Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a sesizat vineri Consiliul Superior al Magistraturii - Inspectia Judiciara, in vederea demararii cercetarii disciplinare a doi procurori, care s-au ocupat de sapte dosare de talharie, omor si viol, ramase nesolutionate si in care principalul suspect este Vlad Nicolae, implicat si in uciderea studentei japoneze.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General citat de Agerpres, este vorba de procurorul Emanuel Dunca Wilhelm de la Parchetul de pe langa Judecatoria Buftea si procurorul Danut Puntaru de la Parchetul de pe langa Tribunalul Ilfov.

De asemenea, Kovesi a sesizat si ministrul Administratiei si Internelor pentru a dispune masuri disciplinare fata de politistii care au instrumentat dosarele, "avand in vedere gravele deficiente constatate in administrarea si valorificarea probelor specifice infractiunilor contra vietii (viol, talharie, omor)".

"Intrucat verificarile au relevat ca probele recoltate de la victima violului nu au fost valorificate genetic de catre organele de politie, ca s-au constatat deficiente in evaluarea probelor administrate (declaratii suspect, martori, verificarea alibiurilor suspectului), ca au desfasurat o cercetare la fata locului intr-un caz de omor, in lipsa procurorului, dar si un mod superficial in care au fost cercetate sesizarile facute de una din victime in anul 2010, declansarea procedurii disciplinare se impune a fi dispusa de catre Ministerul Administratiei si Internelor. In toate cazurile analizate, a reiesit un 'modus operandi' al inculpatului Vlad Nicolae, care ar fi putut fi observat de organele de urmarire penala daca s-ar fi facut o analiza a faptelor de violenta grava comise in judetul Ilfov (dintre cele sapte dosare, cinci au fost instrumentate de Parchetul de pe langa Judecatoria Buftea si Parchetul de pe langa Tribunalul Ilfov)", se arata in comunicatul Parchetului General.

Laura Kovesi a solicitat MAI initierea demersurilor de modificare legislativa, pentru gasirea unei formule de decontare intre institutiile publice in privinta platii expertizelor, deoarece in acest domeniu se inregistreaza mari intarzieri.

In plus, procurorul general a sesizat si conducerea Institutului de Medicina Legala "Mina Minovici", deoarece s-a constatat ca nu sunt efectuate expertizele pana nu sunt platite anticipat costurile.

"Sub acest aspect, chiar daca nu sunt platite in avans, expertizele trebuie efectuate, pentru a putea fi ridicate imediat si fara a se mai pierde timp pretios in anchetarea cazurilor de omor, viol si talharii. Asadar, plata costului expertizei nu ar trebui sa conditioneze efectuarea ei, pentru a se asigura celeritatea cu care trebuie sa se efectueze cercetarea intr-o cauza penala, in caz contrar fiind pusa in pericol viata si integritatea corporala a multor persoane", precizeaza Parchetul General.

Sesizarile au venit in urma finalizarii unui control dispus de procurorul general, ce a avut ca obiect modul in care s-au derulat cercetarile in dosarele penale privindu-l pe Vlad Nicolae, preluate si conexate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia de urmarire penala si criminalistica.

Parchetul General arata ca Vlad Nicolae a fost cercetat de Parchetul de pe langa Judecatoria Buftea in trei dosare de talharie si violare de domiciliu.

Pe 29 aprilie 2012, a fost inregistrata la Politia Otopeni plangerea partii vatamate M.E.M. privind patrunderea, fara drept, a unei persoane necunoscute, de sex masculin, in locuinta sa din localitatea Balotesti, dupa care, prin exercitarea de violente asupra sa, a deposedat-o de un telefon mobil.

Procurorii au respins cererea politistilor de arestare a lui Vlad Nicolae, fiind dispusa doar interzicerea parasirii localitatii in care locuieste (Otopeni), desi la dosar existau probe care il incriminau pe acesta: declaratia partii vatamate si a unui vecin, care il identificasera pe agresor, si rezultatele unui test poligraf picat de Vlad Nicolae.

Parchetul General arata ca politistii au cerut la INML efectuarea unei expertize ADN, insa acesta expertiza a intarziat cu peste o luna, deoarece nu au existat bani pentru achitarea costurilor.

In al doilea dosar, inregistrat la Parchetul de pe langa Judecatoria Buftea, o femeie in varsta de 76 de ani din comuna Balotesti a sesizat organele de politie cu privire la faptul ca in seara zilei de 25 februarie 2011 o persoana necunoscuta a patruns prin efractie in locuinta sa, fortand un geam din material lemnos de la o camara si prin violenta a deposedat-o de suma de 420 lei si un telefon mobil, iar ulterior, prin amenintarea cu un cutit, a intretinut cu ea raporturi sexuale.

Desi Vlad Nicolae se afla in cercul suspectilor, el nu a fost inclus in ancheta, astfel incat expertiza ADN a ramas fara rezultat.

In al treilea dosar de la Parchetul de pe langa Judecatoria Buftea, inregistrat pe 9 august 2012, s-a stabilit ca, in perioada mai-august 2010, Vlad Nicolae a agresat fizic si sexual o alta femeie in locuinta sa din comuna Balotesti.

Din fisele de interventie la eveniment reiese ca un agent de politie a consemnat la rubrica Observatii 'nu se confirma', desi nu a audiat-o pe victima iar geamul spart si lacatul distrus indicau fara tagada savarsirea unei infractiuni.

La Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1, prin rezolutia din 2 martie 2012, s-a dispus inceperea urmaririi penale, in rem, pentru savarsirea infractiunii de viol si talharie, constand in aceea ca pe data de 1 martie 2012, in jurul orei 20.30, un autor necunoscut a patruns intr-un imobil din Bucuresti, prin fortarea usii de acces, dupa care, prin exercitarea de violente asupra unei femei, a deposedat-o de bani si bunuri si a intretinut acte sexuale cu aceasta.

De asemenea, o alta femeie a reclamat faptul ca pe 25 februarie 2012, in jurul orelor 21.30, in timp ce se afla in locuinta situata in Bucuresti, o persoana necunoscuta, de sex masculin, a patruns prin fortarea usii de acces in locuinta, dupa care, prin exercitarea de violente asupra acesteia, a deposedat-o de mai multe bunuri.

Cele doua plangeri au fost conexate iar politistii au solicitat efectuarea unei expertize ADN, insa INML a comunicat, prin adresa din 24 aprilie 2012, ca activitatea Laboratorului de genetica era suspendata din lipsa de reactivi.

Un alt dosar in care Vlad Nicolae este principalul suspect a fost deschis dupa ce, pe 6 august 2012, ora 11.35, un barbat din comuna Balotesti a facut o sesizare cu privire la faptul ca si-a gasit mama, de 73 ani, decedata in locuinta sa. Politistii au stabilit ca decesul a avut loc in conditii suspecte: gazele erau pornite, siguranta de gaze era scoasa, victima era imbracata doar cu un tricou si prezenta o urma muscata la umar, echimoze in jurul gatului. Camasa de noapte a fost gasita rupta, ascunsa in baie.

Dosarul a fost inregistrat la Parchetul de pe langa Tribunalul Ilfov si s-a dispus efectuarea unei expertize ADN si a unei expertize odontologice a urmelor de dinti descoperite cu ocazia examinarii cadavrului, care sa stabileasca, printre altele, daca urmele de dinti ridicate au fost create de Vlad Nicolae.

Cu toate acestea, Vlad Nicolae nu a fost audiat nici de organele de politie, nici de procuror, desi era suspectul principal in cauza.

Mai mult, la dosar exista un mandat de aducere din 9 august 2012, emis de procuror pentru data de 10 august, insa nu exista proces-verbal de aducere la indeplinire a mandatului, dar exista o plansa fotografica ce ilustreaza amprentele dentare ridicate de la Vlad Nicolae.

In seara zilei de 15 august, in jurul orei 20,30, Vlad Nicolae a abordat o studenta japoneza in incinta Aeroportului 'Henri Coanda', oferindu-si ajutorul pentru a-i gasi un taxi, condus de Razvan Viorel Covali.

Barbatul a urcat cu tanara in taxi, insa cei doi au coborat dupa parcurgerea unei distante scurte, intr-o zona in care drumul este marginit pe ambele parti de padure. Au fost observati in acel loc de conducatorul autoturismului taxi, dupa aproximativ doua minute, la marginea soselei, insa pe celalalt sens de mers.

Peste doua zile, cadavrul japonezei a fost descoperit intr-o padure din zona DN 1 Corbeanca. Femeia, in varsta de 20 de ani, prezenta leziuni la nivelul capului si al toracelui, dar si pe picioare, iar concluziile autopsiei medico-legale au fost ca moartea a fost violenta.