Salariatii de la combinatul Oltchim din Ramnicu Valcea protesteaza, din nou joi in fata intreprinderii nemultumiti ca nu si-au primit salariile pe luna august si tichetele de masa. Ei cer reluarea productiei, intrerupta cu circa sase saptamani in urma.

Liderul Comitetului de Criza de la Oltchim a declarat, joi, pentru Agerpres, ca protestele salariatilor de pe platforma vor continua cel putin pana miercurea viitoare, cand va avea loc sedinta de guvern, unde spera ca li se va aproba creditul promis pentru repornirea combinatului.

"Am iesit din nou in strada pentru ca ne-am dat seama ca doar prin astfel de presiuni ne putem face cunoscute problemele. Este singurul mod pentru a-i tine pe guvernanti atenti la problema Oltchim. Noi vom continua protestele cel putin pana miercuri, cand va avea loc sedinta de guvern, si unde speram sa se discute acel credit necesar pentru repornirea activitatii", a precizat Cernev.

De cealalta parte, Mihai Diculoiu, liderul Sindicatului Liber Oltchim isi mentine pozitia de a dezaproba ce se intampla pe platforma.

"Asa cum am spus in atatea randuri, mitingul de la Oltchim este doar o manipulare. Se profita la maximum de nemultumirea oamenilor, folositi ca o masa de manevra. Nu inteleg de ce fac unii asemenea lucru, banuiesc ca doar pentru a-si valida pozitia de lider autoproclamat al protestatarilor. Mai ales cand Ministerul Economiei a dat garantii ca in orice varianta, combinatul nu se va lichida. In cazul esuarii privatizarii, Oltchim va reporni cu 65% capacitate mai putin PVC, iar in cazul semnarii contractului de catre domnul Diaconescu lucrurile vor merge bine"', a precizat Diculoiu.

Miercuri, peste 500 de angajati au protestat si au spus ca nu vor renunta la actiunile lor pana cand activitatea combinatului nu va fi reluata. Au amenintat chiar ca vor ajunge si la Bucuresti.

Combinatul Oltchim are datorii de 700 de milioane de euro.

Tot miercuri, avocatul lui Dan Diaconescu, cel care a castigat licitatia pentru actiunile Oltchim, a discutat toata ziua cu reprezentantii Guvernului despre contractul de privatizare si banii pe care trebuie sa-i dea Diaconescu.

Ajutor de la Guvern pentru Oltchim

Guvernul are insa un plan B in cazul in care acesta nu isi achita obligatiile, Oltchim urmand sa treaca sub administrare speciala.

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat miercuri seara, ca guvernul va discuta in sedinta de saptamana viitoare un plan de ajutor pentru Oltchim in cazul in care Diaconescu nu va da banii. El a explicat ca ajutorul de salvare va fi acordat sub forma de imprumut, care va trebui restituit in termen de sase luni, la o dobanda a pietei.

"In discutiile cu conducerea combinatului am prezentat stadiul pregatirii documentatiei pentru acordarea ajutorului de salvgardare de 40 de milioane de euro, in cazul in care nu se incheie contractul de vanzare cumparare, din fondurile de privatizare pentru reluarea activitatii combinatului etapizata (...) Asta este suma minima, suma care poate fi acordata sub forma de ajutor de salvare pentru ca se calculeaza pe baza unei formule conform directivelor Comisiei Europene si reprezinta suma pentru reluarea activitatii la o capacitate de 65 la suta", a precizat Daniel Chitoiu.

Potrivit ministrului Economiei activitatea combinatului va fi realuata "in minim 2 saptamani si maxim o luna pana se ajunge la capacitatea de 65%".