Plenul Consiliului Superior al Magistraturii afirma ca atacurile din mass-media asupra membrilor CSM si judecatorilor incalca normele democratice si principiile statului de drept si solicita instituirea unui mecanism de responsabilizare a reprezentantilor celorlalte puteri in stat, relateaza Agerpres.

''Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, reunit in sedinta din data de 5 septembrie 2012, constata ca atacurile concertate din zona mass-media, precum si din anumite zone ale politicului, la adresa puterii judecatoresti, a Consiliului Superior al Magistraturii si personal a membrilor acestuia, provin din ratiuni straine de scopul asigurarii stabilitati institutionale a Romaniei, care vizeaza interese personale sau politice contrare statului de drept si conduc la deteriorarea imaginii tarii si la izolarea Romaniei ca stat membru al UE. Astfel, se incalca normele democratice si principiile statului de drept'', se arata intr-un comunicat al CSM.

De asemenea, CSM solicita ca, in baza art. 1 alin (4) din Constitutie, ce reglementeaza principiul separatiei si echilibrului puterilor in stat, autoritatile legislativa si executiva sa se preocupe de instituirea unui mecanism de responsabilizare a reprezentantilor celorlalte puteri, similar sistemului de raspundere a magistratilor.

''Fata de aspectele mai sus mentionate, consideram ca libertatea de exprimare este un drept fundamental, corect a fi exercitat in limitele prevazute de art. 30 alin (6) din Constitutia Romaniei'', sustine CSM.

De altfel, pentru prima data in ultimii ani, ziaristii acreditati la CSM nu au avut miercuri acces la sedinta Consiliului, desi aceasta fusese declarata publica.

Pe 30 august, CSM a sesizat Consiliul National al Audiovizualului (CNA) si Inspectia Judiciara cu privire la incalcarea dreptului la imagine si viata privata a trei membri ai Consiliului in cadrul a doua emisiuni difuzate de postul Antena 3.

Sesizarile vizau difuzarea pe postul de televiziune Antena 3, in cadrul emisiunii 'Sinteza Zilei', din 23, 28 si 29 august 2012, si a emisiunii 'Panorama', din data de 25 august, a unor dezbateri si comentarii tematice in legatura cu informatii privind traseul profesional si aspecte din viata privata a presedintelui CSM, Alina Nicoleta Ghica, a vicepresedintelui CSM, Oana Andrea Schmidt-Haineala, si a judecatorului Cristi Danilet.

In sesizarea trimisa Inspectiei Judiciare, CSM solicita apararea reputatiei celor trei membri ai Consiliului si efectuarea de verificari pentru a constata ca aspectele dezbatute in emisiunile de la Antena 3 'au fost de natura a atinge grav reputatia profesionala si personala a sus-numitilor'.