Secretarul general al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), ambasadorul Lamberto Zannier, va efectua, marti, o vizita la Bucuresti, la invitatia ministrului Afacerilor Externe, Titus Corlatean, pentru a participa la Reuniunea anuala a diplomatiei romane, potrivit Agerpres.

Potrivit MAE, la aceasta reuniune, ambasadorul Lamberto Zannier va sustine o alocutiune pe tema rolului organizatiei pan-europene in gestionarea provocarilor de securitate cu care se confrunta tarile membre.

De asemenea, secretarul general al OSCE va avea intrevederi cu ministrul Afacerilor Externe si cu alte oficialitati romane de nivel inalt. Programul include, de asemenea, o prelegere publica a secretarului general al OSCE, organizata de Fundatia Universitatii Marii Negre, la Casa Oamenilor de Stiinta.

'Vizita inaltului demnitar constituie o oportunitate politica importanta de dialog privind relevanta OSCE pentru mentinerea si consolidarea securitatii arealului european si euro-atlantic. OSCE reprezinta cel mai cuprinzator for in materia securitatii, atat din punctul de vedere al spatiului geografic acoperit, cat si al abordarii de o maniera extinsa a conceptului de securitate pe cele trei dimensiuni in care OSCE isi desfasoara activitatea: politico-militara, economica si umana', afirma MAE.

Ambasadorul Lamberto Zannier a preluat functia de secretar general al OSCE la data de 1 iulie 2011.

Secretarul general OSCE este numit de Consiliul Ministerial pentru o perioada de trei ani, care poate fi prelungita pe aceeasi durata. Conform mandatului, isi exercita autoritatea din deciziile colective ale statelor participante si actioneaza ca reprezentant al presedintelui in exercitiu, precum si ca manager administrativ al OSCE.