Intarzierile inregistrate de Romania si de Bulgaria in accesarea fondurilor europene de la aderarea lor, in 2007, au afectat tranzitia spre democratie si spre economia de piata, se arata intr-un raport al Senatului Frantei, citate de EurActiv.com.

Procesul de tranzitie in Romania este "departe de a fi definitivat" in timp ce in Bulgaria "progreseaza incet", scriu senatorii francezi Simon Sutur, Michel Billout, Bernadette Bourzai, Jean-Francois Humbert si Catherine Morin Desailly, care au vizitat recent Bulgaria din partea Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului.

Senatorii francezi noteaza o serie intreaga de deficiente in cele doua tari si subliniaza ca fondurile europene nu au fost folosite in mod potrivit pentru a-si sustine economiile si pentru a recupera intarzierile fata de restul Uniunii.

In bugetul UE pentru 2007-2013, Romaniei i-au fost alocate 19,7 miliarde de euro iar Bulgariei 6,9 miliarde. Dar Romania a reusit sa absoarba, pana in ianuarie 2012, doar 4% din aceste fonduri, in timp ce rata de absorbtie a Bulgariei a fost de 19%, in aceeasi perioada.

"Sunt cele mai reduse rate de absorbtie in randul celor 27 de state membre", scriu senatorii francezi.

Acestia arata ca fondurile structurale si de coeziune alocate Bulgariei aveau drept scop cresterea produsului intern brut cu 9 puncte procentuale, daca erau folosite integral pana in 2015. Pentru Romania, aceste fonduri ar fi adus un spor de 3,8% din PIB.

Dar Romania si Bulgaria au inregistrat cresteri record pana la aderarea lor, in 2007, urmate de un declin. Romania a suferit puternic in urma recesiunii din 2009 si 2010, inregistrand insa o crestere de 2,5% in 2011. In acest an previziunea este de 1,1%.

Bulgaria a avut o crestere de 6% in perioada 2002 - 2007, urmata de un declin de declin la 1,7% in 2007-2010. In 2010, cresterea a fost aproape de zero, astepandu-se un avans de 1,6% in 2011.

Senatorii atribuie aceasta inabilitate de a investi fondurile UE "lipsei de experienta", "lipsei capacitatii administrative si judiciare", persistentei "practicilor frauduloase" si constrangerilor legate de co-finantare.

"Comisia a fost de acord recent ca rata de co-finantare sa fie schimbata de la 15% la 5% pentru Romania si Bulgaria", scriu ei.

Senatorii noteaza ca pentru bugetul 2014-2020 Romania si Bulgaria cer o majorare de 25% a fondurilor de coeziune alocate.

"Dificultatea absorbtiei fondurilor europene in cazul Romaniei si Bulgariei arata ca, in reconstructia unui stat, totul se petrece in avans: din cauza ca domnia legii nu a fost realizata mecanismele administrative si judiciare raman slabe, iar fondurile sunt prost absorbite. Si, atat timp cat sunt slab absorbite, nu vor aduce rezultatele asteptate", adauga autorii.

Senatorii concluzioneaza ca "Bulgaria si Romania se afla inca in faza de tranzitie si se lupta pentru a pune in practica, intr-un mod ireversibil, un stat bazat pe domnia legii".

Comisia senatului pentru Afaceri Externe afirma ca uneori rapoartele realizate in cadrul Mecanismului de Verificare sunt prea dure, in special in ceea ce priveste Romania. Ultimul raport, publicat in 18 iulie, este calificat ca fiind "extrem de negativ" pentru Romania si "un pic mai binevoitor" pentru Bulgaria.

In orice caz, acestia sustin efortul de monitorizare al Comisiei: "Pentru binele Romaniei si Bulgariei, precum si pentru binele Europei, cineva trebuie sa ramana vigilent - si asta pentru toate tarile, deoarece lupta nu este niciodata definitiv castigata!".

Senatorii noteaza ca o serie de interlocutori din Romania si din Bulgaria le-au spus ca, fara presiunea Comisiei, progresele nu ar fi fost atat de rapide.