Presedintele Traian Basescu a afirmat, in mesajul sau cu ocazia deschiderii noului an scolar, ca acest an scolar este unul deosebit datorita celor doua noutati - scoala profesionala si clasa pregatitoare, si ca are convingerea "ca toti actorii implicati in educatie vor depune in continuare eforturi pentru ca tranzitia celor mici de la gradinita la scoala sa fie cat mai lina".

De asemenea, el a tinut sa ii felicite pe elevii care au care au ales sa se inscrie in invatamantul profesional, spuandn ca acesta poate fi cheia succesului in viata pentru multi tineri, dar si a unei economii mai competitive.

  • Vezi mai jos mesajul sefului statului:

"Noul an scolar care incepe luni, 17 septembrie, imi ofera prilejul de a ura mult succes tuturor elevilor, parintilor si cadrelor didactice.

Sistemul de invatamant are nevoie de stabilitate si predictibilitate, iar elevii necesita o atentie sporita atat din partea cadrelor didactice si a parintilor, cat si din partea autoritatilor locale si centrale. Cu toti putem sa contribuim la crearea unui sistem de educatie performant, care sa duca societatea romaneasca la un nivel de competitivitate europeana.

Acest an scolar este unul deosebit intrucat el va prezenta elevilor si parintilor doua noutati importante, de care Romania are nevoie pentru dezvoltarea sa: introducerea unui invatamant profesional relevant si introducerea invatamantului obligatoriu de la varsta de 6 ani. Invatamantul obligatoriu va incepe din acest an cu clasa pregatitoare. Ambele masuri izvorasc din Pactul National pentru Educatie, asumat de toate partidele politice parlamentare din Romania precum si de o buna parte din societatea civila. Noua lege a educatiei a facut posibile aceste noutati.

La inceput de drum am convingerea ca toti actorii implicati in educatie vor depune in continuare eforturi pentru ca tranzitia celor mici de la gradinita la scoala sa fie cat mai lina. Este important ca in acest an niciun copil care a implinit varsta de 6 ani nu se va afla in afara sistemului de invatamant.

Invatamantul profesional de calitate, realizat in legatura directa cu nevoile reale ale economiei actuale si viitoare, este cheia succesului in viata a unui mare numar de tineri. De-acum ei se vor forma temeinic intr-o meserie cautata. Este si cheia unei economii mai competitive, cu firme mai puternice si mai dinamice. Felicit miile de elevi care au ales aceast drum si le doresc mult succes.

Doresc sa multumesc cadrelor didactice pentru ca, indiferent de dificultatile prin care a trecut Romania, ele au slujit intotdeauna interesul elevilor nostri.

Va doresc tututor multa putere de munca, perseverenta si rezultate cat mai bune la concursurile scolare, evaluarile nationale si bacalaureat."