In Romania functioneaza in prezent peste 21.000 de unitati de invatamant preuniversitar si structuri ale acestora, iar dintre acestea aproximativ 85% au autorizatie sanitara de functionare, scrie Mediafax. Restul scolilor, insa, se afla fie in cladiri fara apa, incalzite la soba, fie in imobile in proces de retrocedare; sunt si copii care merg la scoala in dispensare, potrivit sursei citate.

Pe 10 septembrie incepe scoala. Cu aproape o saptamana inainte de prima zi a noului an scolar, aproximativ 85% dintre cele 21.200 de unitati de invatamant preuniversitar si structuri ale acestora au aceasta autorizatie, spun oficiali din Ministerul Educatiei citati de Mediafax.

Unitatile de invatamant preuniversitar sunt scolile care au personalitate juridica si care pot ingloba alte structuri. Potrivit legii educatiei nationale, unitatile de invatamant de stat au personalitate juridica daca au, de regula, minimum 300 de elevi. Scolile fara personalitate juridica functioneaza ca parti ale unei scoli cu personalitate juridica.

Problema autorizatiilor, o constanta a sistemului de invatamant romanesc, si-a gasit urmatoarea rezolvare: autorizatia sanitara se elibereaza pe baza declaratiei pe propria raspundere a conducerii scolii, conform unui ordin emis de ministrul Sanatatii in 2009 si aplicabil din 2012, scrie Mediafax. Reprezentantii autoritatilor locale spun ca principala cauza a acestei situatii o reprezinta lipsa fondurilor.

Exista si situatii in care autoritatile au inceput construirea unor noi scoli, dar tot din lipsa banilor demersurile au fost abandonate, copiii invata tot in scoli vechi, in timp ce cladirile nou ridicate s-au transformat in adaposturi pentru animale.

Situatia scolilor pe judete, potrivit unei centralizari realizate de Mediafax

Judetul ALBA

Un sfert dintre scolile din judetul Alba nu vor primi in acest an autorizatie sanitara de functionare, pentru ca nu indeplinesc conditiile igienico-sanitare impuse, mai ales pe cele referitoare la alimentarea cu apa si amenajarea grupurilor sanitare. Dorin Sandea, inspectorul scolar general de Alba, a declarat pentru Mediafax ca in judet exista un total de 541 de unitati de invatamant. 344 au primit deja autorizatiile sanitare, iar alte 57 sunt in curs de autorizare.

Oficialul a precizat, insa, ca 140 de scoli nu vor primi in acest an autorizatia sanitara, sustinand ca este vorba de unitati care nu indeplinesc in niciun an conditiile. "Sunt scoli izolate, in varf de munte, care nu indeplinesc criteriile de autorizare, in special din cauza lipsei apei curente in scoala si la grupurile sanitare. Aceste unitati de invatamant sunt in sate care nu au retea de alimentare cu apa, iar alimentarea cu apa a scolilor este aproape imposibila", a explicat Sandea.

In aceste 140 de scoli fara autorizatie invata 3.000 de elevi, potrivit sursei citate.

ARAD

Si in judetul Arad procentul scolilor fara autorizatie sanitara este tot de aproximativ 25%, potrivit datelor de la inceputul lunii august. In judet sunt 151 de unitati scolare, dintre care 35 fara autorizatie. Cele mai mari probleme sunt la scoli generale si gradinite din mediul rural.

Gabriela Tirle, directorul executiv al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Arad, a declarat ca trei echipe formate din angajati ai DSP Arad si ai Prefecturii fac controale in scoli, in aceasta perioada, "pentru a verifica (¬) daca datele prezentate in declaratiile pe proprie raspundere ale directorilor sunt conforme cu realitatea", scrie Mediafax.

BIHOR

O treime dintre scolile din judet nu au primit pana la inceputul acestei saptamani aviz sanitar de functie, potrivit Directiei de Sanatate Publica Bihor. Din totalul de 223 de unitati de invatamant, 145 au fost avizate sanitar pana luni, scrie sursa citata.

Insa autoritatile locale au declarat ca numarul scolilor fara autorizatie sanitara va fi mai mic anul acesta fata de anul trecut, pentru ca in multe scoli si gradinite din mediul rural s-au facut investitii. Printre scolile cu vechi probleme in ce priveste situatia sanitara se afla cele din localitatile Cherechiu si Targusor (comuna Cherechiu), Meziad (comuna Remetea), Finis si Ioanis (comuna Finis), Ghiorac (comuna Ciumeghiu) si Tulca (centrul de comuna), care nu au nicio sansa sa fie autorizate nici in acest an, informeaza Mediafax.

BISTRITA-NASAUD

In judetul Bistrita-Nasaud situatia este identica celei de anul trecut, a declarat inspectorul general-adjunct Mihai Muresan. 170 de scoli ar putea incepe anul scolar fara autorizatie sanitara de functionare, la fel ca in 2011, pentru ca nu au existat fonduri pentru racordarea lor la apa si canalizare.

Potrivit DSP Bistrita-Nasaud, in 2011, din totalul de 393 unitati scolare aflate in evidenta, 170 functionau fara autorizatie sanitara. Inspectorul a declarat pentru Mediafax ca in 2008 un numar de 20 de scoli au fost incluse intr-un program de racordare la reteaua de apa si canalizare si de amenajare de grupuri sanitare, "dar programul nu a fost continuat fiindca nu au existat bani". "Mai avem gradinite care functioneaza in case particulare in conditii foarte bune, de altfel, dar care nu pot fi autorizate din cauza faptului ca sunt gazduite de locuinte private. Mai avem, totodata, cel putin cinci scoli care au intrat in reabilitare, dar nu au mai fost bani pentru finalizarea lucrarilor", a declarat Mihai Muresan.

BOTOSANI

In judetul Botosani, pana in prezent au fost verificate de catre Inspectoratul Scolar Judetean 487 de unitati scolare dintr-un total de 539. Din cele 487, 34 nu au primit autorizatie sanitara pentru ca nu beneficiaza de apa potabila, iar toaletele sunt in curte, potrivit ISJ Botosani.

BUZAU

30% dintre scolile din judetul Buzau nu au primit pana in prezent autorizatie sanitara de functionare. Si aici, majoritatea scolilor si gradinitelor fara aviz fiind sunt in mediul rural. Venera Acsinte, directorul DSP Buzau, a declarat ca din totalul de 758 de unitati de invatamant existente in judet, sunt autorizate sanitar 531 de unitati.

In mediul urban au autorizatie sanitara 91% dintre unitatile de invatamant, in timp ce in mediul rural detin acest acest aviz doar 63% dintre scoli si gradinite.

Conducerea Inspectoratului Scolar Buzau sustine ca sunt scoli si gradinite fara apa potabila sau in reparatii, astfel ca elevii vor invata in conditii improprii, scrie Mediafax, care precizeaza ca in cel putin 100 de scoli lucrarile de reparatii au inceput in urma cu citiva ani si nu au fost terminate nici acum, din cauza lipsei banilor.

CONSTANTA

Cristina Ivan, purtatorul de cuvant al ISJ Constanta, a declarat ca "multi dintre directorii de scoli au renuntat la toaletele din afara scolii si le-au adus in institutie, cu ajutor de la primarie. De altfel, din ce am vorbit cu directorii, stim ca primariile s-au implicat foarte mult, in tot judetul".

"Nu avem cunostinta despre existenta unor probleme deosebite in judet", a precizat aceasta, potrivit sursei citate.

CLUJ

Aproximativ 90 de unitati de invatamant din judetul Cluj nu au toalete in incinta si nici apa curenta, astfel ca nu pot primi autorizatie sanitara inaintea inceperii noului an scolar, a declarat pentru Mediafax seful Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Cluj, Valentin Cuibus. In judetul Cluj sunt 715 unitati scolare, iar autoritatile locale si cele de invatamant deruleaza pana in 5 septembrie o actiune de evaluare a stadiului lucrarilor de reparatii sau igienizari la scoli.

In anul 2011, un sfert din unitatile de invatamant din judetul Cluj nu au fost autorizate.

GORJ

Trei sferturi din cele aproape 150 de unitati scolare din judetul Gorj sunt autorizate sanitare, iar restul asteapta sa primeasca autorizatiile in perioada ramasa pana la inceperea anului scolar, a declarat pentru Mediafax vicepresedintele Consiliului Judetean Gorj, Madalina Ciolocoi.

Potrivit acesteia, "4% dintre copii vor incepe anul scolar in spatii neautorizate sanitar nici macar provizoriu. Din iunie se lucreaza la acest program de autorizare si i-am trezit pe directorii de scoli inca de atunci la realitate".

Oficialul a declarat ca o singura scoala ar putea sa primeasca copii anul acesta, si anume scoala dintr-un sat al comunei Slivilesti. Primarul comunei a declarat pentru Mediafax ca va transfera elevii de la scoala respectiva la scoala principala din comuna.

HUNEDOARA

Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Hunedoara au declarat ca 92% dintre unitatile scolare din judet sunt autorizate sanitar. "Nu avem colegii sau licee fara autorizatie de functionare, ci scoli si gradinite. Avem doua scoli cu personalitate juridica in aceasta situatie, dar aici problema tine de faptul ca acestea functioneaza in cladiri retrocedate si nu au acte", a declarat pentru Mediafax Cecilia Birau, reprezentant al DSP Hunedoara.

Potrivit acesteia, fara drept sanitar de functionare se mai afla 23 de gradinite. In localitatea Petrila, trei gradinite aflate la parterul unor blocuri au primit decizie de suspendare a activitatii si de trei ani se lucreaza pentru constructia unei alte gradinite.

In judetul Hunedoara functioneaza 215 gradinite si 99 de unitati scolare cu personalitate juridica.

IASI

Directorul DSP Iasi, Lucian Indrei, a declarat ca inspectorii institutiei vor incepe controale din 11 septembrie in cele aproximativ 600 de unitati de invatamant din judet. "Autorizatiile se dau pe proprie raspundere, la cererea scolilor. Asa se intampla de doi ani. Un obiectiv ramane autorizat cata vreme nu se modifica constructia si nu necesita viza noastra. Va dati seama ca nu putem merge peste tot, sunt 600 de scoli in judet, dar ne vom deplasa in special in mediul rural, unde sunt mai multe probleme", a afirmat Lucian Indrei, citat de Mediafax.

Primarul comunei iesene Miroslovesti, Ionut Gospodaru, spune ca una dintre scolile din localitate este intr-o situatie dificila pentru ca lucrarile de consolidare, incepute in 2006, nu au fost finalizate din lipsa de fonduri. "Nu stim cand se vor termina lucrarile, cu criza asta. Ni s-a spus sa gasim fonduri locale, dar nu avem posibilitati¬, a spus acesta.

Primarul comunei Coarnele Caprei, Constantin Grigoras, sustine ca marea problema in localitate o reprezinta faptul ca exista un singur microbuz scolar."Am elevi de dus dimineata la liceul Belcesti, pe altii ii aducem la noi in localitate si am un singur microbuz. Nu stiu cum sa-l impart, pentru ca orele de curs incep la ora 8.00", a precizat Grigoras.

"Nu am bani nici pentru iluminatul stradal, e jale. Sunt un caz fericit pentru ca am refacut scolile in mandatul trecut, pentru ca in alte comune nu sunt bani nici pentru refacerea sobelor de teracota", a adaugat primarul, citat de Mediafax.

La gradinita din satul Glodenii Gandului, comuna Tibanesti, unde cladirea se afla intr-o avansata stare de degradare, renovarea a constat doar in aplicarea unui strat de var pe pereti, potrivit sursei citate.

MEHEDINTI

25% dintre unitatile de invatamant din judet vor functiona fara autorizatie in acest an scolar, a declarat pentru Mediafax seful Inspectoratului Scolar Judetean Mehedinti, Marian Suta.

La inceputul saptamanii, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a vizitat scoala din Jirov, iar in momentul in care a vrut sa intre in imobilul in constructie primarul comunei Corcova, Adam Durac, a incercat sa o opreasca, atentionand-o ca in interior sunt purici, intrucat spatiul este folosit de multe ori ca adapost pentru animalele care pasc in timpul zilei pe terenul din apropiere.

Ministrul Educatiei a spus, dupa ce a vizitat atat scoala veche, cat si cladirea in constructie, ca va aloca fondurile necesare finalizarii lucrarilor.

MURES

Unitatile scolare din Mures care functioneaza in cladiri retrocedate sunt printre cele mai degradate, intrucat primariile nu pot face nicio investitie la ele, scrie Mediafax. Inspectorul scolar general al judetului Mures, Stefan Somesan, a declarat ca 70 din cele peste 850 de unitati scolare din judet sunt "in curs de obtinere" a autorizatiei sanitare de functionare.

Primarul din Batos, Dumitru Cotoi, a declarat ca "la Dedrad invata 200 de copii, am reusit sa cumparam cladirea retrocedata, dar daca nu intervenim urgent cu reparatii capitale, eu nu-mi asum responsabilitatea. Acoperisul in iarna probabil va cadea, iarna trecuta l-am priponit cu lemne si a cedat. Voi vorbi cu prefectul, voi merge in audienta la ministrul Andronescu la Bucuresti, care a zis sa astept rectificarea de buget. Reparatiile capitale absolut necesare ar costa un milion de lei".

Primarul din Danes, Nicolae Mosora, a precizat ca a luat decizia de a transporta copiii care invatau in Stejereni la unitatile scolare din Cris, iar cei de gimnaziu si nivel liceal vor merge la Sighisoara. "Sunt 14 copii de ciclu primar si noua de gradinita, pe care ii vom duce la Cris. Cladirea scolii e retrocedata si n-am vrut si n-am avut cum sa investesc", a spus el.

PRAHOVA

Aproximativ 50 de gradinite si scoli din judetul Prahova nu au autorizatie sanitara de functionare. In anul scolar 2012 - 2013, in judetul Prahova vor functiona 216 unitati de invatamant cu personalitate juridica, cu 14 mai putin decat in anul scolar trecut, numarul scolilor si gradinitelor aflate in subordinea acestor unitati de invatamant cu personalitate juridica fiind de peste 600.

SALAJ

"Avem in judet 99 de unitati de invatamant cu personalitate juridica, la care sunt arondate alte unitati, ceea ce ne duce la un total de 444 de unitati de invatamant. Conditiile de studiu pe care le ofera copiilor sunt mult mai bune ca in anii anteriori, intrucat in 2011-2012 s-au derulat investitii, atat din bugetele locale, cat si din fonduri de la Ministerul Educatiei ori fonduri europene", a declarat inspectorul scolar general, Gheorghe Bancea, citat de Mediafax.

Directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj, Ligia Marincas, a declarat ca inspectorii sanitari vor face controale in unitati, pentru a verifica exact conditiile pe care le ofera elevilor, dar numai dupa 1 septembrie, pentru ca pana atunci scolile si gradinitele sunt inca in vacanta. Potrivit acesteia, probleme sunt mai ales in scolile si gradinitele unde invata foarte putini copii, numarul lor fiind minimul care trebuie intrunit (cinci) pentru ca unitatea sa ramana, totusi, deschisa.

SIBIU

24 de scoli din cele 238 din judetul Sibiu nu au autorizatie sanitara de functionare, iar in doua unitati inca se lucreaza la toalete, pana acum acestea avand latrine, scrie Mediafax. "Raman cateva scoli care sunt retrocedate si in care noi nu putem investi sub nicio forma. Acolo avem noroc cu primarii, care fac eforturile necesare pentru a face curat, pentru a zugravi astfel incat sa fie conditii propice sa inceapa noul an scolar. Probleme grave nu sunt. Anul scolar va fi deschis in 10 septembrie. O problema ar fi faptul ca de cinci ani sediul Inspectoratului este retrocedat. Am solicitat o intalnire cu Biserica Reformata in 4 septembrie. Nu stiu ce va fi atunci. Exista posibilitatea sa puna sigiliul", a declarat inspectorul scolar general Stefan Firu.

SUCEAVA

In judetul Suceava sunt autorizate sanitar 177 de unitati de invatamant din totalul celor 833. Directorul adjunct al DSP Suceava, Catalina Zorescu, a declarat pentru Mediafax ca in judetul Suceava doar 20% dintre unitatile de invatamant au autorizatie sanitara. Potrivit acesteia, in cursul acestei veri nu a existat nicio solicitare din partea vreunei scoli pentru obtinerea acestei autorizatii si nici pentru stabilirea unor planuri de conformare.

Ea a precizat ca angajati ai Serviciului de Control Sanatate Publica din institutie vor face controale, prin sondaj, de la 1 septembrie, in unitati de invatamant din judetul Suceava pentru a verifica stadiul lucrarilor de igienizare, aprovizionarea cu materiale dezinfectante.

TIMIS

Inspectorul scolar general Cornel Petroman a explicat ca 52 de scoli si gradinite, toate din mediul rural, nu au autorizatie sanitara, dintr-un numar total de 647 de unitati de invatamant cate functioneaza in judet. Cauza principala o reprezinta lipsa apei curente si a canalizarii.

"Aproximativ 1.300 de elevi sunt afectati, acestia urmand sa invete in anul scolar 2012-2013 in scoli sau gradinite neautorizate din punct de vedere sanitar", a spus Petroman citat de Mediafax.

VASLUI

Peste o treime din cele 850 unitati de invatamant din judetul Vaslui vor incepe anul scolar fara sa aiba autorizatie sanitara. "Situatia s-ar putea rezolva doar printr-o strategie pusa la punct la nivel national, printr-o colaborare a tuturor factorilor implicati, de la minister si pana la autoritatile locale", a declarat inspectorul general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui, Doru Balan.

Una dintre cele mai grave situatii din judetul Vaslui este la scoala din Fastaci, unde peste 200 de elevi vor invata, pentru al saptelea an consecutiv, in dispensarul vechi de peste un secol si in cantonul silvic de la marginea padurii, scrie Mediafax. Aceasta situatie se mentine inca din 2006, de cand fosta scoala a fost daramata, cu intentia de a fi construita o unitate noua.

Citeste si: