Ursul care a ranit, sambata, doi padurari, in judetul Arges, si a fost impuscat era bolnav de rabie, in timp ce un alt urs impuscat la aceeasi partida de vanatoare la care cei doi barbati participau ca gonaci era sanatos, transmite Mediafax.

Potrivit directorului Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Arges, dr Daniel Lupu, in zona unde a avut loc evenimentul a fost instituita carantina pe o zona de supraveghere pe o portiune de zece kilometri si o zona de protectie pe o portiune de 30 de kilometri, iar cainii, pisicile si vulpile vor fi vaccinate.

"Ursul care i-a muscat pe cei doi padurari are un rezultat pozitiv la analizele de laborator efectuate, dupa probele recoltate din creier, deci are rabie, respectiv turbare, celalalt are rezultat negativ. Pentru cel cu rezultat negativ, care nu are turbare, probele vor fi trimise la Bucuresti pentru confirmare, asa este legislatia in domeniu, pentru cel descoperit cu rabie nu mai este necesara o alta confirmare", a declarat Daniel Lupu.

Potrivit sursei citate, exista si rezultatele probelor recoltate in ceea ce priveste prezenta trichinelozei, rezultatul fiind negativ.

"Se vor institui masuri in conformitate cu legea pe 30 de kilometri in jurul locului unde a avut loc atacul, vor fi vaccinate cainii si pisicile, iar vulpile vor primi vaccinurile orale la vizuine. Este vorba de fondul de vanatoare Arefu care apartine Ocolului Silvic Vidraru", a declarat directorul DSVSA Arges, dr Daniel Lupu.

Lupu a mai precizat ca institutia pe care o conduce a anuntat in scris Directia de Sanatate Publica Arges despre necesitatea ca padurarii Directiei Silvice Arges sa fie urgent vaccinati antirabic la Sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean de Urgenta din Pitesti.

Doi padurari au fost atacati, vineri, de un urs, in timp ce participau ca gonaci la o partida de vanatoare organizata de Ocolul Silvic Vidraru.

"Vanatoarea a avut loc in zona Tulburea-Corbeni, in timp ce padurarii goneau doi ursi, iar la un moment dat unul dintre animale s-a intors spre ei. Se pare ca, speriat, unul dintre padurari a tras un foc de arma, iar apoi ursul l-a atacat. Celalalt padurar a incercat sa isi salveze colegul, fiind si el ranit", declara purtatorul de cuvant al Politiei Arges, Adelina Florescu.

Unul dintre padurari a fost ranit la o mana, iar celalalt are leziuni la sold si la un picior, ambii fiind transoportati la Spitalul Municipal din Curtea de Arges.

Prefectul judetului Arges, Cristian Soare, afirma ca ursul care i-a atacat pe cei doi padurari a fost impuscat.

Reprezentantii Directiei Silvice Arges spun ca primele cercetari arata ca au fost respectate regulile prevazute de legislatia in domeniu referitoare la vanatorile organizate, iar ancheta interna este in desfasurare.

Acestia au precizat ca vanatoarea fusese organizata pentru impuscarea a doi ursi, unul dintre ei fiind cel care i-a atacat pe padurari.

Tot in localitatea argeseana Corbeni, in iulie 2009 un barbat in varsta de 60 de ani a fost ucis de un urs in timp ce se afla pe un camp din apropierea localitatii, animalul fiind omorat apoi de cativa localnici cu furci si topoare.

In ultimele zile, doua persoane si-au pierdut viata, iar alte doua au fost ranite, dupa ce au fost atacate de ursi, in judetul Dambovita.

Primele incidente au avut loc sambata, in satul Dealu Frumos, comuna Pietrosita, respectiv in satul Dealu Mare, comuna Buciumeni, cele doua localitati fiind invecinate. Ursul care a atacat cele patru persoane a fost impuscat, iar in urma analizelor s-a stabilit ca acesta era turbat, in zona fiind insituita carantina.

Miercuri, un barbat de 63 de ani a fost ucis de un alt urs, in localitatea damboviteana Moroieni, in zona de carantina, animalul nefiind prins pana vineri. In acest caz, autoritatile au stabilit ca a fost vorba despre braconaj, ursul ramanand prins intr-un lat, de unde a reusit sa scape, atacandu-l pe barbatul de 63 de ani.