Paul Dobrescu, fostul rector al SNSPA, este din iulie presedintele Consiliului National de Etica - autoritatea aflata in subordinea Ministerului Educatiei care a decis ca Victor Ponta NU a plagiat. Patru membri si-au dat demisia din Consiliul National de Etica, intr-un interval de trei luni de la numirea lor de catre Liviu Pop in acest for. Au demisionat Teodor Petrescu, care a fost presedintele CNE, Romita Iucu, Mihai Vladimirescu si Horia Iovu.

Paul DobrescuFoto: Agerpres
  • Amintim ca, pe 8 iunie, Liviu Pop a schimbat din temelii componenta Consiliului National de Etica, organism care analizeaza plagiatele, cu o zi inainte ca CNE sa analizeze al treilea raport in cazul Mang. Patru dintre membrii "consiliului Pop" si-au dat demisia pana acum  

Primii care si-au dat demisia din Consiliul National de Etica au fost presedintele Teodor Petrescu, Romita Iucu si Mihai Vladimirescu. Acestia au demisionat inainte de 19 iulie, cand CNE a dat decizia ca Victor Ponta nu a plagiat. Horia Iovu a declarat pentru HotNews.ro ca a demisionat la inceputul lunii august.

Componenta Consiliului National de Etica, stabilita prin ordin de ministru publicat in Monitorul Oficial pe 26 iulie 2012:

Pe 26 iulie a fost publicat in Monitorul Oficial ordinul Ministerului Educatiei nr. 4.835 care stabileste cine este noul presedinte al Consiliului National de Etica si care sunt membrii numiti in locul celor care si-au depus demisia.

Presedinte a fost numit Paul Dobrescu (in locul lui Teodor Petrescu ce a demisionat), iar noii membri sunt Stefan Grigoras de la Universitatea Tehnica Iasi, Luca Iamandi de la Academia de Politie "Al. Ioan Cuza" Bucuresti si Ciutacu Constantin de la Institutul de Cercetari Economice Bucuresti.

In componenta CNE apare si Horia Iovu, care a demisionat in august, dupa ce acest ordin a fost emis.

Presedinte: Paul Dobrescu

Paul Dobrescu

Paul Dobrescu

Foto: Agerpres

Paul Dobrescu este director al Centrului de Cercetare in Comunicare - Facultatea de Comunicare si Relatii Publice (SNSPA), Profesor universitar - titular de curs pentru disciplinele: Mass media si societatea, Istoria comunicarii, Geopolitica si Globalizare (SNSPA), profesor indrumator de doctorat (domeniul fundamental Stiintele comunicarii) - Universitatea Bucuresti.

Din 2008 pana la inceputul anului 2012 a fost rectorul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA), in 2005-2008 a fost prorector SNSPA, iar din 1999 este director al editurii comunicare.ro.

In perioada 1990 - 2004 a fost decan FCRP.

In 1970 a obtinut diploma de licenta in filosofie la Facultatea de Filosofie din cadrul Universitatii din Bucuresti, iar in 1981 a obtinut titlul de doctor in filosofie la aceeasi universitate. In 2006 a fost visiting professor la Ilmenau University, Germania, iar in 2006 si 2007 a efectuat un stagiu de cercetare la Oxford University (Church Mission Society).

Vezi aici CV integral al lui Paul Dobrescu

Vicepresedinte: Virgil Muraru - de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Masini si Instalatii Destinate Agriculturii si Industriei Alimentare

Doru Vladimir Puscasu - CEPROCIM

Este director stiintific in consiliul director al CEPROCIM si membru in consiliul de administratie al institutiei. CEPROCIM este o societate comerciala pe actiuni cu capital privat 99,34% care are ca principal obiect de activitate cercetarea dezvoltarea in stiinte naturale si inginerie, potrivit site-ului institutiei.

Doru Vladimir Puscasu face parte din conducerea stiintifica a institutiei din 1992, a absolvit Facultatea de Chimie Industriala la Universitatea Politehnica Timisoara, promotia 1971, si a obtinut titlul de doctor inginer in 1986.

In 1999 a absolvit cursul de Management si Relatii Internationale la Scuola di Direzione Aziendale dell Universita Luigi Bocconi, Milano. Citeste aici mai multe despre activitatea lui Doru Vladimir Puscasu.

Nicolae Burnete - Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" din Iasi

Nicolae Burnete

Nicolae Burnete

Foto: CV Nicolae Burnete

Nicolae Burnete (52 de ani) a candidat la functia de rector al Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, pozitie care a fost castigata la inceputul anului de profesorul Aurel Vlaicu. Din 2004 pana in 2012 a fost decan al Facultatii de Mecanica din cadrul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca si membru in senatul universitatii.

In 1979 a absolvit liceul Liceul nr. 1, Alba Iulia, ca sef de promotie. In 1985 a obtinut diploma de inginer in Mecanica Agricola la Institutul Politehnic Cluj-Napoca - sef de promotie. In iulie 2004 a facut un stagiu de Instruire in biodiesel in Toulouse, Franta, in mai 2004 instruire in biodiesel la Universitat Hohenheim, Germania.

Vezi aici CV-ul integral al lui Nicolae Burnete.

Stefan Grigoras - Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" Iasi

Stefan Grigoras

Stefan Grigoras

Foto: mec.tuiasi.ro

Stefan Grigoras (61 de ani) este profesor universitar, doctor inginer la Facultatea de Mecanica a Universitatii Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iasi. In 1975 a absolvit Facultatea de Mecanica, Sectia T.C.M. In 1989 a obtinut titlul de doctor in inginerie mecanica, iar din 1990 preda la Catedra "Organe de masini si utilaje" a Universitatii Tehnice din Iasi.

Din 2004 este lider al Sindicatului Salariatilor din Universitatea Tehnica Iasi, in perioada 2004 - 2007 a fost membru in Biroul Executiv ALMA MATER, iar din 2007 este vicepresedinte F.N.S. ALMA MATER.

Hobby-urile sale sunt excursiile si fotbalul.

Vezi aici CV integral Stefan Grigoras

Petru Andea - Universitatea Politehnica din Timisoara

Petru Andea

Petru Andea

Foto: Agerpres

Petru Andea (63 de ani) este profesor al Facultatii de Electrotehnica si Electroenergetica din cadrul Universitatii Politehnica Timisoara, unde a fost si decan din 2008. In perioada 2004-2008 a fost deputat de Timis din partea PSD.

In 1972 a obtinut diploma de inginer la Facultatea Electrotehnica, Sectia Electromecanica, in cadrul Universitatii Politehnica Timisoara, si de atunci lucreaza in cadrul universitatii. Potrivit unui CV din 2008, Petru Andea are 13 brevete de inventii, a obtinut Ordinul Muncii Cl. a III-a, iar in 1979 a primit Medalia "Meritul stiintific".

Vezi aici CV-ul lui Petru Andea

Victor Stoica - Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" Bucuresti

A fost decan al Facultatii de Medicina din cadrul UMF "Carol Davila" din Bucuresti din 2008. Potrivit declaratiei de interese din 2010, Victor Stoica era actionar la SIF Muntenia din Bucuresti, la SIF Banat-Crisana, SIF Moldova din Bacau, SIF Transilvania din Brasov, SIF Oltenia din Craiova, era membru al Colegiului Medicilor din Bucuresti si presedinte al filialei din Bucuresti a Societatii Romane de Medicina Interna.

Horia Iovu - Universitatea Politehnica din Bucuresti (A demisionat in august - n.red.)

Florin Ionescu - Steinbeis University Berlin

Luca Iamandi - Academia de Politie "Al. Ioan Cuza" Bucuresti

Luca Iamandi

Luca Iamandi

Foto: Agerpres

Luca Iamandi a fost din 2008 pana in 2011 rectorul Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza" din Bucuresti. In 2001 - 2007 a fost decan al Facultatii de Drept (Politie), iar in 1997 - 2001 a fost sef al Inspectoratului de Politie al judetului Galati.

In perioada 1980 - 1997 a fost ofiter de politie economica, sef birou, sef serviciu politie economica, loctiitor inspector sef, sef brigada judiciara, adjunct al inspectorului sef, potrivit CV-ului sau.

In perioada 1992 - 2007 a fost lector, conferentiar universitar doctor in cadrul Universitatii "Dunarea de Jos" Galati, Facultatea de Stiinte economice si drept administrativ, profesor la Universitatea "Danubius" Galati.

In perioada 1977-1980 a urmat cursurile Academiei de Politie din Bucuresti, in 1986 a obtinut diploma de licenta in stiinte economice la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, iar in 1996 diploma de licenta in stiinte juridice la aceeasi universitate. In 2000 a absolvit cursurile Colegiului National de Aparare.

In 1998 a devenit doctor in stiinte economice la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, iar in 2007 a obtinut diploma de doctor in stiinte juridice la Academia de Studii Economice din Bucuresti.

A facut cursuri la Academia de Securitate de la Viena - Austria, cursuri de specialitate politieneasca la Centrul F.B.I. de la Budapesta - Ungaria. Curs de management democratic organizat de Universitatea Louisville si Departamentul de Justitie al SUA - 1997.

Detine Ordinul "Meritul Militar" clasa I, Ordinul National "Pentru merit" in grad de Cavaler, Placheta de onoare pentru dezvoltarea cooperarii politienesti, acordata de Politie din Florida - USA, precum si Crucea Patriarhala - se arata in CV-ul sau publicat pe cercetaricriminalistice.ro.

In martie 2011, Luca Iamandi a fost schimbat de la conducerea Academiei de Politie de catre ministrul de Interne de la acea vreme, Traian Igas. Adevarul relateaza ca motivul oficial al destituirii a fost faptul ca Luca Iamadi avea un dosar de cercetare penala pentru vatamare corporala. "Momentul semnarii decretului coincide cu un control al ministrului de Interne, Traian Igas, la Academia de Politie, in urma caruia au fost constatate mai multe nereguli, printre care si un contract cu o firma de catering, incheiat fara licitatie, pentru asigurarea hranei studentilor", scria Adevarul in 24 martie 2011.

Ciutacu Constantin - Institutul de Cercetari Economice Bucuresti

Ciutacu Constantin

Ciutacu Constantin

Foto: ince.ro

Din 2007 Ciutacu Constantin este director general adjunct al Institutului National de Cercetari Economice. In perioada 2004 - 2007 a fost vicepresedinte - secretar de stat Consiliul Concurentei. In 2002 - 2004 a fost director general adjunct al Institutului National de Cercetari Economice, iar in 2003 - 2004 a fost director stiintific in cadrul acestuia.

Din 2002 este Conducator stiintific de doctorate la Institutul National de Cercetari Economice, iar din 1995 preda la Universitatea de Petrol si Gaze Ploiesti.

Din 1972 pana in 1988 a fost cadru didactic universitar asociat la Facultatea de Economie Agrara, Facultatea de Contabilitate, Facultatea de Comert - Academia de Studii Economice.

In 1986 a obtinut titlul de doctor in economie la Academia de Studii Economice.

Vezi aici CV integral Ciutacu Constantin

Anterior, componenta CNE era urmatoarea:

Presedinte: Teodor Petrescu - Universitatea Politehnica din Bucuresti - A DEMISIONAT

Vicepresedinte: Virgil Muraru

1. Romita Iucu - Universitatea din Bucuresti - A DEMISIONAT

2. Doru Vladimir Puscasu

3. Nicolae Burnete

4. Mihai Vladimirescu - Universitatea din Craiova - A DEMISIONAT

5. Petru Andea

6. Victor Stoica

7. Horia Iovu - Universitatea Politehnica din Bucuresti - A DEMISIONAT DUPA EMITEREA ORDINULUI DIN LUNA IULIE

8. Florin Ionescu

9. Paul Dobrescu

Noul ordin prevede ca CNE este format din 11 membri, numiti prin ordin al ministrului Educatiei. De asemenea, membrii Consiliului National de Etica, precum si membrii comisiilor sau ai grupurilor de lucru, pot fi remunerati, in afara activitatii de baza, in functie de numarul orelor efectiv lucrate, la nivelul maxim al gradului de cercetare-dezvoltare stabilit pentru unitatile bugetare.

Membrilor CNE, membrilor comisiilor si organelor de lucru le sunt decontate cheltuielile de transport si cazare necesare indeplinirii atributiilor, precizeaza ordinul.

Consiliul National de Etica si Acuzatiile de Plagiat aduse lui Ioan Mang

7 mai - Odata cu investirea Guvernului Ponta apar si primele acuzatii de plagiat. Ioan Mang, desemnat ministru al Educatiei, a fost intrebat de deputatul PDL Doinita Mariana Chircu - in timp ce Mang era audiat in comisia de specialitate din Parlament - ce va face daca unele suspiciuni de plagiat in articolele sale stiintifice se vor dovedi reale.

La cateva ore de la audieri, presa scrie despre o posibila situatie de plagiat.

Stefan Vlaston, presedintele asociatiei EDU CER- Educatie si Cercetare, sesizeaza Consiliul National de Etica pentru a compara patru lucrari - doua cu numele Ioan Mang ca autor.

De la aceasta data, acuzele de plagiat incep sa se inteteasca si ajung la 7 in 3 zile. Vezi aici cronologia lor

In total, Consiliul National de Etica primeste trei sesizari de plagiat pe numele lui Ioan Mang, sesizarile facand referire la 7 articole la care Ioan Mang a aparut ca autor, a declarat pentru HotNews.ro presedinta de atunci a CNE, Constanta Ganea.

Doua dintre sesizari au sosit la aceeasi data, iar a treia mai tarziu. CNE a analizat separat fiecare dintre cele 3 sesizari, iar pentru primele 2 sesizari realizase deja 2 rapoarte preliminare pana la data de 8 iunie. "Raportul preliminar pentru a treia sesizare era in curs de elaborare, fiind programat a fi supus discutiilor in consiliu in zilele de 9-10 iunie", a declarat pentru HotNews.ro Constanta Ganea. Pe 22 iunie era asteptat la audieri Ioan Mang, zi in care membrii CNE urma sa isi dea votul asupra rapoartelor finale.

8 iunie - Liviu Pop, ministrul de atunci al Educatiei, a schimbat printr-un ordin intreaga componenta a Consiliului National de Etica

Citeste si: