Politistii damboviteni fac, duminica, o perchezitie la locuinta barbatului de 63 de ani, din comuna Moroeni, care a fost ucis de un urs miercuri si care era suspectat de braconaj, transmite Mediafax.

Potrivit reprezentantilor IPJ Dambovita, in dosarul de braconaj intocmit de catre anchetatori, mai sunt cercetati doi consateni ai victimei, acuzati de complicitate la braconaj cinegetic, respectiv favorizarea infractorului, care au fost retinuti pentru 24 de ore si in cazul carora ulterior instanta a decis sa fie cercetati in stare de libertate, cu interdictia de a nu parasi localitatea de domiciliu timp de 30 de zile.

"Se efectueaza o perchezitie la domiciliul persoanei in cauza pentru a se gasi obiecte sau probe in dosarul in care s-au inceput cercetarile. Actiunea este in desfasurare", a declarat seful IPJ Dambovita, comisar sef Danil Zepisi.

La casa barbatului mort au fost gasite cateva piei de vita si coarne de cerb si caprior.

"S-au gasit o capcana veche de prins animale, piei de vita si de ovine coarne de caprior prinse in perete. Au fost perchezitionate cele doua imobile din curte, casa veche si cea noua. Omul apare ca un om gospodar, are 60 de stupi, iar vecinii spun ca era un om muncitor. Nu am gasit blanuri sau carne de urs ori alte animale", a declarat purtatorul de cuvant al IPJ Dambovita, comisar sef Danil Zepisi.

Braconierul a fost inmormantat in cursul zilei de sambata.

Pe de alta parte, cei 30 de vanatori, impartiti in doua grupuri, cu caini, vor continua cautarile in padurile din nordul judetului Dambovita, un grup actionand in satul Muscel, comuna Moroeni, unde miercuri un barbat de 63 de ani a fost ucis de ursul cautat in prezent, celalalt grup in satul Dealu Frumos, comuna Pietrosita, unde in urma cu o saptamana un batran de 71 de ani a fost omorat de un urs bolnav de rabie, impuscat ulterior, localitatile fiind invecinate.

De asemenea, echipele mixte formate din jandarmi si politisti vor patrula in localitatile Moroeni, Pietrosita, Buciumeni si Runcu.

Seful IPJ Da,bovita a mai declarat ca localnicii din zonele respective nu respecta avertismentele autoritatilor si merg in continuare la gradini si in padure.

"Ieri (n.r. - sambata) au fost gasiti patru ursi intr-o zona, iar alti sapte in alta parte. Au fost goniti spre munte, departe de case, cu zgomote si focuri de arma, in actiunea de goana a vanatorilor, dar constatam ca satenii nesocotesc avertismentele noastre de a nu urca in padure sau in gradini pentru a culege fructe de padure, ciuperci si de a lua lemne, expunandu-se astfel pericolelor. Azi e zi de targ la Moroieni si o sa discutam din nou cu oamenii, speram sa inteleaga sa nu mai paraseasca vatra satului", a mai declarat Daniil Zepisi.

Ilie Leotescu, in varsta de 63 de ani, a fost ucis de un urs, miercuri dimineata, in localitatea damboviteana Moroieni, la cateva zile dupa ce o persoana a murit, iar alte doua au fost ranite dupa ce au fost atacate de un urs, in doua localitati invecinate.

Miercuri seara, doi barbati din Moroieni care au insotit victima in zona incidentului au fost retinuti pentru 24 de ore, sub acuzatiile de complicitate la braconaj cinegetic, respectiv favorizarea infractorului, ei fiind audiati timp de mai multe ore. Joi, cei doi barbati au primit interdictie de a parasi tara pentru 30 de zile, decizie dispusa de magistratii Judecatoriei Pucioasa, care nu este definitiva, ea putand fi atacata cu recurs de catre procurori la Tribunalul Dambovita.

Potrivit probelor existente la dosar pana la acest moment al urmaririi penale, miercuri, in baza unei intelegeri prealabile, unul dintre barbati, Mihai Marmandiu, l-a ajutat pe Ilie Leotescu sa vaneze un urs, prin folosirea unor capcane neautorizate, iar celalalt barbat, Severin Marmandiu, a ascuns uneltele si capcanele folosite pentru capturarea ursului, "contribuind, in acest mod, la zadarnicirea urmaririi penale, in cauza", se arata intr-un comunicat al Ministerului Public.

Cei doi barbati le-au declarat anchetatorilor ca animalul a fost prins in lat inca de marti si ca miercuri dimineata s-au dus toti trei ca sa-l ucida si sa-l transporte apoi cu o caruta.

Barbatul de 63 de ani s-a apropiat de urs pentru a-l strapunge cu o lance improvizata dintr-un bat in varful caruia era un cutit, moment in care animalul, care era ranit, s-a zbatut si s-a desprins din capcana, napustindu-se asupra omului, dupa care a fugit, afirma anchetatorii.

Sambata, prefectul judetului Dambovita, Dragos Emilian Rusu, a declarat ca ursul care a ucis un barbat de 63 de ani va fi capturat cu tranchilizante si numai daca acesta va ataca localnici sau vreun vanator, intr-o situatie de pericol iminent, va fi omorat.

Vanatorii au reperat patru ursi, care au fost alungati cat mai departe de comunitatile umane, spre zone izolate, actiunea fiind denumita "goana oarba", in care echipele de cautare fac zgomote si trag focuri de arma in aer pentru a opri coborarea animalelor salbatice spre localitati.