Ministrul de Interne al Republicii Franceze, Manuel Valls, si ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve, vor efectua miercuri si joi o vizita in tara noastra pentru a discuta cu autoritatile de la Bucuresti pe tema incluziunii sociale a cetatenilor romani apartinand minoritatii rome, informeaza un comunicat transmis AGERPRES de Ambasada Frantei.

Oficialii francezi se vor intalni cu presedintele Traian Basescu, cu premierul Victor Ponta, precum si cu ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa, si ministrul Muncii, Mariana Campeanu.

Miercuri, de la ora 18,45, premierul Victor Ponta si ministrii francezi Manuel Valls si Bernard Cazeneuve vor sustine o conferinta de presa comuna la Palatul Victoria, precizeaza comunicatul. In acest context, va fi semnat un acord bilateral de cooperare in domeniul incluziunii sociale a cetatenilor romani de etnie roma. Conform Biroului de presa al Executivului, este vorba despre Acordul-cadru intre Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si Ministerul Administratiei si Internelor si Oficiul Francez pentru Imigratie si Integrare (OFII) pentru instituirea, cu titlu experimental, a unui sprijin pentru reinsertia familiilor de cetateni romani apartinand minoritatii rome, revenite din Franta, cu un ajutor de revenire acordat de OFII.

Joi dimineata, cei doi oficiali francezi se vor deplasa la Campia Turzii, unde Franta finanteaza un proiect de cantina scolara destinata copiilor provenind din familii defavorizate.

Presedintele Frantei, Francois Hollande, a anuntat zilele trecute ca ministrul francez de Interne, Manuel Valls, si cel delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve, urmeaza sa se deplaseze miercuri in Romania pentru a discuta despre situatia romilor si a rezolva problema 'la origine'.

'Nu putem accepta ca aceste populatii sa fie alungate din tara lor, stramutate' si sa vina in Franta 'pentru a se refugia in conditii in care nu pot desfasura o activitate economica', a afirmat Hollande intr-un interviu acordat postului de televiziune TF1.

El a spus ca exista 15.000 de romi in Franta, iar acestia 'nu au venit in ultimele patru luni', luandu-i astfel apararea ministrului sau de Interne, criticat in Franta pentru dorinta sa de a demola taberele ilegale de romi, aplicand hotararile instantelor judecatoresti.

In ultimele saptamani, in Franta, sute de romi au fost evacuati de politie din taberele ilegale, starnind protestele reprezentantilor romilor, unor ONG-uri si ale unei parti a stangii.