoritatile romane au respectat conditiile asumate la finele anului trecut.

Cele patru programe operationale pentru care nu mai sunt trimise cereri de rambursare sunt legate de sectorul regional, de mediu, de transport si de competitivitate.

In decembrie 2011, Comisia Europeana (CE) a permis reluarea platilor catre Romania pentru aceste patru programe, dar cu conditia ca autoritatile de la Bucuresti sa indeplineasca pana la sfarsitul lunii iunie 2012 o serie de cerinte legate de organizarea interna a autoritatilor de management si de achizitiile publice.

In urma cu doua saptamani, surse oficiale au declarat ca CE va reduce, prin corectii financiare, din fondurile puse la dispozitia Romaniei pentru programele legate de sectorul regional, mediu, transport si competitivitate, din cauza unor neregularitati identificate in zona achizitiilor publice.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat ulterior ca nivelul corectiilor financiare aplicate de catre CE pentru cele patru programe operationale Transport, Mediu, Competitivitate si Regional se ridica "la cateva sute de milioane de euro", bani care ar putea fi redirectionati Romaniei.

El a precizat ca negocierile cu Comisia in procedura de conciliere nu au inceput inca pentru cele patru programe si ca nivelul acestor corectii vor fi aplicate de Comisia Europeana in mod diferit, de la program la program si de la axa prioritara la axa prioritara, in functie de problemele care vor fi constatate.

Tot in vara acestui an, reprezentantii Comisiei Europene au transmis ambasadorului Romaniei la UE, printre altele, ca in privinta implementarii programelor operationale sectoriale situatia din Romania reprezinta "un element de ingrijorare deosebita" la nivelul Comisiei, din cauza capacitatii administrative extrem de slabe si a deficientelor constatate in functionarea sistemului de management si control al fondurilor. In acest sens, s-a precizat ca raportul Autoritatii de Audit transmis recent DG REGIO a relevat probleme serioase pentru doua dintre cele patru programe evaluate (PO Regional si POS Competitivitate), concluzia fiind aceea ca sistemul de management si control necesita imbunatatiri semnificative.

Guvernul a transmis ca reactie un comunicat in care a minimalizat importanta atentionarilor primite din partea Comisiei Europene, aratand ca acestea reprezinta doar "o abordare generala" a Comisiei fata de Romania privind implementarea Planului de absorbtie a fondurilor UE.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4484 vizualizari

 • +19 (23 voturi)    
  salutam tactul lui cionta + adormescu (Vineri, 28 septembrie 2012, 16:02)

  rakleta [utilizator]

  Multumim ca problema base a fost pusa pe tapet 3 luni de zile si guvernarea economica a fost zero barat. Masuri nu am vazut. Colaborari cu ue nu am vazut. Ba chiar invataturile poantei catre domna Ue , au exubertat ,le-a explicat bine pe intelesul antenelor, cum vine treaba . Ciudat ca nu s-au prins. La mai mica domnilor!
 • +12 (16 voturi)    
  gica contra.... poanta (Vineri, 28 septembrie 2012, 16:12)

  geocrin [utilizator]

  Comisia Eu. vazind ca poanta este plin de energie vrea sa-i dea de lucru, si cred ca are destule doar sa le rezolve in practica, nu in vorbe.
  Vrem fapte,...... nu lapte nea dotorre !
 • +15 (17 voturi)    
  splendid... (Vineri, 28 septembrie 2012, 16:17)

  cartograful [utilizator]

  oh yeah...asta ne mai trebuia. Dar sa fim cinstiti, factura trebuia sa ne vina candva...
 • +13 (17 voturi)    
  Mesaj de la UE (Vineri, 28 septembrie 2012, 16:24)

  Sani [utilizator]

  Poanta, da-te jos de la guvernare ca nu te vrem!
  • +9 (11 voturi)    
   nu ca nu l-ar vrea ei (Vineri, 28 septembrie 2012, 17:40)

   dj [utilizator] i-a raspuns lui Sani

   ci ca e mult prea prost ca sa guverneze...
 • -6 (10 voturi)    
  multi vad putin stiu (Vineri, 28 septembrie 2012, 17:12)

  vodatepes [utilizator]

  CE nu are toti bani necesari pentru a onora platile acesta este adevarul. Au lipsa 17 miliarde de euro si pun tot felul de bete in roate la retunarea banilor catre state. Asa ca inventeaza tot felul de motive de genul audit. Acesta este purul adevar. Au incercat sa impuna corecti financiare de sus in jos de 25 % pentru toate proiectele depuse in Romania. Beneficiarii pot confirma acest lucur. Asa ca totul e o gargara pentru cei care nu stiu. Ne scot pe noi vinovati ca ei nu au bani pentru decontare.
  • +7 (7 voturi)    
   BCE ii tipareste chiar acum (Vineri, 28 septembrie 2012, 18:26)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   Numai ca nu mai suporta jumuleala din Romania. Deja au bube mari gen Grecia si Spania, asa ca le taie pe alea mici, ca sa nu ajunga mari.
   Buba la noi e USL care se iubeste cu Rusia si danseaza tango cu UE.
  • 0 (0 voturi)    
   multi vede putini cunoaste (Luni, 22 octombrie 2012, 14:01)

   Cheie primara [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   Asta-i dictonul corect.

   Astea de la audit sunt paralele cu domeniul. Pun AM-urile sa verifice achizitiile ca la politie. Majoritatea sunt economiste piloase care se uita la TV cu deosebire la antene. Solutia ar fi sa fie disponibilizate, sa se angajeze la privat. Dar, CE le-a felicitat si ignorante cum sunt nu realizeaza ca produc un imens rau Romaniei.
 • +3 (3 voturi)    
  Oricum sunt degeaba... (Vineri, 28 septembrie 2012, 19:43)

  Klaus_ [utilizator]

  Nu reuseam nici pana acum sa atragem bani europeni, asa bani nu prea pierdem. Dar ne facem de cacao.
 • +3 (3 voturi)    
  Dezastrul roz (Vineri, 28 septembrie 2012, 19:45)

  Dedalus [utilizator]

  Autoritatea de Audit este una dintre cele mai bolnave institutii, obsedata de control si excitata pana la orgasm cand birourie au cu 2 cm mai putin decat in caietele de sarcini.

  Nu neg, or fi si nereguli, dar Autoritatea de Audit face din tantar armasar.

  Autoritatea de audit recomanda cresterea controlului formal pana la sufocarea AM/OI sia beneficairlor. Se produc munt ide hartii, totul trebuie sa coincida "la litera", nimeni nu se mai preocupa de nimic concret.

  Combinatia asdministratie ineficient + control bolnav a condus la acest dezastru.

  Din pacate nu exista solutie. Orice sistem de manageemnt se bazeaza pe oameni cu cunsotinte de specialitate si cu experienta.

  Cunostintele provin ditrn-un invatamant bolnav iar experienta - in cazul Ro e mai degraba una trista.

  Asa ca eu spun de pe acum: Pa, fonduri europene!

  Dar acest dezastru are si o parte foarte buna. Nu glumesc. Are o parte buna, chiar excelenta. Cine e curios si se incumete sa-si foloseasca ratiunea, e indemnat sa ghiceasca care e aia...

  Astept "raspunde"
  • +2 (2 voturi)    
   Parerea mea... (Vineri, 28 septembrie 2012, 22:45)

   Klaus_ [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   Partea buna e ca poate incepem sa ne batem capul cum sa facem niste planuri de afaceri care pot fi finantate din imprumuturi bancare, fuziuni, parteneriate cu investitori... adica lucruri pe care se bazeaza o economie REALA, nu una "asistata" cum suntem noi acum.
   Partea proasta e ca sunt prea putini oameni de afaceri pe care sa-i duca capul sa faca profit din afaceri corecte in loc sa faca "shmenuri" si prea putin functionari publici care sa se teama de puscarie.
  • +1 (1 vot)    
   administratie ineficienta..... (Luni, 22 octombrie 2012, 10:20)

   translativus [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   ....+control bolnav = sistem politic pervers = dezastru economic = saracie cu ciucuri = mici si bere GRATIS la alegeri = societate decazuta moral = Romania contemporana. Cine o fi de vina ??
 • +2 (2 voturi)    
  Adica, (Luni, 22 octombrie 2012, 10:37)

  Jar [utilizator]

  aia de la UE iti dau niste bani moca,dar te roaga sa respecti niste reguli,reguli pe care ti le-ai asumat,iar tu tipi ca nu vrei sa fii sluga.Atunci,fii independent si renunta la banii lor daca poti trai fara ei.
  Proverb romanesc:
  Caprei ii cade parul de raie,dar tine coada pe sus.
 • +1 (1 vot)    
  Absorbtia fondurilor comunitare (Luni, 22 octombrie 2012, 10:45)

  Azra [utilizator]

  In ce masura ambasadorul Romaniei la UE de la Bruxelles, dl.Mihnea Motoc, a prezentat in termeni reali, cu concluzii si propuneri concrete, catre Primul Ministru al Romaniei si catre ministrul Leonard Orban, documentul deosebit de alarmant primit in luna iulie de la Comisia UE , privind posibilitatea presuspendarii alocarii fondurilor respective, datorita proastei gestiuni interne si de control a implementarii programelor operationale sectoriale din tara noastra?Si in ce masura, daca ambasadorul nostru la Bruxelles a facut acest lucru, care era de datoria datoria dansului sa o faca,autoritatile guvernamentale au luat in serios avertismentul Comisiei Europene iar daca nu, sa explice de ce NU.
  Personal, ca om care am lucrat in acest sistem, sunt plictisit si de-a dreptul revoltat de neputinta si de ping-pongul continuu care se face cu (ne)absorbtia fondurilor comunitare, aruncandu-se responsabilitatea, de ani de zile, dintr-o mantinela in alta in timp ce singurul perdant este ROMANIA, care nu foloseste miliardele de Euro aflate in stand by la Bruxelles, la dispozitia autoritatilor guvernamentale romane. NU EXISTA NICI O SCUZA PENTRU ACEASTA CRASA NEPASARE FATA DE INTERESUL NATIONAL, despre care istoria va scrie odata asa cum se cuvine.Cine raspunde pentru imensul BENEFICIU NEREALIZAT prin ne-absorbtia fondurilor comunitare si pentru uriasa pagube pentru tara, care bate pasul pe loc in coada clasamentului tarilor membre UE !?
 • -1 (1 vot)    
  PD-Liști, ciocu mic... (Luni, 22 octombrie 2012, 11:30)

  Mai mult de un neuron [utilizator]

  Toată porcăria au făcut-o guvernările Boc așa că șșșș...
  • 0 (0 voturi)    
   sigur (Marţi, 23 octombrie 2012, 21:38)

   Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui Mai mult de un neuron

   psst!
   Cele 3-4 luni de lipsa de guvernare economica a USL erau din cauza grelei mosteniri si nu din cauza lacomiei de posturi...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by