Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri, la intalnirea cu omologul lituanian Dalia Grybauskaite, ca va lua Rezolutia Parlamentului European privind inchisorile CIA ca pe o recomandare si mentioneaza ca anchetele facute au demonstrat ca pe teritoriul Romaniei nu au existat inchisori CIA, informeaza Agerpres.

"O luam ca pe o recomandare, o vom urma. Deocamdata anchetele facute au demonstrat ca pe teritoriul Romaniei nu au existat inchisori CIA", a declarat Traian Basescu, intrebat despre adoptarea de catre Parlamentul European a rezolutiei care recomanda Lituaniei, Poloniei si Romaniei sa redeschida anchete independente cu privire la existenta unor presupuse inchisori CIA pe teritoriul acestor tari.

Presedintele din Lituania, Dalia Grybauskaite, a precizat si ea ca redeschiderea unor anchete este o decizie care trebuie sa fie luata de procurori, si nu de politicieni. "La initiativa mea, Parlamentul nostru a investigat in detaliu, in urma cu doi ani, aceasta posibilitate de existenta a inchisorilor CIA in Lituania. Ancheta a fost una foarte profunda si decisiva. Mai multe facilitati au fost construite, dar nu este nicio dovada ca ele au fost folosite ca inchisori", a spus presedintele Lituaniei.

Dalia Grybauskaite a aratat ca tara sa a facut tot ce a fost cu putinta pentru a investiga si a fi deschisa si clara pentru toata lumea pe respectivul subiect.

Parlamentul European a adoptat, marti, cu o majoritate covarsitoare de voturi o rezolutie prin care cere statelor UE, in principal Lituaniei, Poloniei si Romaniei, sa continue investigatiile legate de existenta presupuselor inchisori ale CIA pe propriile teritorii la inceputul anilor 2000, decizie salutata de organizatia de aparare a drepturilor omului Amnesty International.

Documentul intitulat "Presupusa folosire a unor tari europene de catre CIA pentru transportarea si detinerea ilegala de prizonieri" , adoptat la 11 iulie de catre Comisia de libertati civile a Parlamentului European (LIBE), releva ca statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa investigheze daca au existat inchisori sau centre secrete de detentie pe teritoriul lor unde au fost inchise persoane in cadrul programului secret de extradari al CIA. In mod special, Romania, Lituania si Polonia sunt incurajate sa deschida sau sa reia investigatii independente.