Presedintele Traian Basescu le-a spus miercuri ministrilor francezi de Interne, Manuel Valls, si cel al Afacerilor Europene, Bernard Cazeneuve, ca Romania este deschisa unei colaborari in privinta problemei romilor, inclusiv prin retrimiterea de politisti in Franta, subliniind insa ca nu sunt acceptate formulari de tipul "Romania este responsabila de alungarea populatiei de etnie roma", relateaza Agerpres.

"Este primul contact la nivel guvernamental, de la instalarea noului Guvern de dupa alegeri. Speranta mea este ca vom gasi formulele de cooperare traditionala intre Franta si Romania, atat in interiorul Uniunii, cat si in spatiu bilateral, mai ales ca relatia bilaterala este acum si sub un Parteneriat Strategic care respecta pana la urma traditia relatiilor bilaterale. Sper ca problema romilor nu este singura problema pe care doriti sa o discutati cu Guvernul roman, inteleg ca va intalniti in cel mai scurt timp cu primul-ministru. In problema romilor va asigur ca suntem deschisi la o totala colaborare, inclusiv cu retrimiterea de politisti in Franta.

Insa, nu putem accepta formulari de genul 'Romania este responsabila de alungarea populatiei de etnie roma, care se vede nevoita sa se refugieze in Franta'. Vreau sa stiti ca Romania nu-si alunga niciun cetatean de pe teritoriul sau", a declarat Basescu, in debutul intrevederii cu cei doi ministri francezi.

Ministrul de Interne francez, Manuel Valls, a precizat ca Franta este convinsa de buna-vointa Romaniei in includerea problemei integrarii romilor intr-o strategie europeana, precizand insa ca partea franceza doreste solutii concrete si ca toata lumea sa isi asume responsabilitatea.

"Stim care sunt legaturile ce unesc cele doua tari - istoria, limba, cultura si bineinteles parteneriatul in plan economic si european. Si, daca suntem aici, la Bucuresti, acest lucru se intampla pentru ca presedintele Frantei, Francois Hollande, ne-a cerut asta. Actualitatea europeana este suficient de cunoscuta pentru ca noi sa putem aborda numeroase subiecte si imi imaginez ca vom trata aceste chestiuni impreuna cu colegul meu Bernard Cazeneuve. In ceea ce priveste dosarul integrarii romilor, subiect pe care l-ati adus in discutie, suntem convinsi de buna-vointa autoritatilor romane de a include problema integrarii romilor in cadrul unei strategii europene, care priveste Europa, atat Romania, cat si Franta. Si este o politica pe care si noi dorim sa o implementam, fara sa stigmatizam si gasind solutii concrete si ca toata lumea sa-si asume responsabilitatea", a spus ministrul de Interne francez, in debutul intrevederii cu presedintele Traian Basescu.

Ministrul de Interne al Republicii Franceze, Manuel Valls, si ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve, efectueaza miercuri si joi o vizita in tara noastra pentru a discuta cu autoritatile de la Bucuresti pe tema incluziunii sociale a cetatenilor romani apartinand minoritatii rome.

Presedintele Frantei, Francois Hollande, a anuntat zilele trecute ca cei doi ministri se vor deplasa in Romania pentru a discuta despre situatia romilor si a rezolva problema 'la origine'.

'Nu putem accepta ca aceste populatii sa fie alungate din tara lor, stramutate' si sa vina in Franta 'pentru a se refugia in conditii in care nu pot desfasura o activitate economica', a afirmat Hollande intr-un interviu acordat postului de televiziune TF1.