Vizita ministrilor Manuel Valls si Bernard Cazaneuve in Romania, in cursul careia va fi abordata situatia romilor, risca sa fie delicata, avand in vedere criticile la adresa politicii de demolare a taberelor din Franta, scrie publicatia franceza Le Progres, citata de Mediafax. Ministrul de Interne, Manuel Valls, si ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve, se afla miercuri in vizita in Romania pentru a incerca sa abordeze de la radacina problema romilor.

Vizita celor 2 ministri a fost anuntata duminica de Francois Hollande. Pentru presedintele francez, vizita este motivata de incercarea de a aborda problema romilor "la sursa". "Nu putem accepta ca aceste populatii sa fie alungate din tara lor, mutate" si sa vina "sa se refugieze" in Franta", a declarat acesta, scrie miercuri publicatia Le Progres, in editia electronica.

Manuel Valls si-a exprimat la sfarsitul lunii august dorinta de a merge in Romania si Bulgaria, de unde sunt originari majoritatea romilor din Europa. "Vreau sa inteleg de ce nu sunt duse politici puternice de insertie", declara el. Peste 600.000 de persoane sunt oficial recenzate in Romania ca apartinand minoritatii romilor, insa, potrivit asociatiilor, in realitate, numarul acestora este cuprins intre 1,5 si 2,5 milioane.

La jumatatea lunii august, Manuel Valls a acuzat "tarile de origine" ca duc "politici care discrimineaza de decenii aceste populatii", tot mai des confruntate cu saracia, cu somajul si cu analfabetismul. In acest context, vizita se anunta delicata.

"Guvernul roman este decis sa abordeze problema insertiei sociale a romilor intr-o maniera constructiva", a dat asigurari ministerul roman al Afacerilor Externe.

Pe de alta parte, politica franceza privind romii este puternic criticata, releva publicatia citata. In conditiile in care, in aceasta vara, au avut loc evacuari, luni, Inaltul comisar ONU pentru drepturile omului, Navi Pillay, s-a declarat "ingrijorata" si a cerut Parisului sa depuna "eforturi suplimentare" pentru a integra aceste persoane.

Si asociatiile franceze iau atitudine. "Franta nu are lectii de dat cu privire la discriminarea romilor", afirma Laurent El Ghozy, cofondator al Romeurope. Potrivit acestui grup, peste 3.000 dintre cei 15.000 de romi care traiesc in Franta au fost aruncati pe strazi in aceasta vara, mai scrie Le Progres.

In fata acestor critici, Guvernul a decis, in august, sa relaxeze conditiile de angajare a romilor eliminand taxa ce trebuia achitata de angajator.