Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Targu Mures, ca la nivelul ministerului se lucreaza la o evaluare a aparaturii performante existente in spitalele din tara, intrucat se intentioneaza achizitionarea de aparatura specializata printr-un acord-cadru.

"In momentul de fata se face aceasta evaluare, am colectat informatiile din tara si se prelucreaza datele, atat pentru computer tomograf, cat si pentru RMN si aparate Roentgen, de asemenea si pentru aparate pentru anestezie si terapie intensiva. Intentionam sa facem o evaluare si sa etapizam, in vederea unei licitatii pe acord-cadru, pe o perioada de doi sau trei ani, de asa maniera incat sa acoperim nevoia de aparatura in domeniile pe care le-am pomenit", a spus Cepoi, citat de Agerpres.

In privinta externalizarii serviciilor de imagistica medicala, ministrul Sanatatii a precizat ca aceasta se poate face numai acolo unde nu exista aceste servicii si ca back up pentru situatiile in care existand un singur aparat acesta se poate defecta.

"In niciun caz aceasta externalizare nu inseamna ca pacientul in urgente este trimis sa plateasca si sa-si faca investigatia respectiva", a aratat ministrul, care a precizat ca acolo unde au existat astfel de cazuri "este o incalcare a legii", dar ca "poate si sa nu fie o incalcare a legii daca se respecta cealalta prevedere legala, ca pacientul care este trimis pe perioada internarii sa-si faca o investigatie cu plata sau sa-si cumpere un medicament si vine si-si deconteaza cheltuiala respectiva la spital".