Somajul este o problema tot mai acuta in tarile Uniunii Europene, dar poate fi redusa prin crestere economica. Aceasta presupune insa eforturi sustinute. Este opinia ambasadorului Germaniei la Bucuresti, Andreas von Mettenheim, si a ambasadorului Romaniei la Berlin, Lazar Comanescu, exprimata pentru emisiunea Pasaport Diplomatic pe postul Digi24.

HotNews.roFoto: Hotnews

Intrebati daca Romania ar trebui sa adere la zona euro, Andreas von Mettenheim a declarat: "euro este un proiect amplu, un proiect pentru economia si pentru uniunea politica a Europei, care ne va permite sa infruntam problemele globalizarii. Deci trebuie sa mergem inainte cu acest proiect, dar in acelasi timp sa modificam anumite elemente ale ei, precum conducerea economica, dar nu incape indoiala ca nu exista alternativa la euro. Cred ca Romania, cand a aderat la UE, si-a asumat si o obligatie politica, de a adera la euro, si va trebui sa o faca atunci cand va sosi timpul".

"Convergenta cu celelalte economii din Uniunea Europeana presupune, reclama in mod oficial, daca vrem sa beneficiem de adoptarea monedei euro, competitivitatea economiei. Din punctul acesta de vedere avem mult de lucrat. Eu cred ca mentinandu-ne obiectivul de 2015, el trebuie vazut in primul rand ca un factor de stimulare a eforturilor pentru a indeplini cat mai repede posibil - repet, in termeni realisti - toate criteriile. Si in mod deosebit ma refer la dimensiunea reala, la capacitatile economiei de a face fata unui mediu concurential foarte puternic in interiorul UE, dar nu numai", a spus Lazar Comanescu.

Despre somaj:

"Cred ca totul se reduce la competitivitate. Daca esti competitiv, ai crestere, daca ai crestere, ai mai putin somaj. Si asta nu e teorie, nu e filozofie, e ceva ce s-a observat in practica. La inceputul acestui mileniu, Germania avea un somaj de 13%. Am luat masuri, ne-am facut piata fortei de munca mai flexibila, am avut crestere economica si un program de training profesional bun, iar acum somajul este destul de mic, iar rata somajului tinerilor este la fel mic, o treime din rata somajului tinerilor din Romania. Dar totul tine de o crestere sustinuta si o buna guvernare" - Andreas von Mettenheim.

"Pe langa continuarea masurilor de rigurozitate bugetara, sunt necesare si masuri de crestere economica. Este nevoie si de o schimbare de paradigma. Nu intamplator Germania a fost cea care a facut cel mai bine fata dificultatilor crizei. In Germania s-a pus mai mult accentul pe economia reala, productiva, pe dimensiunea inovationala a economiei" - Lazar Comanescu.

Referitor la aderarea Romaniei la spatiul Schengen, ambasadorul german a spus: "Sprijinim Romania, mai ales in abordarea celor doua faze, prima data in deschiderea frontierelor aeriene, si apoi terestre. Dar probabil ca ati vazut ultimul raport MCV, care cere un nou raport la sfarsitul acestui an. Deci desi guvernul german nu a luat o pozitie oficiala in aceasta chestiune, pentru ca ea trebuie armonizata intre membrii guvernului, cred ca este foarte putin probabil sa luam o decizie in septembrie, care ar da o directie clara pentru aderare. Deci trebuie sa asteptam urmatorul raport MCV".

Intrebat de criticile formulate lideri politici germani la adresa evenimentelor ultimelor luni din Romania, ambasadorul Romaniei la Berlin a spus: "Relatia romano-germana este extrem de substantiala si cu siguranta ca de ambele parti exista interesul pentru a ne dezvolta in continuare si mai puternic. Faptul ca se transmit anumite mesaje cu anumite nuante, mai critice sau mai putin critice, trebuie vazute ca o dorinta de a se gasi modalitatea si calea prin care intreg acest set de avantaje pe care-l presupune calitatea de membru al UE sa fie valorificate in interesul fiecareia dintre statele membre. Despre asta este vorba si trebuie sa ne obisnuim cu asa ceva".