Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la iesirea de la discutiile cu reprezentantii UMF din Targu Mures, ca Legea educatiei ar putea fi schimbata pana la sfarsitul anului, intrucat are "prevederi aberante", "care impiedica promovarea unor noi cadre didactice".

Victor Ponta a afirmat, dupa ce a participat la discutii cu reprezentantii Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures, unde a venit insotit de ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, ca asteapta "solutia legala, corecta si echitabila" pentru aceasta institutie de invatamant, transmite corespondentul Mediafax.

"Sunt aici alaturi de ministrul Educatiei, sarcina principala evident ii apartine ministrului Educatiei, pentru a discuta cu conducerea si cu cadrele didactice din cadrul UMF solutia legala, corecta si echitabila pentru ca aceasta universitate de mare prestigiu sa-si desfasoare activitatea in interesul studentilor, in interesul celor care ar beneficia de viitorii medici si intr-un final in interesul cadrelor didactice. Din punctul meu de vedere - si am spus lucrul acesta si cand eram in opozitie, o spun cu atat mai mult acum, cand sunt la conducerea Guvernului - nu este o idee buna si nu trebuie sa avem facultati separate", a afirmat premierul.

El a adaugat ca, pe de alta parte, UMF Targu Mures este declarata, prin Legea educatiei, universitate multiculturala, si ca atare va trebui sa asigure reprezentanti maghiari in structurile de conducere ale Universitatii, in proportie de o treime, in timp ce romanii ar trebui sa constituie celelalte doua treimi.

"Asta-seara vreau si astept de la ministrul Educatiei si de la conducerea universitatii, de la cadrele didactice, sa existe niste progrese reale si niste solutii corecte si juste, pentru ca universitatea sa continue sa functioneze in interesul studentilor si al cadrelor didactice. Conform legii, si universitatea de aici va functiona ca toate celelalte universitati, conform prevederilor din Legea educatiei", a spus Ponta.

In opinia premierului, insa, Legea educatiei are "prevederi aberante", "care impiedica, de fapt, promovarea unor noi cadre didactice", la toate universitatile din tara.

"Universitatea de aici, ca si toate universitatile din tara, sunt afectate de acele prevederi aberante cuprinse in urma cu un an si jumatate, aproape doi ani, in Legea educatiei, prevederi care impiedica, de fapt, promovarea unor noi cadre didactice. Asta-seara am auzit si aici ceea ce de altfel se intampla in mai toate universitatile romanesti - din cauza unei legi negandite si promovate de un ministru si de niste oameni care habar n-aveau cum functioneaza invatamantul universitar in toata tara - nu doar la Targu Mures, si la Bucuresti, si la Cluj, si la Iasi - de un an si jumatate nu mai promoveaza profesori tineri, pentru ca au fost puse conditii de asa natura incat sa nu le indeplineasca nimeni", a spus Ponta.

Intrebat daca Legea educatiei ar urma sa fie schimbata, Ponta a raspuns afirmativ, aratand ca acest lucru ar putea sa se produca pana la sfarsitul anului.

"Posturile au fost blocate si avansarile in grade didactice si in posturi didactice sunt imposibile in acest moment. Daca mai putem anul acesta, foarte bine, dar orice schimbare va intra de anul viitor", a aratat premierul.

La discutii au participat si liderii UDMR Frunda Gyorgy si Borbely Laszlo, Ponta declarand ca prezenta celor doi a avut in vedere ideea "ca batalia politica in Romania sa nu duca la derapaje de tip nationalist din nicio parte".

"Cu domnul Borbely si cu domnul Frunda am discutat ceea ce reprezinta o prioritate pentru orice guvern al Romaniei: cum aplicam legile tarii, cum aplicam principiile europene, pentru ca batalia politica in Romania sa nu duca la derapaje de tip nationalist din nicio parte. Nu eu ca prim-ministru decid, am venit aici sa dau un semnal ca astept din partea cadrelor didactice de aici, si romani, si maghiari, sa aplice legea si sa munceasca impreuna in interesul studentilor. (...) Dansii sunt in opozitie, noi suntem la putere, dar asta nu inseamna ca nu dialogam. Suntem intr-o societate democratica, in care daca nu avem dialog inevitabil ajungem la conflict. (...) Nu mi-au promis nimic pentru ca nu le-am cerut nimic. Ma astept de la politicienii de la UDMR si de la politicienii de la USL la foarte multa responsabilitate. Si repet, chiar daca noi suntem la guvernare, ei sunt la opozitie, pana la urma avem interesul de a trai mai normal intr-o tara cat mai normala si europeana", a mai spus Ponta.

Aplicarea Hotararii de Guvern privind infiintarea unei noi facultati in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Targu Mures a fost suspendata, in 4 mai, in urma unei decizii a Curtii de Apel Targu Mures, care a admis o solicitare in acest sens formulata de conducerea UMF.

Vicepremierul de atunci Marko Bela (UDMR) declara ca Executivul trebuie sa atace sentinta Curtii de Apel Targu Mures, el sustinand ca instanta a facut "un abuz".

Guvernul Ungureanu a atacat cu recurs sentinta de suspendare. Guvernul Ponta a decis, insa, sa retraga recursul formulat de fostul Executiv.