Multe tari europene nu vor mai fi capabile sa suporte costurile pentru componente esentiale ale fortelor lor armate, precum cele aeriene, in cativa ani, daca nu vor cheltui mai mult si nu vor coopera mai strans in ceea ce priveste apararea, afirma un oficial militar de varf, citat de Reuters.

Hakan Syren, un general suedez care detine sefia Comitetului Militar al UE, afirma ca majorarea costurilor, lipsa de eficienta si taierile bugetare ar putea aduce apararea europeana intr-un punct critic.

"Capacitatile militare ale statelor europene sunt pe o panta descendenta", a spus Syren miercuri, intr-un seminar organizat de Cipru, care detine in prezent presedintia europeana.

"Privind in viitor, in cativa ani, e doar o chestie de matematica elementara sa vezi ca multe state membre vor fi incapabile sa sustina parti esentiale ale fortelor lor nationale, primul exemplu fiind fortele aeriene", a argumentat Syren.

Multe state europene au redus bugetele de aparare in cadrul masurilor generale de austeritate dictate de criza financiara. Doar o mana de state europene membre ale NATO respecta tinta aliantei de a aloca 2% din PIB pentru aparare.

In acest context, al spune ca apare riscul ca Europa sa fie marginalizata din punct de vedere militar.

Experti militari acuza guvernele europene de redundanta, comandand echipamente militare la standarde nationale in loc sa impuna un sistem integrat european.

In opinia generalului Syren, preconizata fuziune dintre EADS si BAE Systems, care ar crea un gigant mondial in industria aeronautica si a apararii cu o cifra de afaceri de 93 de miliarde de dolari, ar fi "un foarte mare pas inainte" in reducerea redundantei.

In urma cu trei ani, bugetele apararii din statele membre ale UE erau in valoare de circa 200 miliarde euro (260 miliarde dolar) pe an, echivalentul cheltuielilor de aparare ale Chinei, Rusiei, Japoniei, Indiei si Arabiei Saudite la un loc.

Daca actualul trend continua, spune generalul, "in curand vom vedea China si Rusia aproape pe picior de egalitate" cu UE.

In opinia sa, guvernele europene ar trebuie sa raspunda la aceste provocari prin majorarea cheltuielilor de aparare si prin adancirea cooperarii.

El sugereaza alocarea unei cote in crestere din bugetele nationale de aparare ale statelor membre ale UE intr-un cont comun european.

Aceste fonduri alocate in comun ar putea incepe cu 5% din bugetul fiecarei tari membre, pana la 25%, respectiv 50 de miliarde de euro pe an, in zece ani, a adaugat acesta.

Este putin probabil insa ca propunerea sa fie acceptata de marii actori ai industriei europene de aparare precum Marea Britanie si Franta, comenteaza Reuters.