Vicepresedintele PNL Mihai Voicu a anuntat luni ca cele doua comisii juridice ale Parlamentului au ca mandat "identificarea formelor legale" prin care se poate ajunge la o discutie cu reprezentanti ai Ministerului Public.

USL a anuntat saptamana trecuta intentia de a constitui o comisie parlamentara care sa ancheteze activitatea Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Dupa acest anunt, procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a precizat ca nu se va prezenta in fata unei comisii parlamentare in eventualitatea unei convocari, precizand ca exista o decizie a Consiliului Superior al Magistraturii, conform careia magistratii nu pot fi cercetati de comisii parlamentare.

Acum, Mihai Voicu a precizat ca s-a discutat despre "subiectul unei interactiuni in orice forma intre comisiile juridice ale celor doua camere si responsabili din Ministerul Public", in conditiile in care intr-un stat de drept exista un control reciproc al puterilor.

Astfel, cele doua comisii vor trebui sa identifice "formele legale prin care aceste discutii, nu vreau sa le spun anchete in niciun caz, trebuie sa aiba loc".

El a preferat sa nu ofere prea detalii, fiind vorba de "o problema de principiu".

"Colegii din comisii trebuie sa gaseasca forma necesara pentru a purta un dialog", in conditiile in care "o serie de lucruri semnalate fie si de un simplu cetatean trebuie, cercetate, investigate".

Intrebat ce organism ar putea fi sesizat in urma acestui demers, Mihai Voicu a spus ca acest lucru depinde de decizia comisiilor juridice.

"CSM poate fi sesizat de orice cetatean dar depinde de obiectivele pe care le avem si cred ca o abordare institutionala este mult mai eficienta decat una individuala", a comentat el.