Curtea Constitutionala a Romaniei a decis miercuri ca legea care aproba si modifica ordonanta de urgenta referitoare la competentele CCR este neconstitutionala, anunta Agerpres.Prin aceasta decizie Curtea Cnstitutionala isi pastreaza atributiile de a analiza hotararile Parlamentului in cazul in care aceste sunt contestate.

CCR a admis sesizarea PDL iar decizia a fost luata in unanimitate.

Judecatorii Curtii au analizat, in sedinta de miercuri, sesizarea de neconstitutionalitate a Legii pentru aprobarea OUG 38/2012 pentru modificarea si completarea Legii 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale.

Decizia judecatorilor ofera ocazia democrat liberalilor sa conteste din nou hotararile Parlamentului prin care Roberta Anastase si Vasile Blaga au fost revocati din functiile de presedinti ai Camerelor in luna iunie.

PDL a contestat la vremea respectiva revocarea celor doi presedinti de Camera insa datorita ordonantei de urgenta care a taiat preorgativele CCR de a se pronunta pe hotararile Parlamentului, judecatorii au declarat cele doua contestatii ca inadmisibile explicand ca nu intra in atributiile sale.

In 19 iulie, vicepresedintele democrat-liberal Sever Voinescu anunta ca PDL a atacat la CCR legile prin care se modifica si aproba ordonantele de urgenta privind atributiile Curtii si organizarea referendumului.

Plenul Senatului a aprobat in iulie proiectul de admitere a OUG nr. 38/2012 privind functionarea Curtii Constitutionale a Romaniei, in varianta Camerei Deputatilor.

Varianta propusa in Comisia juridica din Camera Deputatilor prevedea faptul ca "CCR se pronunta asupra constitutionalitatii hotararilor cu caracter normativ ale plenului Camerei Deputatilor, a plenului Senatului si ale hotararilor celor doua Camere reunite ale Parlamentului, hotarari care afecteaza valori, reguli si principii constitutionale, cu exceptia hotararilor care vizeaza autonomia interna a Parlamentului, cat si a actelor juridice cu caracter individual".

Senatorii din Comisia juridica au intocmit raport de admitere cu amendamente la proiectul de lege pentru adoptarea Ordonantei nr. 38/2012 privind functionarea Curtii Constitutionale a Romaniei.

Amendamentele aprobate in Comisia juridica au fost formulate de senatorul PDL Ion Ruset si au prevazut eliminarea din textul ordonantei a sintagmei "acte cu caracter normativ".

In 9 iulie, CCR a admis sesizarea PDL privind neconstitutionalitatea legii de organizare si functionare a institutiei, astfel ca hotararile Parlamentului nu pot fi excluse de la controlul de constitutionalitate.

Atunci, plenul Curtii s-a intrunit pentru a solutiona, in cadrul controlului anterior promulgarii, obiectia de neconstitutionalitate formulata de 67 de deputati PDL referitoare la neconstitutionalitatea Legii nr.47/1992 privind organizarea si functionarea CCR.

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis sesizarea de neconstitutionalitate si a constatat ca solutia legislativa care exclude de la controlul de constitutionalitate hotararile Parlamentului care afecteaza valori si principii constitutionale este neconstitutionala", preciza CCR.