Aliatii vor continua sa sprijine si sa instruiasca fortele afgane, in urmatoarele 27 de luni, astfel incat, pana la sfarsitul anului 2014, acestea sa fie capabile sa asigure securitatea propriei tari, a declarat sambata, la Sibiu, generalul Knud Bartels, presedintele Comitetului Militar NATO, la finalul reuniunii la care au luat parte cei 28 de sefi ai apararii din statele membre NATO, transmite Agerpres. Retragerea trupelor romanesti din Afganistan se va face gradual si in functie de situatia din teren, incepand cu jumatatea anului 2013, a declarat seful Statului Major General, generalul-locotenent Stefan Danila, la finalul conferintei Comitetului Militar NATO.

"In urmatoarele 27 de luni, vom continua sa instruim si sa sprijinim fortele afgane, astfel incat, pana la sfarsitul anului 2014, acestea sa fie capabile sa asigure securitatea propriei tari. Mai avem inca de luptat din greu, iar acest lucru va constitui o provocare si va aduce regrese inevitabile. Cu toate acestea, insa, s-au facut, fara indoiala, progrese remarcabile in ajutorul oferit Afganistanului pentru a se dezvolta ca tara. Noua misiune NATO nu va fi un ISAF cu alt nume, ci va urmari doar ca afganii sa capete deprinderile necesare atingerii acestui scop, astfel incat sa nu mai fie nevoie ca NATO sa le asigure securitatea in locul lor", a spus generalul Knud Bartels.

Discutiile celor 28 de sefi ai apararii din statele membre NATO, din cadrul Conferintei Comitetului Militar, s-au axat pe Planul Strategic pentru Afganistan al Aliantei (NSPA), validat de sefii de stat si de guvern la summitul de la Chicago. Planul ofera baza implicarii NATO in aceasta tara, dupa incheierea misiunii Fortei Internationale de Asistenta pentru Securitate (ISAF).

Asa cum s-a convenit la Chicago, este in desfasurare planificarea initiala pentru o noua misiune, care va consta in instruirea, consilierea si sprijinirea Fortelor Nationale de Securitate Afgane (ANSF), se arata intr-un comunicat emis sambata, la finalul conferintei Comitetului Militar NATO.

Sefii statelor majore din tarile membre NATO au discutat despre planul implicarii NATO in Afganistan dupa 2014, care va constitui baza de informatii militare necesare Consiliului Nord-Atlantic in vederea stimularii unei planificari viitoare mai detaliate.

Amiralul Jim Stavridis, comandantul Comandamentului Suprem Aliat din Europa, responsabil pentru operatiile NATO si Generalul John Allen, comandantul Fortei Internationale de Asistenta pentru Securitate (ISAF) si-au spus punctele de vedere pentru a oferi cadrul de discutii al conferintei.

Astfel, sefilor statelor majore din tarile membre NATO li s-a comunicat ca armata afgana devine tot mai puternica si mai increzatoare in fortele proprii, ca sunt cu adevarat pe calea cea buna in preluarea conducerii. In cateva saptamani, ANSF vor ajunge la un efectiv de 352.000 de membri si vor prelua conducerea, devenind capabile sa asigure securitatea a trei sferturi din populatia tarii. Acest proces are loc in toate provinciile. In prezent, 80 % din atacurile insurgentilor au loc in zone in care locuiesc 20 % din populatie, iar o mare parte a acestor atacuri reprezinta raspunsul la operatiile ISAF si ale ANSF.

Conferinta de la Sibiu a fost prima de acest fel a sefilor apararii in acest format, dupa summit-ul NATO de la Chicago, si prima care se desfasoara in Romania.

Retragerea trupelor romanesti din Afganistan se va face gradual si in functie de situatia din teren, incepand cu jumatatea anului 2013, a declarat sambata, la Sibiu, seful Statului Major General, generalul-locotenent Stefan Danila, la finalul conferintei Comitetului Militar NATO.

"Reducerea fortelor se va face treptat, gradual, in functie de situatia din teren si in functie de deciziile celorlalti aliati si parteneri cu care operam in zona de responsabilitate", a afirmat seful Statului Major General, in cadrul unei conferinte de presa.

Ministrul Apararii Nationale, Corneliu Dobritoiu, a declarat, sambata, ca, "in principiu", Romania va incepe retragerea trupelor din Afganistan din a doua jumatate a anului viitor, calendarul fiind in curs de dezbatere.

"Romania saluta decizia Summit-ului de la Chicago, ca incepand din 2014 fortele afgane sa isi asume responsabilitati in domeniul securitatii. Calendarul nostru este in curs de dezbatere cu aliatii. In principiu, vom incepe retragerea trupelor din Afganistan din a doua jumatate a anului viitor, urmand ca dupa 2014, in deplin acord cu aliatii, pe principiul 'impreuna am intrat, impreuna iesim din Afganistan', sa asiguram o prezenta minimala pentru asiguararea conditiilor de instruire si mentorship a fortelor de securitate afgane", a declarat Corneliu Dobritoiu.