Nasterea Maicii Domnului, cunoscuta in popor ca Sfanta Maria Mica, este prima sarbatoare a noului an bisericesc, care a inceput la 1 septembrie, ziua fiind serbata, sambata, in numeroase biserici si manastiri care au acest hram, relateaza Mediafax.

Nasterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea in biserica (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) si Adormirea Maicii Domnului (15 august) sunt cele patru mari sarbatori crestine inchinate Sfintei Fecioare Maria.

Nasterea Maicii Domnului, praznuita pe 8 septembrie, este prima mare sarbatoare din cursul anului bisericesc, care a inceput la 1 septembrie.

Multe manastiri si lacasuri de cult din tara isi sarbatoresc hramul de sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului. Trei manastiri din imprejurimile Bucurestiului isi vor praznui hramul: Manastirea Samurcasesti din comuna Ciorogarla, Manastirea Pissiota din comuna Poenarii Burchii si Manastirea Christiana, care pastreaza ca al treilea hram acest praznic.

Una dintre cele mai vechi biserici din Bucuresti, care se afla pe strada Trei Scaune, are si ea ca hram Nasterea Maicii Domnului. Si Biserica Zlatari, din Protopopiatul III Capitala, isi serbeaza hramul. In Arhiepiscopia Bucurestilor este sarbatoare si in parohia "Nasterea Maicii Domnului" din cartierul Drumul Taberei, parohia "Nasterea Maicii Domnului" si "Invierea Dreptului Lazar".

In sudul Moldovei, in Episcopia Dunarii de Jos, sambata va fi hramul Manastirii Cudalbi (Gologanu), din judetul Galati. In Arhiepiscopia Iasilor isi praznuiesc hramul 82 de parohii si cinci manastiri - Hadambu, Sihastria, Vorona, Tazlau si Dumbravele. In Iasi, cea mai cunoscuta biserica inchinata Nasterii Maicii Domnului este Biserica Talpari. De asemenea, foarte multe biserici au ca al doilea hram "Nasterea Maicii Domnului".

Potrivit traditiei populare, in aceasta zi, ca de altfel ca la orice mare praznic nu se fac treburi gospodaresti, nu se spala rufe, nu se face curatenie in casa ca sa nu atragi raul.