Curtea Constitutionala dezbate miercuri sesizarea privind legea care stabileste reprezentarea Romaniei la Consiliul European

de Carla Dinu     HotNews.ro
Miercuri, 19 septembrie 2012, 8:18 Actualitate | Esenţial


Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) urmeaza sa se pronunte miercuri asupra sesizarii referitoare la neconstitutionalitatea Legii privind cooperarea intre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene, formulata de 26 de senatori PDL, dupa ce in 10 iulie a amanat dezbaterile. Potrivit actului normativ, conducatorul delegatiei Romaniei la Consiliul European va trebui stabilit prin acordul primului-ministru si al presedintelui, in situatia in care cei doi nu vor putea ajunge la un consens, atunci Parlamentul va decide acest aspect, intr-o sedinta de plen comun, scrie Agerpres.

Plenul Senatului a adoptat, pe 25 iunie, proiectul de lege privind cooperarea dintre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene, care stabileste faptul ca Romania este reprezentata la reuniunile Consiliului European fie de primul-ministru, fie de presedinte, in functie de caz. In favoarea acestui proiect de lege s-au exprimat 72 de senatori, 17 au votat impotriva, in timp ce trei senatori s-au abtinut de la vot.

''Conducatorul delegatiei Romaniei la reuniunile Consiliului European este presedintele Romaniei sau primul-ministru al Guvernului Romaniei. Stabilirea conducatorului delegatiei Romaniei la reuniunile Consiliului European se face prin accord intre Guvernul Romaniei si Institutia Prezidentiala, cu cel putin 20 de zile lucratoare inainte de data reuniunii. In situatia in care acordul prevazut la alin.(2) nu se realizeaza in termen, Parlamentul, in sedinta comuna a celor doua Camere, desemneaza conducatorul delegatiei Romaniei la respectiva reuniune a Consiliului European'', precizeaza articolul 19 din legea amintita.

De asemenea, Parlamentul este cel care stabileste mandatul de negociere al Romaniei la reuniunile internationale, conducatorul delegatiei tarii noastre trebuind sa prezinte, in fata plenului reunit al Parlamentului, mandatul.

''Guvernul transmite Parlamentului in minim 7 zile, inainte de data reuniunii Consiliului, propunerea de mandat de negociere. In termen de pana la 10 zile lucratoare inainte de data reuniunii Consiliului European, primul-ministru sau, atunci cand conducatorul delegatiei este presedintele Romaniei, ministrul desemnat care face parte din delegatie prezinta in plenul Parlamentului proiectul de negociere al Romaniei. Parlamentul adopta, prin hotarare, mandatul de negociere al Romaniei. In cazul in care conducatorul delegatiei Romaniei, in timpul negocierilor, adopta alta opinie decat cea primita prin mandat, Guvernul va motiva, in scris, Parlamentului respectiva pozitie'', precizeaza articolul 20, in forma amendata de senatorii din cele doua comisii.

O alta modificare importanta adusa legii prevede faptul ca Parlamentul va fi informat de catre Guvern in legatura cu nominalizarea persoanelor in vederea ocuparii functiilor in cadrul institutiilor Uniunii, iar persoana care este propusa pentru functia de membru al Comisiei Europene va fi audiata in comisiile reunite de specialitate din Parlament, care vor da un aviz consultativ.

''In cazul in care mandatul sustinut de Guvern in Consiliu difera substantial de opinia Parlamentului sau a celor doua Camere ale sale, reprezentantii Guvernului prezinta motivele care fundamenteaza aceasta situatie'', mai precizeaza un alt amendament adoptat in comisii. Senatorii din cele doua comisii au mai amendat si articolul 18 in sensul ca avizele Parlamentului sau ale celor doua Camere in cazul documentelor de strategie, programare sau consultare ale UE au caracter consultativ pentru Guvern.

''Pe durata derularii analizei, la solicitarea oricareia dintre cele doua Camere, reprezentantii Guvernului pentru domeniile lor de competenta se prezinta la comisiile pentru afaceri europene ale Parlamentului sau la comisiile de specialitate pentru a informa asupra aspectelor relevante pentru Romania, din cadrul documentului si asupra elementelor preliminare de pozitie ale Guvernului'', mai precizeaza acelasi articol de lege.

Senatul este Camera decizionala in cazul acestui proiect de lege. Camera Deputatilor l-a adoptat tacit.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1884 vizualizari

 • +4 (6 voturi)    
  titlul legii !! (Miercuri, 19 septembrie 2012, 9:32)

  gorjenii [utilizator]

  Legea privind cooperarea dintre guvern si parlament nu poate contine referiri la Presedintele ROMANIEI!
 • -3 (3 voturi)    
  parerea mea (Miercuri, 19 septembrie 2012, 11:57)

  roxanaa [utilizator]

  Premierul ar trebui sa mearga la Consiliul European,nu presedintele. Dar ce mai conteaza.tot cum vrea Basescu se intampla. Nu tine cont ca este incalcata legea,cum nici nu a tinut cont de 7,4 milioane de romani care au votat impotriva sa.
  • +2 (2 voturi)    
   eu sunt mai tampit... (Miercuri, 19 septembrie 2012, 12:18)

   Laurentiu78 [utilizator] i-a raspuns lui roxanaa

   explicati-mi unde este incalcata legea?

   eu stiu ca articolul 80 spune ca presedintele reprezinta statul roman. Deasemenea art. 91, alin. 1 spune ca presedintele incheie tratatele internationale negociate de guvern si le supune spre ratificare parlamentului intr-un termen rezonabil. (contrasemnate de primul ministru cfm. art 100)

   Deci despre ce incalcari fictive ale legii vorbiti dumneavoastra? Ori sunteti prost informat or mintiti cu nerusinare.
 • -3 (3 voturi)    
  Cocosanel de Cotroceni (Miercuri, 19 septembrie 2012, 12:02)

  ana2403 [utilizator]

  La Consiliul European trebuie sa mearga premierul nu presedintele . Dar binenteles pentru Basescu putem incalca orice lege.Pana si vointa a 7,5 milioane de romani a fost calcata in picioare pentru a se putea intoarce Basescu la Cotroceni
 • -2 (2 voturi)    
  Stim deja! (Miercuri, 19 septembrie 2012, 13:03)

  AndreeaElena [utilizator]

  Sunt constienti cu totii ca la Consliul European ar trebui sa mearga premierul pentru simplul fapt ca este o intalnire in care discuta probleme ce tin de Guvern. Este atat de simplu! Dar basescu nu tine cont de nicio lege. Probabil ca CCR va face din nou partizanat politic, ignorand orice. Asa cum au facut si cu vointa a 7.5 milioane de romani!
  • +2 (2 voturi)    
   Iti mai pui (Miercuri, 19 septembrie 2012, 14:07)

   cetatean_cu_drept_de_vot [utilizator] i-a raspuns lui AndreeaElena

   multe nickname-uri sub care e intoxici cu acelasi mesaj copy-ponta, pardon paste? O tot dai cu 7.5 mil. Mai scoate 1.5 mil de voturi furate si alte milioane cu creiere spalate de Antena 3.
 • 0 (0 voturi)    
  da (Miercuri, 19 septembrie 2012, 18:23)

  AndreeaElena [utilizator]

  Premierul trebuie sa mearga la CE, nu presedintele! La referendum decizia poporului nu a fost respectata si T. Basescu a revenit la Cotroceni. Oare putem incalca si ignora orice lege pentru Basescu? Nu ajunge?
 • 0 (0 voturi)    
  ... (Miercuri, 19 septembrie 2012, 20:15)

  AndreeaElena [utilizator]

  Romanii isi aleg prin vot parlamentarii, iar Parlamentul este suveran. CCR se vrea un parlament paralel, care sa decida tot ce dicteaza Basescu? Pana unde merge Basescu cu nesimtirea lui?
 • 0 (0 voturi)    
  ... (Miercuri, 19 septembrie 2012, 20:35)

  Anonymous89 [utilizator]

  Unde in Europa si in ce stat democratic s-a mai auzit ca CCR sa aiba un rol executive peste parlament.Asta este cea mai mare prostie.CCR are dor rol consecutive oriunde in Europa mai putin cateva state uitate de civilizatie.Chiar atat de inapoiati suntem noi pe acest continent.Nici pana in ziua de astazi nu am ajuns sa ne conformam cu politica Europeana. Parlamentul trebuia sa ia aceasta decizie.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by