Premierul francez Jean-Marc Ayrault a declarat recent ca romii sunt o problema la nivel european si ca o abordare comuna alaturi de guvernele din Romania si Bulgaria, principalele tari de provenienta a romilor migranti, este una optima. Insa modalitatea in care Franta a inteles sa abordeze problema romilor migranti, prin evacuari succesive si colective, a atras atentia organismelor europene si internationale in ceea ce priveste respectarea drepturilor omului si a principiului de libera circulatie a persoanelor in spatiul european, se arata intr-un raport al Centrului Roman de Politici Europene, intitulat "Doreste Franta cu adevarat o rezolvare europeana a problemei romilor?"

"Romania a incercat in 2008 sa convinga celelalte state ale UE ca e nevoie de un cadru institutional unic. Din acea dezbatere a rezultat doar un mecanism slab prin care Comisia Europeana face recomandari, dar fiecare stat membru actioneaza conform unor strategii nationale. Franta pare acum deschisa unei abordari europene si Consiliul UE din 24 septembrie va lua in discutie problema romilor. Din pacate, de la vorba la fapte e o distanta mare. Franta vorbeste despre politica unica europeana, dar aplica o politica ne-europeana avand ca unic obiectiv sa scape de romi trimitandu-i inapoi de unde au venit. Nici vorba de incluziune sociala. Franta a cheltuit 26 de milioane de euro in 2011 pentru a plati romii din Romania si Bulgaria sa plece de pe teritoriul francez. Peste 7000 de romi au fost trimisi inapoi in Romania in 2011. Dar multi se intorc apoi, deci impactul real al acestei politici nu e cunoscut", mai arata autorii raportului.

"Din cauza recentelor expulzari colective (oficial numite ) cifra va fi probabil mai mare in 2012. In schimb, in vizita de la Bucuresti, ministrii francezi s-au angajat sa asiste cu fonduri reintegrarea a numai 80 de familii de romi. Nu este nici o schimbare de fond intre guvernul conservator al lui Nicolas Sarkozy si cel socialist al lui Francois Hollande: scopul este de a problema scapand de romi. Din pacate, premierul Victor Ponta a avut o atitudine umila in timpul vizitei ministrilor francezi si, in loc sa apere dreptul cetatenilor romani la libera circulatie, a acceptat de facto obiectivul Frantei de trimitere inapoi a romilor. Obiectiv oricum nerealist: oamenii se vor intoarce, totul este un spectacol electoral destinat publicului francez", se mai spune in raport.

Ce ar trebui sa se intample de fapt? Romania si Franta ar trebui sa sustina o strategie cu adevarat europeana, bazata pe ideea ca romii trebuie integrati acolo unde apar probleme de integrare, nu pe principiul ca trebuie neaparat trimisi in tarile de origine, asa cum a declarat ministrul francez pentru Afaceri Europene, in vizita de la Bucuresti, mai scriu autorii documentului.