Ordonanta de Urgenta 27/2012 care prevede ca ICR se reorganizeaza ca autoritate administrativa autonoma cu personalitate juridica sub control parlamentar, a fost adoptata tacit marti de plenul Camerei Deputatilor, informeaza Agerpres. Camera Deputatilor este primul for sesizat in acest caz, iar Senatul este camera decizionala.

Guvernul arata in OUG ca trecerea ICR in subordinea Parlamentului este necesara avand in vedere necesitatea consolidarii si amplificarii sub diferite forme a relatiilor culturale cu comunitatile romanesti de peste hotare, in scopul pastrarii si perpetuarii identitatii nationale, deziderat de o importanta deosebita in contextul fenomenului de globalizare, inclusiv culturala.

'Atingerea acestui scop impune exercitarea controlului parlamentar in privinta organizarii si functionarii Institutului Cultural Roman prin intermediul Senatului Romaniei in calitate de camera decizionala pentru adoptarea proiectelor de legi si propunerilor legislative in domeniul politicii externe in cadrul careia functioneaza comisii permanente in acest domeniu', se mai precizeaza in actul normativ.

Camera Deputatilor este primul for sesizat in acest caz, iar Senatul este camera decizionala.