Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a solicitat Ministerului Administratiei si Internelor un elicopter cu instalatie de termoviziune, care sa survoleze zona de nord a judetului Dambovita unde trei persoane au fost atacate de urs sambata, informeaza Mediafax. Plumb a declarat sa poata fi impuscat cu tranchilizante, ea spunand ca trebuie intervenit in aceasta noapte, nu mai tarziu, pentru ca animalul este suspect de turbare si poate ataca alte persoane.

Rovana Plub a spus ca asteapta un raspuns de la MAI in acest sens.

Ea a afirmat ca trebuie gasite solutii astfel incat animalul sa poata fi prins in aceasta noapte, astfel incat sa nu atace alte persoane.

"Exista un dispozitiv care intervine, in afara jandarmilor, care asigura si protejarea si informarea cetatenilor, acestia fiind avertizati sa ramana in case. Trebuie intervenit in aceasta noapte pentru ca altfel se poate intampla ca acest urs, care are un comportament deviant, fiind suspect de turbare, sa mai atace pe cineva. Nu sunt de acord ca interventia sa fie maine dimineata. Este o zona dificila, impadurita, cu rau, cu pietre, este noapte, dar trebuie intervenit acum si trebuie sa facem tot ce tine de noi pentru capturarea acestui urs", a afirmat ministrul Mediului.

Ea a spus ca a fost informata de catre autoritatile locale ca in zona sunt mai multi ursi si trebuie gasita o procedura astfel incat sa poata fi capturat animalul care a atacat oamenii, "cel cu comportament deviant, si nu altul".

In ceea ce priveste "Asociatia de vanatoare si pescuit Dunarea 2007" din Bucuresti, care administreaza fondul privat de vanatoare din zona Pietrosita, Rovana Plumb a spus ca tot ce stie este ca anul trecut s-a cerut autorizatie de la Ministerul Mediului "pentru a fi recoltati sase ursi".

"In 2011 ni s-a cerut ca de pe acel fond de vanatoare sa fie recoltati sase ursi, iar ministerul a avizat un singur urs. Legea stipuleaza clar ca un fond privat de vanatoare trebuie sa ia toate masurile de monitorizare si preventie pentru a evita atacuri ale animalelor aflate pe acel fond", a adaugat Rovana Plumb.

Ea a facut aceste declaratii la Buciumeni, localitatea sa natala, unde o femeie, ruda a sa, a fost atacata de urs.

Sambata seara, Rovana Plumb a mers la Spitalul Judetean din Targoviste, unde este internata femeia, anuntand apoi ca aceasta va fi transferata la un spital din Capitala.

Ulterior, Rovana Plumb a ajuns in localitatea Buciumeni, unde a stat de vorba cu localnici care i-au relatat ce s-a intamplat, dupa care a plecat spre locul in care a avut loc incidentul.

Femeia atacata de urs, sambata dupa-amiza, in satul Dealu Mare, comuna Buciumeni, judetul Dambovita, are multiple plagi pe fata, la gat, la picioare si la coapse, afirma medicii, precizand ca aceasta este "constienta si intr-o stare generala buna".

Femeia este internata in sectia de chirurgie a Spitalului Judetean de Urgenta din Targoviste.

"Pacienta are plagi la fata, la gat, la picioare si pe coapse, acolo fiind cu lipsa de piele. Este constienta, este socata de ceea ce i s-a intamplat, dar este intr-o stare generala buna. I-a fost facut tratamentul pentru plagi, i-a fost administrat vaccinul antirabic si ramane internata", declara directorul medical al Spitalului Judetean de Urgenta din Targoviste, Carmen Marcu.

Sambata dupa-amiaza, femeia, care era cu vacile la pascut in zona raului Ialomita, in satul Dealu Mare din comuna Buciumeni, a fost atacata de un urs. Ea a fost gasita de catre un cioban, care a dus-o la o stana din zona. De acolo, femeia a fost preluata de jandarmi, pe o targa improvizata dintr-o scara, si dusa intr-o zona unde a avut acces ambulanta.

Incidentul a avut loc in jurul orei 16.00, la aproximativ sase ore dupa ce un batran in varsta de 71 de ani a fost ucis de un urs intr-o livada din satul Dealu Frumos, comuna Pietrosita, aflata in vecinatatea localitatii Buciumeni.

De asemenea, un barbat a ajuns, sambata dupa-amiaza, la spitalul din Pucioasa, avand leziuni pe spate. El a sustinut ca a fost atacat de urs in timp ce oprise masina pe DN 71, intre localitatile Buciumeni si Pietrosita, si a mers singur la spital, unde a primit ingrijiri medicale, fiindu-i administrat vaccin antirabic.

Autoritatile spun ca, cel mai probabil, este vorba despre acelasi animal.

Politia Dambovita a anuntat, in jurul orei 17.30, ca ursul a fost localizat in comuna Buciumeni, in zona raului Ialomita, perimetrul fiind incercuit de catre vanatori. De asemenea, in zona au fost mobilizati aproximativ 40 de politisti si jandarmi, locuitorii fiind avertizati de catre oamenii legii sa nu iasa din case.

In jurul orei 18.00, Ministerul Mediului a emis un mandat pentru capturarea ursului.

In jurul orei 19.45, ea a ajuns in localitatea Buciumeni, unde a stat de vorba cu localnici care i-au relatat incidentele.

La scurt timp, ministrul a plecat spre locul in care a avut loc incidentul, fiind insotita de presedintele Consiliului Judetean Dambovita, Adrian Tutuianu. Rovana Plumb este insotita si de un reprezentant al Romsilva, care i-a sfatuit pe localnici sa ramana in case in aceasta noapte, pentru a permite echipelor de vanatori, jandarmi si politisti sa il poata localiza pe urs, astfel incat duminica dimineata acesta sa poata fi prins.