"Cateodata, evolutia unor scandaluri dambovitene este atat de previzibila incat devine plictisitoare", isi incepe editorialul de vineri Valentin Mandrasescu, de la Vocea Rusiei, in opinia invocarea unei firme rusesti privatizarea combinatului Oltchim "miroase a inscenare".

"De fiecare data cand in peisajul mediatic apare vreun personaj negativ sau controversat, numaidecat se va gasi o modalitate de a face o legatura intre el si Rusia, KGB sau 'mafia ruseasca'. Este firesc sa existe incercari de a-i gasi si lui Dan Diaconescu o asociere 'pe filiera ruseasca'", spune el.

El sustine ca o companie ruseasca de stat capabila sa preia Oltchim nu ar fi avut nevoie sa utilizeze 'paravan', in special "un afacerist atat de controversat si excentric".

"Presupunand prin absurd ca o companie ruseasca si-ar dori sa actioneze prin terti, nu ar fi lucrat niciodata cu un 'tert' din Romania, data fiind imposibilitatea totala de a pastra macar o umbra de confidentialitate in relatiile cu 'afaceristii' de pe malurile Dambovitei", spune acesta.

El acuza faptul ca "o importanta televiziune din Romania (Romania TV, n.r.) a tinut o seara intreaga, pe 'burtiera', textul in care figureaza DD, PDL si 'mafia ruseasca', iar invitatii din platou discutau despre afilierile lui Dan Diaconescu, bazandu-se exclusiv pe faptul ca o hartie trimisa de o firma-fantoma din Olanda catre Ministerul Economiei ar fi fost transmisa in copie si la o firma din Moscova".

"Intreaga schema miroase a inscenare, fiind cusuta cu ata alba. Se pare ca nu a existat timp suficient pentru a pregati ceva mai consistent pentru a demonstra o legatura intre Dan Diaconescu si 'mafia din Rusia'".

El critica si modul in care s-a ajuns rapid la concluzia ca respectiva companie "deruleaza afaceri cu statul rus", invocandu-se argumente de tipul "o cautare pe internet" si "un citat dintr-o carte scrisa de o obscura autoare americana despre tranzitia din Rusia".

Valentin Mandrasescu afirma ca "DiP Sovgroup a fost intr-adevar implicata in tranzactii dubioase in 1992 in Rusia, dar in aceste tranzactii statul rus nu a fost un beneficiar, ci a fost o victima".

"Cea mai 'glorioasa' pagina a istoriei acestei companii a fost scrisa in Ucraina, in 1994 atunci cand prin aceasta companie a fost devalizata Banca Ucrainei, cel putin asa au considerat procurorii din acea perioada. In acest dosar, in calitate de martor si apoi inculpat, a fost implicat viitorul presedinte pro-american al Ucrainei si inamic declarat al Federatiei Ruse, Viktor Yuschenko care pe atunci detinea functia de guvernator al Bancii Nationale. Cei interesati de detalii pot consulta dosarul 49-457/1994 din arhiva Parchetului General de la Kiev si gasi anumite similitudini ale acestui caz cu devalizarea si falimentarea Bancii Internationale a Religiilor si Bancorex. Similitudinile nu sunt deloc intamplatoare", sustine acesta.

"In aceste conditii, cei care isi doresc sa gaseasca legaturile reale si nu cele imaginare pe care le are Dan Diaconescu in exteriorul Romaniei ar trebui sa-si concentreze atentia la Vest si la expertii in devalizari si escrocherii specializati pe arealul geografic est-european", noteaza Vocea Rusiei.