Presedintele Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu, a declarat miercuri ca in cazul parlamentarilor si alesilor locali aflati in conflict de interese nu exista sanctiune de revocare din functie, iar acest lucru trebuie corectat rapid. El a declarat totodata ca saluta decizia Parlamentului privind revocarea mandatului de deputat in cazul conservatorului Sergiu Andon si asteapta ''cu interes'' si hotararea in cazul senatorului PNL Mircea Diaconu, acuzat de incompatibilitate.

"Am discutat cu parlamentarii despre problematica referitoare la conflictul de interese si al incompatibilitatilor. E o situatie concreta, in cazul unui conflict de interese ramas definitiv nu exista sanctiune de revocare din functie prevazuta de lege, iar acest lucru trebuie corectat rapid. Din punctul nostru de vedere au fost identificate multe probleme in cadrul legislatiei privind conflictul de interese care si-a atins limita. Stiti foarte bine ce se intampla in cadrul comunitatilor locale, stiti foarte bine ce se intampla in cazul fondurilor europene, unde programele sunt blocate din cauza acestui fenomen, e un fenomen de masa care trebuie rapid corectat legislativ pentru ca alta solutie nu exista", a afirmat Georgescu, la Palatul Parlamentului, dupa intalnirea cu membrii Biroului permanent si ai Comisiei juridice de la Camera Deputatilor.

El a adaugat ca s-a stabilit formarea unui grup de lucru la nivel de subcomisie la Camera Deputatilor care, impreuna cu Ministerul Justitiei si cu organizatii neguvernamentale cu expertiza in acest fenomen, vor corecta legislatia din domeniu.

Georgescu a mai mentionat ca pe langa conflictul de interese la nivel parlamentar exista sute de alte situatii de acest fel la nivel national, in cazul alesilor locali, in cadrul contractelor publice cu fonduri europene.

"Nu trebuie sa ne raportam strict la membrii ai Parlamentului, lucrurile trebuie corectate in aceasta lumina si foarte repede pentru ca urmatorul raport intermediar bate la usa si problemele trebuie remediate", a mai aratat presedintele ANI.

"La incompatibilitatile alesilor exista procedura parlamentara clara prin care un membru al Parlamentului este revocat, si am vazut cazul domnului Andon si vreau sa salut decizia Parlamentului, asteptam cazul domnului Diaconu cu interes saptamana viitoare unde si acolo este o decizie definitiva si irevocabila. In cazul conflictelor de interese nu exista o procedura, deci trebuie adoptata o masura legislativa, Regulamentul Camerei are putere de lege si trebuie modificat", a mai spus Georgescu.

Presedintele ANI a mentionat ca parlamentarii pentru care se constata ca sunt in conflict de interese pentru ca isi angajeaza rudele la cabinetele parlamentare trebuie sa fie revocati din Parlament, dar acest lucru se va rezolva dupa ce legea va fi modificata.

Georgescu a explicat ca in acest moment legea prevede clar ca parlamentarii care isi angajeaza rudele la cabinet sunt in conflict de interese, existand doar o sanctiune complementara care prevede interzicerea unei candidaturi pe o durata de trei ani pentru Legislativ.