Scrisoare deschisa: Eliminarea tuturor membrilor din strainatate ai CNATDCU se inscrie in seria de abuzuri menite sa musamalizeze plagiatul dovedit al actualului prim ministru si al altor politicieni

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Joi, 13 septembrie 2012, 12:42 Actualitate | Esenţial


Ministerul Educatiei a eliminat printr-un ordin toti cercetatorii romani din strainatate care faceau parte din comisiile Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), se arata intr-o scrisoare deschisa semnata de o parte dintre acestia. Este a doua lovitura asupra organismului care se ocupa de acordarea titlurilor universitare, de plagiatele din tezele de doctorat si care a anuntat primul verdict in cazul prim-ministrului: "Victor Ponta a plagiat". Dupa ce a fost desfiintat de Liviu Pop chiar in ziua in care analizau teza prim-ministrului, Consiliul a fost acum reorganizat.

UPDATE Ecaterina Andronescu: Numirea membrilor din strainatate in CNATDCU urmeaza a fi realizata intr-o a doua etapa

Aflata intr-o vizita alaturi de primarul general al Capitalei la o scoala din cadrul programului BEI, Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, a confirmat faptul ca in acest moment din comisiile CNATDCU nu fac parte cercetatori romani din strainatate. Sunt doua etape de nominalizare a membrilor Consiliului: in prima etapa au fost numiti specialistii din Romania propusi de universitati, urmand ca in a doua etapa sa fie numiti si membri din strainatate, a declarat ministrul Educatiei. Potrivit acesteia, inca nu au fost numiti cercetatorii romani din strainatate pentru ca era o urgenta numirea celorlalti, intrucat pe timpul verii (de la desfiintarea fostei componente a CNATDCU si pana acum) s-au adunat 1.600 de teze de doctorat de analizat.

"Numele meu este Gabriel Cornilescu, sunt un fost membru al Comisiei de Biologie Biochimie profund dezamagit de recentul act de 'reorganizare' a CNATDCU.

PROTEST

Eliminarea recenta a tuturor membrilor din strainate ai comisiilor CNATDCU se inscrie in seria de abuzuri menite sa musamalizeze plagiatul dovedit al actualului prim ministru si al altor politicieni sau functionari din institutii ale statului roman si sa faciliteze abateri similare de la etica unui mediu academic normal.

Fostii membri din strainate ai comisiilor CNATDCU au fost selectati intr-un proces de organizare care a durat mai mult de un an strict pe baza recunoasterii de catre comunitatea stiintifica internationala, reflectata in calitatea publicatiilor lor in literatura de specialitate. Prezenta lor in aceste comisii garanta imposibilitatea coruptiei, a nepotismului, a presiunilor politice sau administrative folosite de-a lungul anilor pentru obtinerea frauduloasa de titluri sau diplome universitare de catre politicieni sau oameni cu functii inalte in aparatul de stat. Ei ofereau sansa de a curata mediul academic romanesc de impostori.

Art. 5 din vechiul Regulament CNATDCU, care arata ca 'membri CNATDCU sunt personalitati de prestigiu academic si stiintific, cultural si moral, recunoscute pe plan international sau national in domenii cu specific national' a fost redus in Art. 8 al noului Regulament la: 'Comisiile de specialitate sunt compuse din experti in domeniul sau domeniile stiintifice arondate'.

Incurajam prin acest protest orice initiativa mediatica de a denunta acest abuz si consideram ca singura solutie rezonabila este revenirea la structura initiala a comisiilor CNATDCU.

Gabriel Cornilescu, Ph.D.
Associate Researcher, NMRFAM
University of Wisconsin - Madison
Biochemistry Department
"

Semnatari
Razvan Oltean - London, United Kingdom
Tudor Savopol - Bucharest, Romania, Carol Davila University of Medicine and Pharmacy
Catalina Popa - Walhain, Belgia, inginer
Iuliana Alexa - Bucuresti, Romania
Daniela Cernea - Ottawa, Canada
Horia Cornean - Aalborg, Danemarca, Aalborg Universitet
Adriana Georgescu - Bucuresti, Romania, Institutul de Biologie si Patologie Celulara Nicolae Simionescu
Stefan Szedlacsek - Bucuresti, Romania, Institutul de Biochimie
Claudia Cornilescu - Madison, USA, Researcher at UW-Madison
Gabriel Cornilescu - Madison, WI, Assoc. Researcher
Sorin Cotofana - Delft, The Netherlands
Mia Bucurescu - Bucuresti, Romania, ing. pensionar
Cristian Dogaru - Berna, Elvetia, University of Bern/ Research Fellow

Scrisoarea initiata de Gabriel Cornilescu este semnata de mai multi fosti membri ai CNATDCU, precum si de fostul presedinte al Comisiei de biologie si biochimie din cadrul CNATDCU, Stefan Szedlacsek, de la Institutul de Biochimie al Academiei Romane.

Asociatia Ad Astra: Multi dintre membrii noilor comisii CNATDCU nu indeplinesc nici macar standardele minimale pentru conferentiar

Un apel referitor la renuntarea la membrii din strainatate vine si din partea Asociatiei Ad Astra, compusa din cercetatori romani activi in Romania si in diaspora.

"Faptul ca s-a renuntat complet la membrii din strainatate prezenti in vechile comisii, cercetatori de o valoare recunoscuta international, contrazice in chip flagrant declaratiile oamenilor politici in legatura cu necesitatea integrarii Romaniei in circuitul stiintific mondial si anunta o noua perioada de izolare a cercetarii romanesti. Tocmai pentru ca stiinta este transnationala, frontierele si distantele nu constituie un impediment pentru colaborare. Acest fapt este de altfel subliniat si in prezentarea Conferintei 'Diaspora in Cercetarea Stiintifica si Invatamantul Superior din Romania', care va avea loc la sfarsitul acestei luni, prezentare in care se afirma ca 'evenimentul isi propune sa creeze un spatiu al dialogului si al colaborarii intre cercetatori romani, indiferent de locul unde traiesc si lucreaza'.

Prin urmare, faptul ca au fost exclusi din aceste comisii toti colegii din diaspora, in pofida faptului ca multi dintre acestia sunt dispusi sa se implice in reformele din tara, este de neinteles si contraproductiv. Consideram ca stimularea excelentei in cercetarea romaneasca nu se poate realiza fara sprijinul efectiv al colegilor din diaspora, fara implicarea lor directa in procesul de reforma a cercetarii romanesti.

Trebuie de asemenea sa semnalam ca aceste noi comisii, desi sunt mai putin numeroase, numara din pacate mai multi membri cu performanta stiintifica extrem de scazuta (calculata dupa orice criteriu: factor de influenta, indice Hirsch, numar de citari in reviste de top etc.). Insistam asupra faptului ca multi dintre membrii noilor comisii nu indeplinesc nici macar standardele minimale pentru conferentiar (standarde elaborate de vechiul CNATDCU, care sunt inca in vigoare). In aceste conditii, oricat de bine intentionate, noile comisii nu vor avea autoritatea stiintifica de a analiza si, eventual, invalida vreo teza de doctorat sau vreun titlu stiintific. In plus, aceste numiri contrazic si Art. 8 (2) din Anexa nr. 2 a noul regulament (OM 5644/ 5 septembrie 2012) care precizeaza: 'Comisiile de specialitate sunt compuse din experti in domeniul sau domeniile stiintifice arondate'. Misiunea CNATDCU se vede astfel compromisa.

Totodata, in spiritul transparentei actului de guvernare si avand in vedere interesul intregii comunitati academice, este recomandabil ca ministerul sa faca publice listele cu propuneri venite din partea comunitatilor academice, precum si criteriile si procedura care au stat la baza selectiei noilor membri.

Asociatia Ad Astra nu contesta dreptul legal al Ministrului de a numi CNATDCU si membrii comisiilor de specialitate, dar solicita reintroducerea in comisii si a unor membri din diaspora si efectuarea numirilor pe baza unor criterii clare de valoare profesionala".

Iulie 2012: Cercetatorii CNATDCU avertizau ca membrii din strainatate ai Consiliului nu vor mai putea evalua tezele de doctorat

Amintim ca pe 6 iulie Comisia de Biologie si Biochimie a CNATDCU a lansat o scrisoare de protest fata de ordinul prin Ministerul Educatiei a desfiintat si reorganizat Consiliul. Acest ordin "va avea drept consecinta dezactivarea recent infiintatei platforme electronice pe Internet (prevazuta in OM 3.504) pentru procesul de validare a tezelor de doctorat. Urmarea imediata a desfiintarii platformei electronice va fi aceea ca membrii CNATDCU din strainatate nu vor putea participa in procesul de evaluare a tezelor de doctorat, iar prezenta lor in comisiile CNATDCU va deveni pur formala", avertizau atunci membrii Comisiei de Biologie si Biochimie. 

Anterior apelului lansat de Comisia de Biologie si Biochimie, si Comisia de Matematica, precum si cea de Chimie si Inginerie Chimica au cerut Ministerului Educatiei sa revina asupra ordinului care schimba componenta Consiliului General al CNATDCU.

Informatii de Background

29 iunie, ora 9:00: Consiliul general al CNATDCU se reuneste in sedinta pentru a analiza teza de doctorat a prim-ministrului Victor Ponta, acuzat de plagiat
29 iunie, ora 11:00: Ministerul Educatiei a desfiintat componenta CNATDCU printr-un ordin publicat in Monitorul Oficial. Ministerul a emis ordinul respectiv cu o zi inainte de a fi publicat in Monitorul Oficial
29 iunie, ora 16:00: CNATDCU anunta verdictul - Victor Ponta a plagiat - si propune Ministerului retragerea titlului de doctor premierului
29 iunie: Ministrul Educatiei refuza sa semneze propunerea CNATDCU, invocand mai multe nereguli in functionarea sedintei
29 iunie, ora 23:00: Victor Ponta la Bruxelles: Decizia CNATDCU este una politica luata de apropiatii Presedintelui ca represalii. Nici vorba de demisie

Prin ordinul dat de Liviu Pop, ministru interimar al Educatiei la acea vreme, CNATDCU si-a pierdut o parte dintre prerogativele referitoare la analiza plagiatelor.

7 septembrie: Un nou ordin al Ministerului Educatiei stabileste 44 de membri in Consiliul general al CNATDCU in loc de 21 si elimina toti membrii din strainate ai comisiilor CNATDCU

Citeste si:


Citeste mai multe despre   


5285 vizualizari

 • -19 (19 voturi)    
  .... (Joi, 13 septembrie 2012, 12:52)

  vitan.sandu [utilizator]

  Intrebari:
  1. La cate sedinte ale Consiliului au participat membrii din afara a acestuia numiti de Funeriu?
  2. Cat costa prezenta la o sedinta a Consiliului a unui membru din afara fata de cea a nuia din tara? (intrebare pusa in contextul in care invatamantul are cel mai mic buget din istorie, dl Funeriu renuntand la fonduri care, oricum, nu acopereau decat sub 3% din pib, fata de prevederile legale de 6%).
  3. Sigur ca este bine sa ne comparam cu altii din lume, dar care este efectul practic al "cercetarii" impuse de dl Funeriu (articole ISI, publicate doar daca platesti taxele de rigoare unor reviste de aiurea?
  4. Cui se adreseaza profesorii romani de sunt apreciati dupa cartile, articolele si lucrarile publicate in reviste straine (numai in limba engleza)?
  Ar mai fi multe, dar ii las pe cei din universitati sa le formuleze, cunosc mai bine realitatea.
  • +11 (11 voturi)    
   Tu ai ceva carte?? (Joi, 13 septembrie 2012, 14:30)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui vitan.sandu

   S-ar parea ca nu...
   1. Ma intreb cum ai postat, ca se pare ca nu ai auzit de internet, teleconferinte, etc., unde participarea la o sedinta se poate face si on-line.
   2. In cazul de mai sus, acelasi cost, ba poate chiar mai mic decat pentru cei din Romania
   3. Nu cred ca e vorba de reviste aiurea, ci recunoscute cel putin pe plan national daca nu si international. Daca tu nu ai auzit insa de ele...
   4. Evident unor altor profesori, studenti, in general oameni destepti, care mai stiu si o limba straina, lucru absolut necesar daca vrei se te afirmi. Iarasi, daca tu nu stii, nu e vina nimanui, scoala, chiar daca se poate face cu forta, in cap nu-ti poate baga nimeni...
  • +1 (1 vot)    
   lui sanduv (Vineri, 14 septembrie 2012, 15:37)

   hmara [utilizator] i-a raspuns lui vitan.sandu

   Doar atata poti?
   Bravo, sper ca nu ai facut prea mari eforturi intelectuale.
   Nu de alta, sa nu te doara capul.
   Stai linisti, n-am nimic cu tine.
   Esti prea mic.
 • +18 (18 voturi)    
  ministru? (Joi, 13 septembrie 2012, 12:59)

  zigot [utilizator]

  dna andronescu nu este un ministru adevarat, ea este pusa de plagiator in functie ca sa se conformeze;
  daca avea un pic de demnitate nu accepta aceasta functie unde a mai fost de 2 ori cu rezultat catastrofal ptr educatie
  de ce a mai primit sa fie inca o data ministru?
  ptca este un tip de om servil, fara punct propriu de vedere si sa mai ciuguleasca ceva ca orice umil si nu ca un demnitar si mai ales la educatie,
  unde esti SPIRU HARET?( ministrul)
 • +19 (19 voturi)    
  lui ponta si slugii lui andronescu (Joi, 13 septembrie 2012, 13:05)

  hmara [utilizator]

  Sinteti o rusine, prin ceea ce faceti, doar ca sa mascati un furt mizerabil.
  Si pt. ce? Pentru a dovedi ca avem cel mai nesimtit si nerusinat premier al tuturor timpurilor.
  Care daca ii cureti si corectezi CV -ul vei vedea ca de fapt este un obscur, banal si chiar anonim procuror cu cunostiinte minime.
  Frustrat , complexat si imatur.
  Plus hot pe deasupra.
  • +4 (4 voturi)    
   copy-paste (Joi, 13 septembrie 2012, 15:57)

   argus43 [utilizator] i-a raspuns lui hmara

   Elevii care au fost prinsi la bacalaureat copiind au fost sanctionati! Lui Ponta nu i-a spus mamica lui ca nu-i frumos sa copiezi? Acum inteleg dece nu a fost prezent ieri in parlamentul european! Probabil ca s-a gandit ca-l vor pune cei de acolo sa-si prezinte teza de "doctorat". RUSINE DOMNULE PONTA,RUSINE! Ne-ai facut tara de ras. Tu si tiganii!!!
 • +14 (14 voturi)    
  DISCRIMINARE (Joi, 13 septembrie 2012, 13:07)

  mariaeva [utilizator]

  Cred ca semnatarii protestului pot face ceva cu impact mult mai mare: o scrisoare catre Uniunea Europeana in care sa apara clar numele Ecaterina Andronescu si Liviu Pop si mai ales sa apara cuvintul DISCRIMINARE ! De cind Ponta este prim ministru DISCRIMINAREA unor categorii de romani se practica foarte des.
 • +16 (16 voturi)    
  dispret fata de oameni de valoare! (Joi, 13 septembrie 2012, 13:23)

  coax [utilizator]

  Decizia Ministerului Educatiei era de asteptat. Masura se inscrie in seria deciziilor care au ca scop eliminarea oamenilor de valoare , oameni greu de constrans si imposibil de manipulat.
  Cine a trait in perioada comunista , cunoaste bine aceasta metoda de eradicare a valorilor din orice mediu.
 • +12 (12 voturi)    
  Sa nu mire pe nimeni... (Joi, 13 septembrie 2012, 13:26)

  JestersTear [utilizator]

  ... daca intr-un viitor apropiat, valoarea diplomelor emise de institutiile de invatamant romanesti vor echivala cu valoarea unui sul de hartie igienica.

  Din pacate, "ne-o" cam facem cu mana lor. Adica a noii guvernari.
 • +7 (7 voturi)    
  Abuzuri, abuzuri... (Joi, 13 septembrie 2012, 13:30)

  blackarrow [utilizator]

  si iar abuzuri ale noii puteri . Ponta asta nu se uita in oglinda dimineata ? Cum nu vii tu , Tepes Doamne....
  • +3 (3 voturi)    
   Pana vine "Tepes" (Joi, 13 septembrie 2012, 15:43)

   FLORIO [utilizator] i-a raspuns lui blackarrow

   Mergeti la vot!!!!!!!!
 • +4 (4 voturi)    
  Abuzuri, abuzuri... (Joi, 13 septembrie 2012, 13:30)

  blackarrow [utilizator]

  si iar abuzuri ale noii puteri . Ponta asta nu se uita in oglinda dimineata ? Cum nu vii tu , Tepes Doamne....
 • +4 (4 voturi)    
  Abuzuri, abuzuri... (Joi, 13 septembrie 2012, 13:30)

  blackarrow [utilizator]

  si iar abuzuri ale noii puteri . Ponta asta nu se uita in oglinda dimineata ? Cum nu vii tu , Tepes Doamne....
 • +6 (8 voturi)    
  Tampon de protectie (Joi, 13 septembrie 2012, 13:37)

  Daniels22026 [utilizator]

  O comisie de stat este perfect inutila pentru validarea / invalidarea diplomelor si titlurilor academice. Are statul incredere in universitatea xxx sau nu are? La asta se reduce totul.

  Activitatea formala a statului in privinta asta nu poate fi ascunsa in spatele unor nume multe si grele, universitari si academicieni. Ce sa faca oamenii astia? Sa supuna candidatii si lucrarile unei examinari suplimentare fata de cea universitara??!! E stupid.

  Acuzatiile de frauda academica trebuie si pot fi rezolvate doar de universitati si de justitie.

  Clasa noastra politica a infiintat o asemenea comisie pentru a-si dosi frauda academica. Aceasta comisie e menita sa nu declare pe nimeni plagiator, slab pregatit sau de-a dreptul prost. Aceasta comisie actioneaza ca un tampon de protectie a impostorilor fata de universitati si justitie.
 • -8 (10 voturi)    
  Comparativ (Joi, 13 septembrie 2012, 13:48)

  aniod [utilizator]

  As dori ca cei ce judeca actualele masuri, sa faca un studiu comparativ cu ceea ce se intampla in alte tari din Europa. Romania are un invatamant de valoare, prin mari eforturi depuse atat de profesori, cat si de studenti si familiile acestora. Faptul ca elevii si studentii romani sunt acceptati "pe banda" la universitati din strainatate sau ca in universitatile romanesti invata studenti straini ce platesc scolarizarea arata compatibilitatea sistemului romanesc de invatamant. Mai toti care citesc aceste randuri, au trecut prin scolile romanesti si sper ca si prin cele din strainatate.
  Acum va pun intrebarea, in ce tara europeana, sau din lume, diplomele sunt acordate de oameni de stiinta care nu activeaza in tara respectiva?
  In plus, vad o mare de proteste "chimice".
  • +3 (5 voturi)    
   in elvetia. (Joi, 13 septembrie 2012, 15:04)

   javier [utilizator] i-a raspuns lui aniod

   intr-un program de studii postuniversitare, mai mult de jumatate din profesorii evaluatori sunt din strainatate. care nu activeaza efectiv in tara respectiva ci colaboreaza cu institute din tara.
   in multe tari, nenumarate comitete de elaborare legislatie si proceduri, de evaluare diplome si studii de cercetare samd sunt compuse din membri din diverse state. traim intr-o lume deschisa, se urmareste si se doreste armonizarea sistemelor de educatie, recunoasterea diplomelor si a cercetarii.
   • 0 (0 voturi)    
    Consiliu NATIONAL (Joi, 13 septembrie 2012, 16:59)

    aniod [utilizator] i-a raspuns lui javier

    Sunt absolut de acord cu punctul dvs de vedere. Aici este insa in discutie un consiu national, chiar nu trebuie sa aiba nimic romanesc?
    • +1 (1 vot)    
     deci... (Joi, 13 septembrie 2012, 18:40)

     AndreeaK [utilizator] i-a raspuns lui aniod

     dupa parerea dumneavoastra acei profesori romani emeriti care activeaza in invatamant si cercetare in universitati straine nu sunt romani, nu-i asa? Ei sunt romani, pentru dumneavoastra, numai atunci cand descopera ceva, publica articole si descoperiri sau castiga premii importante, atunci sunt cei mai buni romani care duc renumele Romaniei, nu? Dar in rest, ce sunt, nu tot romani? Pana acum toti va plangeti ca cei plecati in afara nu fac nimic pentru a schimba ceva in tara, dar atunci cand vor sa o faca le sariti in cap ca nu sunt romani...cat de patriot si nationalist sunteti, si imi pare rau sa o spun sunteti un ipocrit.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu inteleg ce vrei cu asta... (Joi, 13 septembrie 2012, 17:00)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui aniod

   1. Diploma a fost acordata in Romania, de profesori romani in comisia de doctorat
   2. Oricine poate activa intr-o tara, fara sa si aiba domiciliul acolo. Poate ai auzit de internet, conexiuni la distanta, etc. (vezi o postare mai sus)
   3. Si poate cel mai important, aici e vorba de comisia care VERIFICA diploma si nu de cea care a acordat-o.
 • +3 (5 voturi)    
  Liviu Pop & Ecaterina Adronescu (Joi, 13 septembrie 2012, 14:39)

  Japonezul [utilizator]

  Primul, Dl. Liviu Pop - un alt sindicalist care sfarseste in meandrele tot mai obscure ale partidului comunist al lui Iliescu, a inchis gura in prima faza comisiilor competente care erau singurele in masura sa se pronunte asupra tezei plagiate a lui Tonta, iar cea de-a doua persoana, D-na Ec. Andronescu va fi cea care va pune lacatul peste recunoasterea doctoratului acestui baietas de partid ca fiind valabila. Semnalul este clar: tara te vrea din ce in mai prost ! Copiati, plagiati si furati , dragi romani ! Daca Ponta nu a patit nimic, noi ce o sa patim ?!?
 • +1 (1 vot)    
  Sunt scarbit (Joi, 13 septembrie 2012, 16:28)

  DlGoe [utilizator]

  PSD si PNL - USL ne obliga sa suportam un prim ministru plagiator Ponta Victor, ce rusine!!!! Cuce a gresit Romania?

  Va rog nu uitati care sunt valorile PSD si PNL: FURTUL intelectual!

  Rusine PSD/PNL!
  • 0 (0 voturi)    
   idee (Vineri, 14 septembrie 2012, 9:58)

   rezis [utilizator] i-a raspuns lui DlGoe

   ok
   sunt la conducere....se lauda cu sute de mii de membri...o parte din ei intelectuali/profesori etc...chiar nu e nimeni bun de prim ministru?
  • -1 (1 vot)    
   După alegeri ai să vezi... (Vineri, 14 septembrie 2012, 13:34)

   independent [utilizator] i-a raspuns lui DlGoe

   Ai să vezi câtă scârbă au românii de pedeliști,forțe civice,țărăniști după alegeri !!! De ce hotnews nu publică nimic de plagiatele celor din pdl ??? Și mă refer să spunem numai la un caz,andreea paul-vass ??? Valorile pdl care sunt...furtul material,atunci prefer pe cel intelectual(care trebuie pedepsit și el) în locul celui material,bani,bani,bani,nu vă mai săturați de bani,vă ajung pentru 4 scânduri cât veți duce cu voi în mormânt ???
   • +1 (1 vot)    
    dependentule (Vineri, 14 septembrie 2012, 15:50)

    hmara [utilizator] i-a raspuns lui independent

    Pai pentru un simplu motiv.
    daca existau ceva in sensul asta, chiar si tu esti de-acord ca apareau macar la Antena 3. Asa-i? Haide recunoaste, nu fa pe sfiosul.
    A.P.Vaas nu stiu sa aiba doctorat.
    Dar daca esti mai informat decat pesa scrisa si vorbita, inseamna ca esti singurul care sti cate ceva.
    Limbajul te da de gol, iti da de gol lipsa inteligentei minime, te caracterizeaza,pe tine si pe mai multi, gaunos, agresiv, brutal, jignitor, prostesc. Arata frustrarea si micimea ta.
    Pentru mine este o coborare sub nivel minim uman ca ti-am raspuns.
    Ma duc sa ma spal pe maini si sa ma uit pe Animal Planet.
    • -1 (1 vot)    
     Bravo.... (Sâmbătă, 15 septembrie 2012, 7:54)

     independent [utilizator] i-a raspuns lui hmara

     Limbaj tipic pedelist fără nimic concret...Vizionare plăcută pe Animal Planet...sunt sigur că te vei simți în lumea ta !


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version