Ministerul Educatiei a eliminat printr-un ordin toti cercetatorii romani din strainatate care faceau parte din comisiile Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), se arata intr-o scrisoare deschisa semnata de o parte dintre acestia. Este a doua lovitura asupra organismului care se ocupa de acordarea titlurilor universitare, de plagiatele din tezele de doctorat si care a anuntat primul verdict in cazul prim-ministrului: "Victor Ponta a plagiat". Dupa ce a fost desfiintat de Liviu Pop chiar in ziua in care analizau teza prim-ministrului, Consiliul a fost acum reorganizat.

UPDATE Ecaterina Andronescu: Numirea membrilor din strainatate in CNATDCU urmeaza a fi realizata intr-o a doua etapa

Aflata intr-o vizita alaturi de primarul general al Capitalei la o scoala din cadrul programului BEI, Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, a confirmat faptul ca in acest moment din comisiile CNATDCU nu fac parte cercetatori romani din strainatate. Sunt doua etape de nominalizare a membrilor Consiliului: in prima etapa au fost numiti specialistii din Romania propusi de universitati, urmand ca in a doua etapa sa fie numiti si membri din strainatate, a declarat ministrul Educatiei. Potrivit acesteia, inca nu au fost numiti cercetatorii romani din strainatate pentru ca era o urgenta numirea celorlalti, intrucat pe timpul verii (de la desfiintarea fostei componente a CNATDCU si pana acum) s-au adunat 1.600 de teze de doctorat de analizat.

"Numele meu este Gabriel Cornilescu, sunt un fost membru al Comisiei de Biologie Biochimie profund dezamagit de recentul act de 'reorganizare' a CNATDCU.

PROTEST

Eliminarea recenta a tuturor membrilor din strainate ai comisiilor CNATDCU se inscrie in seria de abuzuri menite sa musamalizeze plagiatul dovedit al actualului prim ministru si al altor politicieni sau functionari din institutii ale statului roman si sa faciliteze abateri similare de la etica unui mediu academic normal.

Fostii membri din strainate ai comisiilor CNATDCU au fost selectati intr-un proces de organizare care a durat mai mult de un an strict pe baza recunoasterii de catre comunitatea stiintifica internationala, reflectata in calitatea publicatiilor lor in literatura de specialitate. Prezenta lor in aceste comisii garanta imposibilitatea coruptiei, a nepotismului, a presiunilor politice sau administrative folosite de-a lungul anilor pentru obtinerea frauduloasa de titluri sau diplome universitare de catre politicieni sau oameni cu functii inalte in aparatul de stat. Ei ofereau sansa de a curata mediul academic romanesc de impostori.

Art. 5 din vechiul Regulament CNATDCU, care arata ca 'membri CNATDCU sunt personalitati de prestigiu academic si stiintific, cultural si moral, recunoscute pe plan international sau national in domenii cu specific national' a fost redus in Art. 8 al noului Regulament la: 'Comisiile de specialitate sunt compuse din experti in domeniul sau domeniile stiintifice arondate'.

Incurajam prin acest protest orice initiativa mediatica de a denunta acest abuz si consideram ca singura solutie rezonabila este revenirea la structura initiala a comisiilor CNATDCU.

Gabriel Cornilescu, Ph.D.

Associate Researcher, NMRFAM

University of Wisconsin - Madison

Biochemistry Department"

Semnatari

Razvan Oltean - London, United Kingdom

Tudor Savopol - Bucharest, Romania, Carol Davila University of Medicine and Pharmacy

Catalina Popa - Walhain, Belgia, inginer

Iuliana Alexa - Bucuresti, Romania

Daniela Cernea - Ottawa, Canada

Horia Cornean - Aalborg, Danemarca, Aalborg Universitet

Adriana Georgescu - Bucuresti, Romania, Institutul de Biologie si Patologie Celulara Nicolae Simionescu

Stefan Szedlacsek - Bucuresti, Romania, Institutul de Biochimie

Claudia Cornilescu - Madison, USA, Researcher at UW-Madison

Gabriel Cornilescu - Madison, WI, Assoc. Researcher

Sorin Cotofana - Delft, The Netherlands

Mia Bucurescu - Bucuresti, Romania, ing. pensionar

Cristian Dogaru - Berna, Elvetia, University of Bern/ Research Fellow

Scrisoarea initiata de Gabriel Cornilescu este semnata de mai multi fosti membri ai CNATDCU, precum si de fostul presedinte al Comisiei de biologie si biochimie din cadrul CNATDCU, Stefan Szedlacsek, de la Institutul de Biochimie al Academiei Romane.

Asociatia Ad Astra: Multi dintre membrii noilor comisii CNATDCU nu indeplinesc nici macar standardele minimale pentru conferentiar

Un apel referitor la renuntarea la membrii din strainatate vine si din partea Asociatiei Ad Astra, compusa din cercetatori romani activi in Romania si in diaspora.

"Faptul ca s-a renuntat complet la membrii din strainatate prezenti in vechile comisii, cercetatori de o valoare recunoscuta international, contrazice in chip flagrant declaratiile oamenilor politici in legatura cu necesitatea integrarii Romaniei in circuitul stiintific mondial si anunta o noua perioada de izolare a cercetarii romanesti. Tocmai pentru ca stiinta este transnationala, frontierele si distantele nu constituie un impediment pentru colaborare. Acest fapt este de altfel subliniat si in prezentarea Conferintei 'Diaspora in Cercetarea Stiintifica si Invatamantul Superior din Romania', care va avea loc la sfarsitul acestei luni, prezentare in care se afirma ca 'evenimentul isi propune sa creeze un spatiu al dialogului si al colaborarii intre cercetatori romani, indiferent de locul unde traiesc si lucreaza'.

Prin urmare, faptul ca au fost exclusi din aceste comisii toti colegii din diaspora, in pofida faptului ca multi dintre acestia sunt dispusi sa se implice in reformele din tara, este de neinteles si contraproductiv. Consideram ca stimularea excelentei in cercetarea romaneasca nu se poate realiza fara sprijinul efectiv al colegilor din diaspora, fara implicarea lor directa in procesul de reforma a cercetarii romanesti.

Trebuie de asemenea sa semnalam ca aceste noi comisii, desi sunt mai putin numeroase, numara din pacate mai multi membri cu performanta stiintifica extrem de scazuta (calculata dupa orice criteriu: factor de influenta, indice Hirsch, numar de citari in reviste de top etc.). Insistam asupra faptului ca multi dintre membrii noilor comisii nu indeplinesc nici macar standardele minimale pentru conferentiar (standarde elaborate de vechiul CNATDCU, care sunt inca in vigoare). In aceste conditii, oricat de bine intentionate, noile comisii nu vor avea autoritatea stiintifica de a analiza si, eventual, invalida vreo teza de doctorat sau vreun titlu stiintific. In plus, aceste numiri contrazic si Art. 8 (2) din Anexa nr. 2 a noul regulament (OM 5644/ 5 septembrie 2012) care precizeaza: 'Comisiile de specialitate sunt compuse din experti in domeniul sau domeniile stiintifice arondate'. Misiunea CNATDCU se vede astfel compromisa.

Totodata, in spiritul transparentei actului de guvernare si avand in vedere interesul intregii comunitati academice, este recomandabil ca ministerul sa faca publice listele cu propuneri venite din partea comunitatilor academice, precum si criteriile si procedura care au stat la baza selectiei noilor membri.

Asociatia Ad Astra nu contesta dreptul legal al Ministrului de a numi CNATDCU si membrii comisiilor de specialitate, dar solicita reintroducerea in comisii si a unor membri din diaspora si efectuarea numirilor pe baza unor criterii clare de valoare profesionala".

Iulie 2012: Cercetatorii CNATDCU avertizau ca membrii din strainatate ai Consiliului nu vor mai putea evalua tezele de doctorat

Amintim ca pe 6 iulie Comisia de Biologie si Biochimie a CNATDCU a lansat o scrisoare de protest fata de ordinul prin Ministerul Educatiei a desfiintat si reorganizat Consiliul. Acest ordin "va avea drept consecinta dezactivarea recent infiintatei platforme electronice pe Internet (prevazuta in OM 3.504) pentru procesul de validare a tezelor de doctorat. Urmarea imediata a desfiintarii platformei electronice va fi aceea ca membrii CNATDCU din strainatate nu vor putea participa in procesul de evaluare a tezelor de doctorat, iar prezenta lor in comisiile CNATDCU va deveni pur formala", avertizau atunci membrii Comisiei de Biologie si Biochimie.

Anterior apelului lansat de Comisia de Biologie si Biochimie, si Comisia de Matematica, precum si cea de Chimie si Inginerie Chimica au cerut Ministerului Educatiei sa revina asupra ordinului care schimba componenta Consiliului General al CNATDCU.

Informatii de Background

29 iunie, ora 9:00: Consiliul general al CNATDCU se reuneste in sedinta pentru a analiza teza de doctorat a prim-ministrului Victor Ponta, acuzat de plagiat

29 iunie, ora 11:00: Ministerul Educatiei a desfiintat componenta CNATDCU printr-un ordin publicat in Monitorul Oficial. Ministerul a emis ordinul respectiv cu o zi inainte de a fi publicat in Monitorul Oficial

29 iunie, ora 16:00: CNATDCU anunta verdictul - Victor Ponta a plagiat - si propune Ministerului retragerea titlului de doctor premierului

29 iunie: Ministrul Educatiei refuza sa semneze propunerea CNATDCU, invocand mai multe nereguli in functionarea sedintei

29 iunie, ora 23:00: Victor Ponta la Bruxelles: Decizia CNATDCU este una politica luata de apropiatii Presedintelui ca represalii. Nici vorba de demisie

Prin ordinul dat de Liviu Pop, ministru interimar al Educatiei la acea vreme, CNATDCU si-a pierdut o parte dintre prerogativele referitoare la analiza plagiatelor.

7 septembrie: Un nou ordin al Ministerului Educatiei stabileste 44 de membri in Consiliul general al CNATDCU in loc de 21 si elimina toti membrii din strainate ai comisiilor CNATDCU

Citeste si: