Senatul Universitatii din Bucuresti s-a reunit miercuri, 12 septembrie, in sedinta. Pe ordinea de zi se afla si punctul de vedere al Comisiei de Etica a Universitatii, care pe 20 iulie a decis ca "Victor Ponta a plagiat" in teza sa de doctorat. Aceasta este a doua sedinta a senatului in care Universitatea din Bucuresti discuta ce se va intampla mai departe cu verdictul Comisiei de Etica, dupa ce in prima sedinta, din 25 iulie, Universitatea a amanat pentru luna septembrie luarea unei decizii in ce priveste trimiterea unei propuneri catre Ministerul Educatiei de retragere a diplomei de doctor prim-ministrului Victor Ponta.

La sedinta extraordinara din 25 iulie nu a fost intrunit cvorumul necesar, asa ca nicio decizie nu a fost luata, au declarat pentru HotNews.ro reprezentantii Universitatii din Bucuresti.

Articolul 146 al Legii Educatiei Nationale prevede ca "rectorul poate anula, cu aprobarea senatului universitar, un certificat sau o diploma de studii atunci cand se dovedeste ca s-a obtinut prin mijloace frauduloase sau prin incalcarea prevederilor Codului de etica si deontologie universitara".

Vezi aici cine sunt membrii Senatului Universitatii din Bucuresti

Conform Cartei Universitare, Comisia de Etica se afla in subordinea Consiliului de Administratie. Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica, a explicat ca, dupa ce Comisia de Etica a decis ca Victor Ponta a plagiat, procedurile sunt urmatoarele: "sedinta consiliului de administratie, senatul si abia apoi se va lua o decizie in privinta trimiterii propunerii catre MECTS de a retrage titlul de doctor".

Informatii de Background:

  • 20 iulie: Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti a decis ca premierul Victor Ponta a plagiat in lucrarea sa de doctorat. Potrivit raportului Comisiei de Etica, "elemente de plagiat pot fi identificate in 115 pagini din cele 297 de pagini" ale tezei de doctorat, teza care, potrivit comisiei, "incalca principiile eticii, integritatii si bunei conduite in activitatea de cercetare".

"Cel putin o treime din teza este plagiata. S-a copiat in succesiune. 15 pagini - este cel mai mare bloc copiat. A fost copiat enorm in anumite situatii. Pasajele sunt copiate in succesiunea lor din autorul din care s-a preluat", a anuntat Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti.

20 iulie: Reactia lui Victor Ponta dupa decizia de plagiat: Decizia este politica. Este o comisie ad-hoc facuta special pentru mine

22 iunie: Universitatea din Bucuresti s-a autosesizat in cazul Victor Pontasi a solicitat intrunirea de urgenta a Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti care sa analizeze acuzele de plagiat.

22 iunie: Ponta despre decizia Universitatii din Bucuresti de a analiza acuzele de plagiat: E foarte bine. Am constatat ca nimeni nu depusese nicio sesizare, se dorea sa ramana la nivel mediatic

19 iulie: Consiliul National de Etica din subordinea Ministerului Educatiei: Victor Ponta NU a plagiat

29 iunie: Consiliul National de Atestare a Diplomelor: Victor Ponta a plagiat. Este plagiatul de tip copy-paste

Universitatea din Bucuresti s-a autosesizat in cazul Victor Ponta pe 22 iunie si a solicitat intrunirea de urgenta a Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti. In iulie, Consiliul National de Etica din subordinea Ministerului Educatiei a anuntat ca este "singura structura institutionala exclusiv competenta" pe cazul Ponta si ministrul Ecaterina Andronescu a declarat ca daca se stabileste ca Victor Ponta a plagiat se poate merge pana la desfiintarea scolii de doctorat. In replica, Universitatea din Bucuresti a anuntat oficial ca nu renunta la analizarea tezei de doctorat a prim-ministrului.

Consiliul National de Etica - a carui componenta a fost schimbata din temelii de fostul ministru Liviu Pop chiar inainte de a se pronunta in cazul Ioan Mang - a anuntat pe 19 iulie decizia in cazul acuzatiilor de plagiat aduse prim-ministrului Victor Ponta. Consiliul National de Etica "apreciaza ca titlul de doctor in Stiinte Juridice, domeniul Drept, a fost obtinut de domnul Victor Ponta in concordanta cu legislatia in vigoare in anul 2003 si calificarea de plagiat in cadrul tezei de doctorat cu titlul 'Curtea Penala Internationala' nu se poate sustine", se arata in raportul final oficial al Consiliului aflat in subordinea Ministerului Educatiei.

Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis pe 29 iunie ca Victor Ponta a plagiat in teza sa de doctorat. Consiliul general al CNATDCU este abilitat sa analizeze calitatea tezelor de doctorat si sa propuna ministrului educatiei retragerea titlului de doctor pentru nerespectarea standardelor de calitate sau de etica profesionala, adica inclusiv pentru plagiat. Marius Andruh, presedintele Consiliului General al CNATDCU, a declarat referitor la teza de doctorat a premierului Victor Ponta ca este "plagiatul de tip Copy-Paste". CNATDCU a propus la finalul sedintei din 29 iunie retragerea titlului de doctor prim-ministrului Victor Ponta, propunere care a fost inaintata Ministerului Educatiei.

Liviu Pop, ministrul Educatiei de la acea vreme, a dat insa un ordin prin care a reorganizat intregul CNATDCU. Ordinul a fost dat cu o seara inainte de sedinta Consiliului si a fost publicat in Monitorul Oficial chiar a doua zi, in timp ce membrii CNATDCU se aflau in sedinta in care discutau teza de doctorat a lui Victor Ponta - acuzat de plagiat.

Pe 20 iulie, prim-ministrul Victor Ponta declara: Singura decizie recunoscuta este cea a Consiliului National de Etica din subordinea Autoritatii Nationale de Cercetare Stiintifica. Acea comisie (Consiliul National de Etica - CNE) s-a pronuntat definitiv si decizia ei arata ca nu exista plagiat

Pe 10 mai, in cazul Ioan Mang, prim-ministrul Victor Ponta declara: Am solicitat Academiei Romane sa verifice acuzatiile de plagiat aduse lui Ioan Mang. Comisia de Etica, daca functioneaza sub Ministerul Educatiei, nu poate fi o ancheta considerata o ancheta obiectiva. E greu sa-ti anchetezi propriul sef.

Citeste si: