Reprezentantii Politiei Judetene Salaj sustin ca minorii care au atacat un grup de turisti straini care fac turul Europei pe biciclete au declarat, la audieri, ca au recurs la acest gest pentru ca cetatenii straini oprisera in apropierea locuintei lor si au facut mai multe fotografii.

Potrivit unui comunicat transmis, sambata dupa-amiaza, de Politia Salaj si citat de Mediafax, in cazul atacului cu pietre asupra mai multor turisti straini, in localitatea salajeana Surduc, au fost identificati cinci copii.

Acestia au sustinut la audieri ca mai multi turisti pe biciclete s-au oprit in fata casei lor, s-au apropiat de locuinta si au facut mai multe fotografii, acesta fiind motivul pentru care au aruncat cu pietre in directia lor.

Totodata, Politia Salaj sustine ca a fost sesizata de vineri in legatura cu incidentul, de catre ghidul cetatenilor straini, care insa a spus ca nu se afla pe raza localitatii Surduc, ci la limita judetelor Cluj si Salaj.

Potrivit sursei citate, un politist a identificat, la locul incidentului, un cetatean italian care a spus ca a fost atacat cu pietre de mai multi copii, insa nu a vrut sa formuleze o plangere.

"In urma aparitiei in mass-media a informatiei conform careia in timpul incidentului sesizat unul dintre turisti ar fi suferit o fractura la mana stanga, ghidul grupului de turisti a fost contactat de politisti pentru a-i comunica persoanei vatamate ca are dreptul sa formuleze plangere prealabila impotriva autorilor agresiunii, pentru a putea fi pusa in miscare actiunea penala. Totodata, politistii s-au sesizat din oficiu si fac cercetari pentru infractiunea de tentativa de furt", se mai arata in comunicatul Politiei Salaj.

Mai multi turisti straini care fac turul Europei pe biciclete au fost atacati cu pietre de mai multi romi, majoritatea copii, in localitatea salajeana Surduc, iar in urma incidentului unul dintre straini - cetatean canadian - a suferit o fractura la mana.

Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Salaj, Tincuta Dumuta, din grup faceau parte 19 turisti straini, iar incidentul a avut loc vineri dupa-amiaza.

Dumuta a sustinut ca turistii au fost atacati de copii romi, cel mai mare dintre ei avand 12 ani, care erau singuri acasa in momentul incidentului.

Aceasta a adaugat ca autoritatile salajene au aflat ulterior, de la ziaristi, ca "odata ajunsi la Cluj-Napoca turistii au mers la spital, unde unul din ei a fost depistat cu o fractura la brat".

Unul dintre turistii atacati este Tony Knott, in varsta de 67 de ani, din Canada. Barbatul a fost lovit cu o caramida in bratul stang si a suferit o fractura de brat.

"Mergeam pe marginea drumului, in coloana. Am vazut copii si adulti care pareau ca ne asteapta. Cand am ajuns la 15 pasi de ei, au ridicat o sfoara in mijlocul drumului, care avea inele de fier, undeva cam la un metru inaltime. Noi ne-am oprit, dupa care ne-au atacat. Eu mi-am abandonat bicicleta si au venit dupa mine. Am incercat sa ii alung si sa o salvez pe sotia mea. Erau vreo zece persoane. Aveau in maini pietre si tot felul de lucruri. Eu voiam sa ma ridic si sa imi iau bicicleta. In acel moment m-au atacat din nou. O femeie cu un copil in mana a luat o lopata si m-a atacat din nou. Unii copii au venit impreuna cu acea femeie. Aveau pietre in maini si au aruncat in mine. Un copil a venit spre mine si a aruncat cu o caramida. Atunci mi-am ridicat bratul sa opresc caramida, sa imi protejez capul, si mi-am rupt mana", afirma canadianul.

In urma incidentului, acesta a ajuns la Clinica de Ortopedie si Traumatologie "Alexandru Radulescu" din Cluj-Napoca, unde i-a fost pus in ghips bratul stang.

Cristiana Ciortea, directorul Spitalului Clinic de Urgenta Cluj, de care apartine Clinica de Ortopedie si Traumatologie "Alexandru Radulescu", a declarat, sambata, corespondentului Mediafax ca alti turisti din grup nu au solicitat interventia medicilor.

"Am avut vineri seara un turist strain care a primit ingrijiri la Clinica de Ortopedie si Traumatologie 'Alexandru Radulescu' din Cluj-Napoca. A venit cu o fractura fara complicatii la antebratul stang si i s-a pus mana in ghips, dupa care a plecat. Din acel grup doar acesta a fost singurul pacient", a spus Ciortea.

Grupul de 19 cetateni straini participa la un tur al Europei pe bicliclete. Ei au plecat din Sankt Petersburg in 16 august, cu destinatia finala Istanbul.