Fregata "Regele Ferdinand" va pleca miercuri din portul Constanta pentru a participa la operatiunea de lupta "Atalanta" impotriva pirateriei navale in Golful Aden, sub comanda UE, informeaza Agerpres.

Fregata FerdinandFoto: Navy.ro

Reprezentantii Fortelor Navale au informat duminica, printr-un comunicat remis presei, "ca este prima participare a unei nave romanesti la o misiune desfasurata la peste 3.000 mile marine fata de tara si, totodata, prima participare la o operatiune antipiraterie".

In anii anteriori, fregata "Regele Ferdinand" a mai participat, sub comanda NATO, in Marea Mediterana, la operatiunea "Active Endeavour" pentru monitorizarea traficului naval si aerian in scopul combaterii traficului ilegal si la operatiunea "Unified Protector" de impunere a embargoului impotriva Libiei.

"Tot in premiera o fregata va participa la o misiune internationala avand la bord ambarcat un elicopter Puma Naval", se mai mentioneaza in comunicat.

Nava este comandata de comandorul Mihai Panait si va avea la bord pentru aceasta misiune un echipaj alcatuit din 236 de marinari.

Ceremonialul prilejuit de plecarea fregatei "Regele Ferdinand" in misiune va avea loc la dana Portului Militar Constanta, incepand cu ora 9.45, in prezenta oficialitatilor militare, a reprezentantilor autoritatilor locale, a unor veterani, cadre militare in rezerva si in retragere, precum si a membrilor familiilor echipajului.

Fregata va reveni in portul Constanta pe data de 14 decembrie.