Fiecare scoala va decide asupra datei cand organizeaza festivitatea de deschidere a noului an de invatamant, Ministerul Educatiei nefacand vreo recomandare in aceasta privinta, a precizat vineri, pentru Mediafax, ministrul Ecaterina Andronescu.

"Fiecare scoala va decide asupra datei festivitatilor de deschidere a noului an scolar. Nu facem nicio recomandare in acest sens", a spus ministrul Educatiei.

Mai multi profesori s-au aratat nemultumiti de intentia conducerii unitatii de invatamant in care predau de a-i aduce la scoala sambata 15 septembrie, pentru festivitatea de deschidere a noului an.

"Mergem la scoala in fiecare zi, dar nu sambata sau duminica, decat daca ne vor fi platite aceste zile", se arata intr-un comunicat al unui grup de profesori.

Intrebata daca profesorii pot fi obligati sa mearga la scoala sambata, 15 septembrie, ministrul Educatiei a precizat ca o decizie in acest sens trebuie luata la nivelul fiecarei unitati de invatamant.

Ministrul Educatiei a anuntat in 3 septembrie ca noul an scolar va incepe la 17 septembrie, ca urmare a numeroaselor solicitari venite din partea parintilor, dar si pentru ca, astfel, va fi o saptamana in plus pentru pregatirea unitatilor de invatamant.

"Au fost foarte multe solicitari din partea parintilor. Este corect sa raspundem acestora", a spus ministrul Educatiei, care a precizat ca inceperea anului scolar la 17 septembrie a fost luata, in sedinta de guvern de sambata, in conditiile in care data traditionala, de 15 septembrie, este o zi de sambata.

Andronescu a subliniat ca amanarea inceputului de an scolar din 10 in 17 septembrie va oferi inca o saptamana pentru rezolvarea problemelor pe care le au scolile, inclusiv cele legate de clasa pregatitoare, introdusa in premiera in ciclul primar.

Anul scolar 2012-2013 ar fi trebuit sa inceapa, potrivit calendarului anuntat initial de Ministerul Educatiei, la 10 septembrie, cu primul semestru programat pana in 21 decembrie.