Presedintele Traian Basescu a afirmat marti, in cadrul intalnirii cu ambasadorii romani, ca drumul Romaniei nu este spre Est, unde beneficiaza insa de toata "amicitia", ci spre Vest.

"Nu avem drumuri inapoi si drumul nostru nu e spre Est. Spre Est avem toata amicitia, dar toate interesele noastre sunt spre Vest", a subliniat el.

El a mentionat ca este necesar ca intreaga clasa politica - "buna rea, astia suntem" - sa aiba aceeasi abordare politica "care sa dovedeasca ca Romania vrea sa mearga inainte alaturi de aliatii ei".

"Au fost in ultima vreme niste declaratii neinsipirate, dupa parerea mea, care vizau chestiuni de gen nationalism, nu va amestecati in treburile noastre interne, parca auzeam povestile dinainte de revolutie. Romania nu va merge inapoi, sau in orice caz nu sub presedintia mea", a subliniat el.

In ceea ce priveste Federatia Rusiei, nu exista restrictii din punct de vedere politic pentru exporturi sau investitii, a sustinut seful statului. "Problema este sa avem si indrazneala sa o facem si fac un apel la oamenii de afaceri din Romania sa nu mai evite Federatia Rusa", a spus Traian Basescu.

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a afirmat luni ca Romania trebuie sa cultive contacte politice la nivel de ministri de Externe si premieri in relatia cu Rusia, relateaza Agerpres.

"In dialogul si cooperarea cu Federatia Rusa vom continua sa identificam puncte comune, atat la nivel bilateral, cat si in plan european, mai ales ca Federatia Rusa este angajata cu UE in implementarea parteneriatului de modernizare. In mod cert trebuie sa ajungem sa cultivam contacte politice relevante pe linie guvernamentala, incepand cu ministrul de externe si mergand pana la nivel premierilor" afirmase Corlatean, la Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane, de la Palatul Parlamentului.

El a punctat ca eforturile diplomatice ale Romaniei raman "dedicate consolidarii relatiilor cu Rusia in jurul unei agende pozitive si constructive".

"Dorim angajarea unei cooperari in masura sa confere transparenta si predictibilitate relatiilor noastre", a precizat ministrul.