Opinia cetatenilor despre Uniunea Europeana s-a imbunatatit considerabil, in pofida crizei economice si a masurilor de austeritate adoptate in multe tari, potrivit unui sondaj de opinie Eurobarometru publicat joi de Parlamentul European, transmite EFE, preluata de Agerpres.

Harta EuropeiFoto: Hotnews

UPDATE: Cercetarea efectuata in Romania arata ca procentul romanilor care cred ca aderarea la UE este un lucru bun a crescut cu doua puncte procentuale, de la 57% in mai 2011 la 59% in iunie 2012 (vezi documentul atasat). De asemenea, Parlamentul European este institutia comunitara cea mai cunoscuta de romani (69% dintre romani au auzit de PE), iar moneda Euro este elementul cel mai important al identitatii UE.

Potrivit Eurobarometrului, 40% dintre europeni au o opinie favorabila despre UE, fata de 31% in noiembrie 2011, iar majoritatea sustin ca apartenenta la UE 'este un lucru bun', cu trei procente in plus fata de sondajul de opinie anterior.

Totusi, continua sa existe diferente mari de opinie in raspunsurile la intrebarea daca vocea cetatenilor conteaza in UE (54% raspund 'nu', iar 42% spun 'da').

In acelasi timp, 57% dintre subiecti considera ca exprimarea votului in cadrul viitoarelor alegeri europene, peste doi ani, este cel mai bun mod de a face sa fie ascultate opiniile lor.

Mai bine de jumatate (54%) afirma ca ar fi mai interesati sa voteze in acele alegeri daca fiecare partid european ar putea prezenta un candidat pentru functia de presedinte al Comisiei Europene.

Referitor la prioritatile politice, 72% sustin ca lupta impotriva somajului trebuie sa fie principalul obiectiv in contextul crizei.

Eurobarometrul a fost realizat in luna iunie, pe un esantion de peste 26.500 de cetateni din intreaga UE.

Actuala criza economica si financiara dovedeste ca UE necesita 'solutii la nivel supranational', a apreciat presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, potrivit caruia cetatenii sunt constienti de faptul ca este nevoie de un proiect european, deoarece nu sunt suficiente masurile individuale ale unui stat membru.