Angajatii Oltchim Ramnicu Valcea, inclusiv cei care au intrat in greva foamei in urma cu doua zile, au decis sa suspende protestele, vineri dimineata, asteptand rezultatul discutiilor pe care o delegatie a salariatilor ar urma sa le aiba luni cu ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, informeza Mediafax. Actiunea de protest ar urma sa fie reluata luni seara, in functie de evolutia situatiei.

Corneliu Cernev, liderul Comitetului de criza de la Oltchim, a declarat ca in noaptea de joi spre vineri salariatii aflati in greva foamei au fost monitorizati medical de echipajele de la dispensarul policlinicii de pe platforma Oltchim si au primit ceai cald, pentru a putea rezista frigului.

"Sunt 14 persoane in greva foamei, deoarece a 15 a persoana, o femeie, a renuntat aseara, la cererea noastra. In aceasta dimineata am luat hotararea sa suspendam protestele pe platforma Oltchim, urmand sa se renunte si la greva foamei, pana luni seara, dupa discutiile pe care conducerea combinatului si o delegatie a salariatilor ar urma sa le aiba la Ministerul Economiei cu ministrul Daniel Chitoiu. In paralel, continuam sa strangem semnaturi pentru a-l demite pe presedintele sindicatului, Mihai Diculoiu, care poate fi dat afara cu doua treimi din numarul membrilor de sindicat", a declarat, vineri dimineata, Corneliu Cernev.

Potrivit acestuia, grevistii foamei urmeaza sa paraseasca pavilionul administrativ unde se afla cortul in care a avut loc protestul.

Cateva sute de angajati ai Oltchim au protestat saptamana aceasta in fata pavilionului administrativ al institutiei, cerand plata salariilor restante de doua luni, identificarea fondurilor necesare repornirii instalatiilor si platii datoriilor catre Electrica si demisia liderului sindical Mihai Diculoiu. 15 angajati au intrat in greva foamei.

Liviu Pop, ministrul delegat pentru Dialog Social, a mers, joi, la Oltchim. Ministrul a fost intampinat cu huiduieli de cei aproximativ 500 de protestatari, oamenii scandand "Hotii".

Acestia i-au reprosa ministrului ca Guvernul nu si-a tinut promisiunile in ceea ce priveste plata salariilor restante si au cerut ca premierul Victor Ponta sa vina sa discute cu ei. Mai apoi, ministrul s-a intalnit cu noua conducere a combinatului si cu o delegatie a protestatarilor, la discutii luand parte si cei 15 angajati care au intrat in greva foamei, dupa care a vizitat sectiile combinatului.

Premierul Victor Ponta l-a intrebat, miercuri, pe ministrul economiei, Daniel Chitoiu, care este situatia in cazul privatizarii Oltchim in conditiile in care licitatia va avea loc pe 18 septembrie. "Problema Oltchim, domnul ministru, ceasul merge", s-a adresat Ponta catre Chitoiu, la inceputul sedintei de guvern de miercuri. Chitoiu i-a raspuns ca au fost achizitionate 12 caiete de sarcini". "Douasprezece? Doamne ajuta! Nu, nu spuneti 'douasprezece' la microfon, vreau sa ramana una si buna care, in primul rand, sa salveze locurile de munca si sa dea o perspectiva in termen mediu si lung pentru tot ceea ce inseamna Oltchim, Arpechim si tot ceea ce mai e de facut", a adaugat Ponta.

Ministerul Economiei a scos la vanzare pachetul de actiuni de 54,8% pe care il detine la Oltchim. In cadrul aceleiasi proceduri de privatizare, vor fi vandute si creantele de circa 1,8 miliarde de lei pe care le detin AVAS si Electrica asupra Oltchim. In acest fel, a fost schimbata strategia de privatizare a companiei. Strategia initiala prevedea privatizarea in urma majorarii capitalului social al Oltchim, prin conversia in actiuni a creantelor si prin emiterea de actiuni noi