Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, l-a intampinat vineri, pe presedintele Traian Basescu, la intrarea in sediul institutiei de la Bruxelles, cu formula "Ce bine ca va vad, domnule presedinte", cei doi razand apoi zgomotos, relateaza Mediafax. Aceasta este prima oara cand cei doi oficiali se intalnesc, dupa reintoarcerea in functie a presedintelui Traian Basescu. Herman Van Rompuy, a incurajat, in cursul intalnirii cu presedintele Traian Basescu, toate fortele politice din Romania sa colaboreze intr-un spirit constructiv, prin respectarea statului de drept, a independentei justitiei si tuturor institutiilor.

Herman Van Rompuy si Traian Basescu s-au intalnit, vineri, pentru a discuta despre viitoarele reuniuni ale Consiliului European, dar si despre situatia economica din cadrul UE si despre recentele evolutii politice din Romania.

"Presedintele Van Rompuy incurajeaza toate partidele din Romania sa lucreze impreuna intr-un spirit constructiv, respectand principiile statului de drept, independenta justitiei si rolul tuturor institutiilor. Herman Van Rompuy a cerut implementarea totala a raportului MCV din iulie si asteapta progrese pana la sfarsitul anului", se arata intr-un comunicat oficial al Consiliului European.

"Cei doi presedinti au schimbat puncte de vedere si despre problematica Uniunii Economice si Monetare, in special despre mecanismul unic de supraveghere a bancilor", precizeaza comunicatul.

Anterior intalnirii cu presedintele Van Rompuy, seful statului a avut o intrevedere la Comisia Europeana si cu comisarul pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie, Viviane Reding, care de asemenea s-a aratat zambitoare la intalnirea cu presedintele Traian Basescu, in momentele dinaintea inceperii discutiilor oficiale.

Basescu s-a intalnit vineri la Bruxelles, in vizita de lucru efectuata la solicitarea sa, si cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

La cele trei intalniri nu au fost prevazute declaratii de presa comune ale presedintelui Basescu cu vreunul dintre inaltii demnitari europeni, ci doar oportunitati foto si de imagine la inceputul discutiilor, la care au avut acces doar fotograful si cameramanul oficial.