Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a facut publica o informare privind intensitatea fenomenului de seceta in Romania in 2012 precizand ca nivelul umiditatii din sol prezinta valori scazute si deosebit de scazute in cea mai mare parte a regiunilor agricole si ca seceta se va mentine in perioada imediat urmatoare in conditiile in care in intervalul 4-10 septembrie sunt prognozate ploi slabe cantitativ.

Rezerva de umiditate din solFoto: ANM

"La data de 3 septembrie 2012, continutul de umiditate in stratul de sol 0-20 cm (ogor), prezinta valori scazute (seceta pedologica moderata-SM) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica-SP si local extrema-SE), pe majoritatea suprafetelor agricole. Rezerva de apa din sol se incadreaza in limite satisfacatoare (AS), apropiate de optim (ApO) si optime (AO), in cea mai mare parte a Munteniei, nordul Moldovei, centrul Dobrogei, local in sud-vestul si sudul Transilvaniei, nordul Banatului", arata ANM.

Potrivit ANM, "in intervalul 4-10 septembrie 2012, prognoza meteorologica estimeaza ca ploile, locale si in general slabe cantitativ, se vor semnala cu precadere in jumatatea de nord a tarii si vor avea o probabilitate mai mare de aparitie in zilele de 6 si 7 septembrie."

"In aceste conditii, fenomenul de seceta pedologica cu diferite grade de intensitate, respectiv moderata, puternica si local extrema se va semnala in cea mai mare parte a regiunilor agricole", informeaza meteorologii.

Potrivit Mediafax, ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, s-a intalnit luni, la Bruxelles, cu comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, pentru a discuta despre seceta care a afectat Romania si efectele acesteia asupra mediului si agriculturii. Ministrul Rovana Plumb a subliniat faptul ca seceta este o preocupare centrala la nivel guvernamental si trebuie sa devina o prioritate si la nivel comunitar.

"Este de asteptat ca schimbarile climatice sa accentueze fenomenele privind deficitul de apa si seceta. Este necesara adoptarea unei strategii de actiune pentru combaterea efectelor negative ale secetei si pentru finantarea masurilor necesare ce vizeaza diminuarea acestor efecte, prin diferite programe", a afirmat Rovana Plumb.