Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a anuntat, in cadrul reuniunii informale a ministrilor afacerilor externe ai statelor membre UE, desfasurata la New York, ca Romania intentioneaza sa sprijine financiar "eforturile unor state vecine Siriei pentru gestionarea situatiei refugiatilor sirieni aflati pe teritoriile lor", informeaza Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Potrivit unui comunicat MAE postat pe site-ul ministerului, reuniunea informala a ministrilor de externe din tarile UE a avut loc marti la New York, in marja Adunarii Generale a ONU, la discutii fiind prezenta si Catherine Ashton, Inaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al UE.

In cadrul reuniunii, seful diplomatiei romane si-a exprimat preocupare fata de situatia din Siria si fata de criza umanitara in derulare, in acest context anuntand intentia Romaniei de a ajuta financiar statele vecine care au primit refugiati sirieni.

Totodata, ministrul Corlatean a subliniat importanta Parteneriatului Estic si a angajamentului UE pentru implementarea obiectivelor sale in relatia cu Republica Moldova si Georgia, insistand pentru progrese rapide in domeniile facilitarii regimului de vize si negocierii Acordurilor de asociere ale acestor state la UE. A evocat recenta vizita in Georgia impreuna cu omologi europeni si, in context, a insistat asupra consolidarii sprijinului statelor membre pentru procesele de integrare europeana si euro-atlantica in care este angajat acest stat.

  • UPDATE Ministrul Corlatean a participat marti la un dineu transatlantic gazduit de secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton

Cu ocazia deplasarii la New York, ministrul afacerilor externe a mai participat marti la un dineu de lucru transatlantic al ministrilor de externe din Uniunea Europeana si NATO, desfasurat la New York, in marja celei de-a 67-a sesiuni a Adunarii Generale a ONU.

Dineul a fost gazduit de secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton. Din delegatia americana a facut parte si asistentul secretarului de stat pentru afaceri europene, Phil Gordon. La discutii a participat si Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Pe agenda de discutii s-a regasit teme internationale actuale precum situatia din Siria, evolutiile din vecinatatea estica a Aliantei, implicarea comunitatii internationale in Afganistan.

Cu aceasta ocazie, Corlatean a reconfirmat angajamentul Romaniei in Afganistan, subliniind ca tara noastra va respecta calendarul Aliat in ceea ce priveste procesul de tranzitie din Afganistan si incheierea misiunii Fortei Internationale de Securitate in Afganistan (ISAF).

Potrivit MAE, seful diplomatiei a aratat ca Romania va continua sa contribuie si in perioada post-tranzitie la stabilitatea Afganistanului atat prin contributia sa financiara la sustinerea fortelor afgane de securitate, cat si prin programele de asistenta ale NATO si UE dedicate instruirii personalului din institutiile afgane cu responsabilitati in domeniul statului de drept.