Consilierul prezidential pentru Educatie, Daniel Funeriu a declarat, sambata, referitor la anuntul premierului Victor Ponta privind modificarea Legii Educatiei pentru a putea promova cadre universitare noi, ca aceasta lege blocheaza in fapt accesul in posturi universitare pentru "plagiatori", potrivit Mediafax. Funeriu a declarat si ca premierul "ar trebui sa informeze publicul despre faptul ca sute de cercetatori romani de top au refuzat sa vina la Bucuresti la reuniunea bianuala a diasporei stiintifice, in semn de protest fata de plagiatul lui Ponta."

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la iesirea de la discutiile cu reprezentantii UMF din Targu Mures, ca Legea Educatiei ar putea fi schimbata pana la sfarsitul anului, intrucat are "prevederi aberante", "care impiedica promovarea unor noi cadre didactice".

"Il informez pe Victor Ponta ca Legea Educatiei permite promovarea cadrelor didactice de calitate, dupa proceduri transprente. Legea educatiei blocheaza accesul plagiatorior, impostorilor si celor care-si falsifica CV-ul la posturi universitare, ceea ce ii deranjeaza pe Ponta si pe prietenii sai. Lui Ponta si colegilor de la USL le convine revenirea la legi care permit fraudatorilor si impostorilor sa promoveze. Simplul fapt ca Victor Ponta a ajuns conferentiar pe vechea lege ne arata ca aceasta era gresita", afirma, intr-o declaratie transmisa Mediafax, Daniel Funeriu, fost ministru al Educatiei, in mandatul caruia a fost adoptata si pusa in aplicare actuala lege.

Potrivit lui Funeriu, prim-ministrul "ar trebui sa informeze publicul despre faptul ca sute de cercetatori romani de top au refuzat sa vina la Bucuresti la reuniunea bianuala a diasporei stiintifice, in semn de protest fata de plagiatul lui Ponta. Funeriu se refera la Conferinta "Diaspora in Cercetarea Stiintifica si Invatamantul Superior din Romania", care va avea loc la Bucuresti intre 25-28 septembrie.

  • Pe 9 septembrie, Cristian Dogaru (Research Fellow la Universitatea din Berna, Elvetia) a creat o petitie prin care indeamna cercetatorii din diaspora sa boicoteze conferinta pentru a transmite faptul ca frauda acadamica nu este tolerata de comunitatea stiintifica romana, a precizat acesta pentru revista Science. Pana vineri, petitia avea 180 de semnaturi.

Consilierul prezidential subliniaza ca plagiatul lui Ponta "afecteaza grav credibilitatea cercetarii din Romania".

"Ma mir ca mai sunt universitati care il lasa sa le treaca pragul. Dupa verdictul de plagiator al Universitatii din Bucuresti orice universitate care il accepta in campusul ei este partasa la frauda. E ca si cum o banca l-ar primi cu bratele deschise pe un hot", a mai afirmat Funeriu.

Premierul Ponta a vizitat vineri UMF din Targu Mures, unde a venit insotit de ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu.

"Universitatea de aici, ca si toate universitatile din tara, sunt afectate de acele prevederi aberante cuprinse in urma cu un an si jumatate, aproape doi ani, in Legea Educatiei, prevederi care impiedica, de fapt, promovarea unor noi cadre didactice. Asta-seara am auzit si aici ceea ce de altfel se intampla in mai toate universitatile romanesti - din cauza unei legi negandite si promovate de un ministru si de niste oameni care habar n-aveau cum functioneaza invatamantul universitar in toata tara - nu doar la Targu-Mures, si la Bucuresti, si la Cluj, si la Iasi - de un an si jumatate nu mai promoveaza profesori tineri, pentru ca au fost puse conditii de asa natura incat sa nu le indeplineasca nimeni", a spus Ponta.

Intrebat daca Legea Educatiei ar urma sa fie schimbata, Ponta a raspuns afirmativ, aratand ca acest lucru ar putea sa se produca pana la sfarsitul anului.

"Posturile au fost blocate si avansarile in grade didactice si in posturi didactice sunt imposibile in acest moment. Daca mai putem anul acesta, foarte bine, dar orice schimbare va intra de anul viitor", a mai aratat premierul.